Ce este ERP? Definitie sistem ERP, beneficii si functionalitati ale unui software ERP Romania

ERP (Enterprise Resource Planning) – ce este, ce inseamna un astfel de sistem, cum functioneaza si ce beneficii aduce, cum se potrivesc solutiile de tip ERP mediului de afaceri din Romania, sunt aspecte abordate in acest articol. Explicatiile si definitiile privind sistemele ERP sunt completate cu exemple si implementari de succes in Romania, criterii de selectie a unui software ERP, studii de caz.

Ce inseamna ERP - Enterprise Resource Planning

Ce inseamna ERP?

Acronim

ERP este un acronim pentru termenul englezesc “Enterprise Resource Planning” care, tradus in limba romana, inseamna Planificarea Resurselor Intreprinderii. In mediul de afaceri din Romania, termenul este folosit, de regula, in expresii precum “program ERP”, “aplicatie ERP”, “sistem ERP”, “software ERP” sau “solutie ERP”.

Definitie ERP

Un sistem ERP este utilizat de catre companii pentru gestionarea resurselor. Softul permite managementul integrat al proceselor si operatiunilor din diferite zone de business: achizitii, vanzari, contabilitate, productie, managementul relatiilor cu clientii, management proiecte si alte activitati ce privesc lantul logistic.

Care este istoria ERP?

Inceputurile sistemelor ERP

Denumirea a fost data in 1990, de catre analistii in tehnologie pentru sistemul software care se ocupa de gestionarea afacerilor, respectiv ERP – Enterprise Resourse Planning. Istoricul dateaza insa tocmai din anul 1913, cand inginerul Ford Whitman Harris a realizat modelul EOQ – Economic Order Quantity. Timp de aproximativ 50 de ani, acest sistem de fabricatie pe suport hartie a reprezentat un etalon pentru activitatea de planificare productie.

Sistem software modern de management

Evolutia software ERP

Evolutia tehnologiei de atunci a dus la aparitia de sisteme asemanatoare care sa acopere si alte activitati de business (gestionarea relatiilor cu clientii, a informatiilor referitoare la resursa umana, integrarea finantelor), ajungandu-se la un nou tip de soft pentru managementul afacerilor: ERP system. Astfel, departamentele de marketing si vanzari, stocuri, productie, finante – contabilitate, resurse umane puteau fi integrate in sistem prin module interdependente.

Sistem software modern de management

Pentru a raspunde eficient evolutiei economice si avand la baza inovatiile tehnologice, aplicatiile devin tot mai complexe, cu interfete web intuitive, in asa fel incat sa permita un management al afacerilor cat mai eficient si cuprinzator.
Astfel, sistemele ERP au ajuns sa cuprinda in prezent diferite industrii si tipuri de activitati, fiind posibila integrarea facila a departamentelor, indiferent de zonele acoperite de catre acestea. Piata globala a sistemelor ERP a ajuns sa fie evaluata in 2019 la 39,65 miliarde de dolari, preconizandu-se ca va atinge 65,2 miliarde de dolari pana in anul 2025.

Ce este un sistem ERP?

Pentru a afla ce este un sistem ERP trebuie sa ne gandim in primul rand la faptul ca intr-o organizatie, informatiile de cele mai multe ori sunt dispersate. Astfel, un ERP este instrumentul care sprijina transpunerea tuturor informatiilor intr-un software unic, integrat. Acesta are la baza o platforma informatica unica in cadrul careia au loc gestionarea, automatizarea, monitorizarea si controlul acestor procese si activitati. Implementarea unor solutii Enterprise Resource Planning e posibila in orice companie. Aceste sisteme software se pot plia pe diferite tipuri de activitati: productie, distributie, servicii, constructii, retail sau e-commerce.

Ce face un soft ERP

Softul se ocupa cu organizarea proceselor si activitatilor de business, ofera acces centralizat la datele companiei si stabileste o stransa legatura intre informatii cheie, utilizatori, departamente si alte sisteme software. Softul permite automatizarea unei game largi de operatiuni care determina eficientizarea fluxurilor de lucru.

Cand vorbim de un astfel de sistem software, datele reprezinta unitatea de masura principala, iar baza de date reprezinta depozitul central in care acestea sunt stocate si organizate. Legatura dintre baza de date si functionalitatile pe care le indeplineste sistemul este realizata prin intermediul aplicatiei. Aceasta este responsabila cu activitatile de culegere, validare, prelucrare, transfer sau export al datelor, operatiuni pe care le realizeaza prin intermediul interfetei.

Cum ajung datele in aplicatie?

