Ce inseamna ERP, dar si ce este un sistem ERP, cum functioneaza si ce beneficii aduce, cum se potrivesc solutiile de tip ERP mediului de afaceri local si nu numai – sunt aspecte abordate in acest articol, impreuna cu exemple de ERP, implementari ERP de succes, studii de caz si multe altele.
ERP – ce inseamna?
Enterprise Resource Planning
ERP este un acronim pentru termenul englezesc “Enterprise Resource Planning” care, tradus in limba romana, inseamna Planificarea Resurselor Intreprinderii.
In mediul de afaceri din Romania, termenul este folosit, de regula, in expresii precum “program ERP”, “aplicatie ERP”, “sistem ERP” sau “solutie ERP”.
Inceputurile ERP
Istoria ERP isi are inceputurile tocmai in anul 1913, cand inginerul Ford Whitman Harris a realizat modelul EOQ – Economic Order Quantity. Timp de aproximativ 50 de ani, acest sistem de fabricatie pe suport hartie a reprezentat un etalon pentru activitatea de planificare productie.
Apare termenul MRP
MRP – “Material Requirements Planning” era un sistem ce folosea conceptele EOQ si un computer mainframe. Pe parcurs ce tehnologia a avansat, s-a reusit integrarea mai multor activitati din productie intr-un sistem, crescand astfel eficienta operationala.
Apare conceptul de sistem integrat
Evolutia tehnologiei de atunci a dus la aparitia de sisteme asemanatoare care sa acopere si alte activitati de business, ajungandu-se la un nou tip de soft pentru managementul afacerilor: ERP system. Astfel, departamentele de marketing si vanzari, stocuri, productie, finante – contabilitate, resurse umane puteau fi integrate in sistem prin module interdependente.
Prima mentiune a termenului ERP
Denumirea de ERP a fost data in 1990, de catre analistii in tehnologie pentru sistemul care se ocupa de gestionarea afacerilor, respectiv Enterprise Resourse Planning.
In prezent
Piata globala a sistemelor ERP a ajuns sa fie evaluata in 2019 la 39,65 miliarde de dolari, preconizandu-se ca va atinge 65,2 miliarde de dolari pana in anul 2025 (*Mordor Intelligence).
Care este diferenta intre un ERP si un program de contabilitate?
Adesea, sistemele ERP sunt confundate cu softurile de contabilitate, multi considerandu-le unul si acelasi lucru. Insa, chiar daca pe alocuri prezinta functionalitati similare, diferenta intre un ERP si un program de contabilitate este majora. Astfel, daca un program de contabilitate se limiteaza la zona financiar-contabila a business-ului, un ERP acopera toate componentele afacerii, oferind beneficii specifice fiecarui departament.
Un program de contabilitate gestioneaza creantele, datoriile, valoarea de inventar a mijloacelor fixe, precum si zona de raportare financiar-contabila. Un sistem ERP cuprinde, pe langa cele enumerate anterior, si functionalitati legate de gestiunea stocurilor, managementul lantului logistic, vanzarea prin diverse canale, managementul relatiilor cu clientii, managementul proiectelor, gestiunea productiei si nu numai. In acest mod, acopera nu doar o functie a companiei, ci pe toate, reunindu-le intr-un sistem unic, pentru a oferi vizibilitate si control asupra intregii afaceri.
Ce face un ERP si cum functioneaza un sistem ERP?
Un ERP se ocupa cu organizarea proceselor si activitatilor de business, ofera acces centralizat la datele companiei si stabileste o stransa legatura intre informatii cheie, utilizatori, departamente si alte sisteme software. Un soft ERP permite automatizarea unei game largi de operatiuni care determina eficientizarea fluxurilor de lucru.
Cand vorbim de un sistem ERP, datele reprezinta unitatea de masura principala, iar baza de date reprezinta depozitul central in care acestea sunt stocate si organizate. Legatura dintre baza de date si functionalitatile pe care le indeplineste sistemul ERP este realizata prin intermediul aplicatiei ERP. Aceasta este responsabila cu activitatile de culegere, validare, prelucrare, transfer sau export al datelor, operatiuni pe care le realizeaza prin intermediul interfetei.
Sistemul ERP poate realiza culegerea datelor prin diferite metode: