Crearea unui Supply Chain rezilient
Articol scris de Dr. Ec. George Ogrinja – Director Supply Chain, Profesor asociat Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, ASE Bucuresti.
Daca in articolul anterior am tratat impactul pandemiei asupra businessurilor in general, in continuare vom aborda impactul COVID-19 asupra lantului logistic si principiile proiectarii arhitecturii unui Supply Chain rezilient.
Crearea unui Supply Chain rezilient
[PLACEHOLDER SCHEMA]
Impactul global
al pandemiei asupra retelelor Supply Chain
Tipuri de riscuri in elaborarea strategiei de Supply Chain
Riscuri recurente (operationale sau comerciale)
Riscuri disruptive
Principii de rezilienta pentru proiectarea arhitecturii unui SC rezilient
01
Principiul Backup al retelei fizice
Presupune definirea corecta a densitatii retelei de resurse fizice tangibile (fabrici, depozite, huburi, porturi etc.).
Aparitia unei disfunctionalitati va fi preluata de o resursa fizica de backup dintr-o alta zona geografica.
04
Principiul diversitatii
Presupune abordarea unei situatii complexe, multidimensionale in diversitatea ei. Criza generata de pandemie nu trebuie tratata unipersonal, nu este unidimensionala – o problema sanitara sau de logistica.
Exemplul 1: La elaborarea planului de rezilienta a strategiei de afacerii, alcatuiti o echipa de criza formata din reprezentanti ai tuturor departamentelor functionale ale companiei (vanzari, marketing, supply chain, financiar, productie, IT, resurse umane etc.).
05
Principiul evolutiei
07
Principiul prudentei
Deoarece nu putem previziona evolutia evenimentelor si impactul COVID-19, se recomanda elaborarea scenariilor de constructie a planului de rezilienta. Aceste scenarii te pregatesc sa raspunzi la intrebarea “ce se intampla daca…”, astfel incat sa existe un plan de actiune atunci cand scenariul devine realitate.
In descrierea acestor scenarii previzionati momentele si nodurile din retea unde se pot produce disfunctionalitati in oferta si cerere. Rulati apoi scenariile end-to-end pentru a obtine informatiile necesare optimizarii valorilor operationale ale proceselor.
Versiunile de scenarii pe care le recomandam sunt: optimist, conservator, pesimist si se pot defini pe termen scurt, mediu si lung.
Exemplu: Daca pana in prezent, organizatia nu a avut un plan de gestionare a riscurilor pentru furnizori, incepeti acum pentru a identifica, evalua si selecta surse alternative de aprovizionare. Aveti stabilite criteriile de selectie a furnizorilor pe categorii de scenarii?
08
Principiul coordonarii si colaborarii actiunilor comune
In articolul urmator vom prezenta actiunile imediate care pot fi luate de companie in domeniul operational pentru asigurarea continuitatii afacerii.