Aplicatia ERP poate realiza culegerea datelor prin diferite metode:

  • Introducerea de catre operatori: de la tastatura sau in mod direct – prin scanarea codurilor de bare, de exemplu
  • Importul din alte baze de date sau sisteme
  • Transferul cu ajutorul tehnologiei EDI (Electronic Data Interchange)
Ce este un sistem ERP si ce face un soft ERP

Functionalitatile unui Software ERP

Software ERP functionalitati

Realizeaza gestionarea integrata a componentelor afacerii prin accesul la o baza de date comuna

Automatizeaza si standardizeaza procesele operationale, reducand sarcinile manuale repetitive

Softul ERP optimizeaza definirea fluxurilor de lucru si permite monitorizarea activitatilor si resurselor

Permite setarea de restrictii si alerte pe baza criteriilor introduse in sistem de catre utilizator

Genereaza multiple documente financiare si contabile (facturi, declaratii, note contabile etc.) si inlocuieste cu succes programe de contabilitate

Colecteaza, stocheaza, proceseaza si centralizeaza date utile

Planifica resursele companiei, organizeaza si urmareste procesele de business

Ofera acces la orice informatie de business, intr-un mod securizat

Platforma software ERP face posibila definirea nivelurilor de acces pe baza rolurilor stabilite intern

Gestioneaza operatiunile de natura financiara din cadrul organizatiei

Contribuie la simplificarea proceselor de stabilire si urmarire a bugetelor de venituri si cheltuieli

Gestioneaza operatiunile de mentenanta, vanzari, aprovizionare etc.

Genereaza rapoarte pentru departamentele companiei sau diferite componente de business

aplicatii software ERP din Romania

Afla mai multe detalii despre sistemele ERP

Solutiile ERP de la Senior Software, cu peste 500 de implementari de succes, dispun de o gama larga de functionalitati integrate care acopera cu succes toate componentele afacerii, indiferent de domeniul de activitate al companiei.

Care sunt beneficiile unui sistem ERP?

Mareste viteza de lucru si creste vizibilitatea asupra proceselor din companie

Imbunatateste productivitatea fortei de munca si reduce costurile

Asigura trasabilitate in operatiunile de zi cu zi

Imbunatateste acuratetea datelor cu care lucreaza organizatia

Scade timpul dedicat activitatilor de prelucrare date

Reduce timpii de procesare a comenzilor si, implicit, de livrare a acestora

Permite o colaborare interdepartamentala mult mai buna

Reduce considerabil riscurile de natura economica

Automatizeaza sarcinile manuale repetitive si reduce erorile umane

Asigura transparenta crescuta asupra informatiilor cheie (produse, stocuri, preturi, furnizori etc.)

Imbunatateste comunicarea si relatiile cu clientii / partenerii / furnizorii

Imbunatateste cash flow-ul si asigura un control crescut asupra intregii afaceri

Sisteme ERP potrivite pentru orice tip de afacere

Sistemele de planificare a resurselor intreprinderii au devenit indispensabile pentru optimizarea operatiunilor si luarea deciziilor strategice in diverse industrii. Prin selectarea unui sistem ERP adaptat in functie de domeniul de activitate si particularitatile de business, companiile pot beneficia de functionalitati specifice care le vor ajuta sa eficientizeze procesele de afaceri si sa creasca productivitatea.

ERP Ecommerce

Prin integrarea platformei de comert electronic cu un software ERP Ecommerce, companiile au capacitatea sa conecteze toate etapele din procesul de vanzare si sa automatizeze transferurile de date. Astfel, le pot oferi clientilor informatii reale despre produse, stoc sau livrare si, implicit, o experienta mai placuta si eficienta de cumparare. In plus, in cazul afacerilor care desfasoara activitati de vanzare pe mai multe canale, un astfel de sistem permite existenta mai multor liste de pret diferite, precum si intretinerea si modificarea cu usurinta a acestora. De exemplu, un ERP pentru Ecommerce permite actualizarea in masa a preturilor aferente canalului de vanzare online si sincronizarea acestora cu platforma de comert electronic.

ERP Productie

Sistemul ERP Productie integreaza operatiunile din fabrica, cele financiar-contabile si managementul stocurilor si le permite companiilor sa gestioneze eficient intregul proces de productie, de la materie prima la produs finit. Deoarece ia in calcul toate costurile legate de materii prime, consumabile, forta de lucru, precum si costuri indirecte fixe si variabile, ERP pentru productie contribuie la generarea corecta a preturilor produselor finite. In plus, prin intermediul retetelor si a listelor detaliate cu pasi de productie, sistemul informatic gestioneaza cu succes ciclul de viata al produselor.

ERP Constructii

ERP Constructii aduce o serie de beneficii esentiale pentru companiile din acest domeniu. Prin intermediul unei platforme integrate, companiile pot gestiona eficient proiectele, costurile si capacitatea de lucru, avand la dispozitie intr-un singur ecran informatii despre oportunitati, contracte, planificari, bugete si alte aspecte de interes. Aceasta organizare si centralizare a informatiilor optimizeaza procesele si gestionarea resurselor, asigurand o mai mare eficienta si control asupra proiectelor. Prin monitorizarea atenta a costurilor totale, partiale si pe job, cu ERP pentru Constructii companiile pot lua decizii informate si pot estima cu precizie bugetele pentru proiectele viitoare.

ERP Distributie

Software ERP Distributie permite automatizarea si eficientizarea tuturor proceselor specifice companiilor care activeaza in zona de distributie, de la aprovizionare, depozitare, vanzare, comunicare cu furnizorii si clientii, pana la analiza, planificarea cererii, importuri si transporturi. Toate informatiile sunt disponibile intr-un sistem centralizat, care le ofera managerilor vizibilitate asupra intregului mers al afacerii. Avand capacitatea de a urmari si gestiona cu acuratete stocurile, programul ajuta la eliminarea excesului de marfa si la reducerea costurilor de depozitare. De asemenea, integrarea unui sistem ERP pentru Distributie contribuie la optimizarea si controlul costurilor, oferind date financiare precise si in timp real.

ERP Service

Sistemul ERP Service reprezinta un instrument esential pentru gestionarea informatiilor, resurselor si activitatilor de service, automatizand si optimizand o gama larga de operatiuni. Acest sistem se adreseaza companiilor care desfasoara operatiuni de service in teren si urmaresc managementul optim al activitatilor specifice. O astfel de solutie faciliteaza inregistrarea simpla a necesitatilor de service, gestionarea eficienta a relatiilor cu clientii si a informatiilor acestora, precum si implementarea unui management optim al proiectelor. Prin intermediul unui program ERP pentru Service, se realizeaza o organizare optima a resurselor si a echipei, se genereaza automat ordine de lucru si se monitorizeaza eficient operatiunile de service si costurile asociate fiecarui proiect.

Sisteme software potrivite pentru orice tip de afacere

Criterii de selectie ale unui software ERP

Procesul de selectie a unui astfel de sistem este definitor pentru succesul proiectului de implementare. Indiferent ca achizitioneaza pentru prima data un soft ERP sau isi doresc sa schimbe sistemul actual, companiile trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii, printre care se afla si:

  1. Capacitatea de adaptare a solutiei la specificul activitatii desfasurate de client. O solutie potrivita domeniului in care activeaza compania va avea integrate, pe langa functionalitati generale de management al afacerii, si o serie de bune practici si know-how, dobandite in urma implementarii la alte companii cu activitati similare.
  2. Adaptarea soft-ului la contextul legislativ al tarii in care clientul isi desfasoara activitatea. In plus, extrem de importanta este si capacitatea de a se adapta rapid la eventualele modificari legislative, fara a provoca intreruperi in activitatea clientului.
  3. Scalabilitatea, respectiv capacitatea sistemului software de a creste odata cu afacerea pe care o gestioneaza.
  4. Calitatea serviciului de suport oferit de furnizor, extrem de necesar in diverse situatii ce pot aparea legate de functionarea sistemului, realizarea de customizari, upgrade-uri ale solutiei si nu numai.
  5. Securitatea datelor, respective serviciile de backup si securitate a informatiilor, precum si accesul pe baza de roluri la datele aplicatiei software.
  6. Capabilitatile avansate de raportare si analiza, care pot fi incluse in sistem sau obtinute prin integrarea ERP cu solutii de tip Business Intelligence. Acesta vor contribui semnificativ la imbunatatirea proceselor decizionale din cadrul companiei
  7. Posibilitatea de integrare / extindere facila a soft-ului cu alte solutii, precum platforme e-commerce, solutii pentru automatizarea vanzarilor, managementul si planificarea productiei sau pentru optimizarea depozitelor .
beneficiile unui sistem ERP pentru afaceri

Diferente intre un sistem ERP si un program contabilitate

Adesea, sistemele software ERP sunt confundate cu softurile de contabilitate, multi considerandu-le unul si acelasi lucru. Insa, chiar daca pe alocuri prezinta functionalitati similare, diferenta este majora. Astfel, daca un program de contabilitate se limiteaza la zona financiar-contabila a business-ului, un soft ERP acopera toate componentele afacerii, oferind beneficii specifice fiecarui departament.

Un program de contabilitate gestioneaza creantele, datoriile, valoarea de inventar a mijloacelor fixe, precum si zona de raportare financiar-contabila. Un sistem ERP cuprinde, pe langa cele enumerate anterior, si functionalitati legate de gestiunea stocurilor, managementul lantului logistic, vanzarea prin diverse canale, managementul relatiilor cu clientii, managementul proiectelor, gestiunea productiei si nu numai. In acest mod, aplicatia acopera nu doar o functie a companiei, ci pe toate, reunindu-le intr-un sistem unic, pentru a oferi vizibilitate si control asupra intregii afaceri.

ERP vs CRM

Diferenta dintre solutiile ERP si CRM

CRM este acronimul pentru denumirea englezeasca a solutiei Customer Relationship Management, care inseamna managementul relatiilor cu clientii. Un sistem software CRM gestioneaza toate modurile prin care clientii interactioneaza cu un business. Functionalitatile CRM au vizat in prima faza departamentele de vanzari, insa pe parcurs ce au fost supuse dezvoltarilor, astfel de solutii au devenit capabile sa gestioneze si alte componente ale unui business (relatii cu clientii, marketing, service etc.).

Diferenta fundamentala este data de faptul ca sistemul ERP este destinat in general gestionarii datelor financiare si a departamentelor financiar-contabile, in timp ce CRM vizeaza datele despre clienti folosite de departamentele de vanzari si de servicii cu clientii. Solutiile CRM urmaresc in general majorarea profitului prin cresterea vanzarilor, acestea centralizand date din urmatoarele zone: marketing, vanzari, managementul contactelor si suport clienti.

Pe de alta parte, o solutie software ERP are in vedere planificarea si gestionarea cat mai eficienta a resurselor pentru a obtine scaderea cheltuielilor si a oferi control crescut asupra costurilor si proceselor de business. Cand vorbim despre sisteme sau solutii ERP, acestea sunt utilizate preponderent de catre departamentele de resurse umane, financiar & contabilitate, productie, achizitii, livrari.

Exemple de sisteme software ERP Romania

In piata de solutii software ERP din Romania exista o varietate mare de sisteme, locale si straine, ce au la baza diferite tehnologii si acopera fluxuri de business mai mult sau mai putin complexe. Astfel, fie ca alegi un ERP romanesc sau un software din afara, la selectarea unui astfel de sistem se ia in calcul, printre altele, gradul de complexitate al activitatilor din companie.

Tipuri de soft ERP din Romania

Sa luam spre exemplu SeniorERP si SeniorXRP – doua sisteme de tip ERP oferite de catre Senior Software. Ambele solutii prezinta functionalitati specifice unui sistem ERP, indispensabile pentru tipurile de companii carora li se adreseaza. Cele doua exemple de sisteme informatice – SeniorERP si SeniorXRP – desi au o gama larga de similaritati, prezinta capabilitati care le diferentiaza tocmai pentru a raspunde eficient si cu exactitate tipului de business caruia i se adreseaza. Acestea sunt esentiale deoarece companiile, la randul lor, difera in functie de dimensiune, industrie, lungimea fluxurilor de lucru s.a.m.d.

Exemple de sisteme software ERP Romania
SeniorERP – pentru afaceri cu fluxuri de lucru relativ standard, care urmaresc integrarea si gestionarea optima a activitatilor realizate.

SeniorERP este un sistem 100% romanesc, cu licentiere flexibila, ce permite o implementare rapida si ofera rezultate imediate. Sistemul incorporeaza know how din peste 500 de implementari, iar noua versiune a fost optimizata pentru a sustine lucrul la distanta. Cu o structura unitara si o interfata intuitiva, SeniorERP este un software user-friendly, care se adapteaza usor dupa nevoile de business din mediul de afaceri local.

SeniorXRP – pentru afaceri cu fluxuri complexe si diversificate de lucru, integrari multiple si posibilitati nelimitate de dezvoltare.

Flexibil, integrat si mobil, SeniorXRP vizeaza procese de business specifice din companii cu multiple domenii de activitate si cu multe integrari de sisteme. SeniorXRP este o solutie de tip web-based dezvoltata pe o platforma de ultima generatie, care acopera cu succes o varietate mare de verticale de business. Aplicatia poate fi accesata atat din browser, cat si de pe un dispozitiv mobil. Totodata, SeniorXRP este un sistem multilingv si multisocietate.

close-link
close-link
close-link
close-link