Industrializarea 4.0 (Industry 4.0) – revolutia digitala
care redefineste productia

Indiferent de sectorul din productie despre care vorbim, inovatia tehnologica este esentiala pentru viitorul oricarei afaceri de succes. Industry 4.0 reprezinta noul val in evolutia tehnologica a productiei, impulsionand tot mai multe companii sa raspunda noilor standarde stabilite de o piata aflata intr-o continua schimbare, prin transformarea unitatilor de productie in “fabrici inteligente”. Acest aspect presupune utilizarea de soft-uri care permit integrarea CNC (Computer Numerical Control), folosirea de tehnologii de tip IoT, Big Data & Analytics si interconectarea sistemelor utilizate in fabrici.

Adaptarea intregului ciclu din productie la era digitala a tehnologiei industriale va face, fara doar si poate, delimitarea intre afacerile care doresc sa ramana relevante in contextul economic actual si companiile care fac eforturi majore doar pentru a supravietui. Digitalizarea productiei ii aduce pe manufacturieri intr-o zona de competitivitate ridicata datorita transformarii fabricilor in unitati conectate si auto-organizate. Astfel de centre de productie prezinta o eficienta crescuta prin fabricarea produselor intr-un timp mai scurt si la costuri reduse, ceea ce determina automat si un profit mai ridicat.

Pentru atingerea acestui nivel, trebuie insa luate in calcul doua caracteristici importante ale industrializarii: necesitatea unei bune intelegeri atat a valorilor de business in raport cu noile solutii tehnologice, cat si a conceptului de digitalizare a productiei si adoptarea propriu-zisa a sistemelor ce corespund paradigmelor Industry 4.0.

Ce este Industrializarea 4.0 si ce presupune pentru companiile din productie?

Industrializarea 4.0 reprezinta a patra revolutie industriala definita de sisteme cyber-fizice, de IoT (Internet of Things), cloud si AI (Inteligenta Artificiala). Cand vorbim despre companiile din productie, Industry 4.0 presupune o transformare majora a intregii productii prin unificarea tehnologiilor digitale si a Internetului cu industria conventionala. Astfel, la baza automatizarii productiei si interconectarii proceselor acesteia este un sistem integrat de echipamente, masini, angajati, dispozitive mobile si sisteme IT, toate acestea fiind capabile sa comunice intre ele atat in interiorul, cat si in exteriorul fabricii. Utilizarea de capabilitati avansate de fabricatie si mijloace IT pe tot parcursul proceselor de productie, le aduce companiilor producatoare 4 avantaje majore:

TIMP

Introducerea datelor si planificarea operatiunilor se realizeaza automat – timpul economisit putand fi alocat activitatilor care produc valoare companiei. In plus, angajatii devin mai productivi in contextul unui sistem optimizat, iar comenzile sunt livrate mai repede.

COST

Datele sunt precise si prezentate in contextul si formatul potrivit – rezultand decizii informate si bine documentate si, implicit, o mai buna planificare a costurilor si veniturilor.

FLEXIBILITATE

Orice schimbare poate fi adoptata cu usurinta datorita unor sisteme flexibile deschise catre noi oportunitati, ce permit optimizarea proceselor pe baza analizei datelor.

INTEGRARE

Procesul de productie se deruleaza cu un numar redus de intreruperi, urmare a integrarii sistemelor folosite cu resursele din fabrica (angajati, masini, echipamente), facand posibila dezvoltarea simultana a produsului si a procesului de fabricatie.

De ce trebuie sa fac pasul catre Industry 4.0?

Investitiile in sisteme pentru digitalizarea fabricii sunt esentiale daca doresti ca business-ul tau sa isi pastreze pozitia intr-un mediu cu o competitivitate din ce in ce mai ridicata. Trecerea la Industrializarea 4.0 face posibila optimizarea tuturor etapelor din ciclul de viata al produselor, prin digitalizarea operatiunilor din fabrica, ceea ce presupune si imbunatatirea pozitiei producatorilor pe piata. Datele statistice arata ca 24% dintre companiile din Romania au inteles relevanta digitalizarii si au creat o infrastructura tehnologica adecvata. Prin urmare, factorii de decizie din cadrul unor astfel de business-uri au o directie strategica bine pusa la punct pentru transformarea digitala, implementand solutii software adaptate nevoilor lor. Astfel, e de inteles faptul ca afacerile care nu tin pasul in acest domeniu, nu vor putea concura cu producatorii care au decis sa utilizeze sisteme software cu ajutorul carora reduc costurile si timpul dedicat productiei, in timp ce eficienta, calitatea si profitul inregistreaza cresteri.

Industrializarea 4.0 - industry 4.0 revolutia productiei IIoT

Cum fac tranzitia la Industrializarea 4.0?

Implementarea unui sistem complet pentru managementul productiei (MES – Manufacturing Execution System) axat pe nevoile afacerii tale este unul dintre cei mai importanti pasi spre crearea si setarea propriei fabrici inteligente.

Trecerea de la fabrica traditionala la “smart factory” presupune parcurgerea a 4 etape:

Digitalizare:
Ofera acces la date in timp real. Solutia software potrivita face posibila digitalizarea informatiei si transmiterea rapida a acesteia catre intregul lant de productie, fie ca vorbim de proceduri, schite tehnice, instructiuni, liste pentru materiale sau alte date esentiale business-ului tau.

Mobilitate:
Conecteaza operatorii la sistemele informatice din fabrica destinate gestionarii proceselor de productie, echipandu-i cu PC-uri, tablete, smartphone-uri pentru a fi in permanenta online.

Automatizare:
Organizeaza procesele de productie prin interconectarea utilajelor, masinilor, echipamentelor si dispozitivelor din fabrica si conectarea tuturor acestor resurse la solutiile informatice din afara unitatilor de productie: sisteme de gestiune si management al stocurilor.

Informatizarea fabricii:
Utilizeaza un sistem informatic care sa integreze atat resursele din fabrica (masini, echipamente, angajati etc), cat si procesele de executie (controlul productiei, asigurarea calitatii, managementul materialelor, controlul proceselor, mentenanta utilajelor, interfatarea cu masinile de productie).

Cum contribuie un sistem MES la procesul de digitalizare a productiei?

Utilizarea unei solutii de management al activitatilor de productie adaptata pe nevoile business-ului tau, permite conectarea fabricii la restul afacerii facand posibila:

  • Gestionarea productiei, de la primirea comenzii si pana la livrarea produsului finit
  • Preluarea automata a datelor de la utilaje, CNC-uri, roboti (interfatarea cu masinile de productie)
  • Gestionarea activitatilor de mentenanta
  • Monitorizarea operatiunilor din unitatile de productie
  • Gestionarea miscarilor de materiale si a fortei de munca din fabrica
  • Implementarea tehnicilor de automatizare
  • Verificarea si asigurarea calitatii produselor
  • Facilitarea controlului productiei prin intermediul interfatarii cu PLC
  • Efectuarea analizei KPI: OEE, OLE, productie realizata vs planificata, motive stationari productie, rapoarte de calitate, rata de rebut etc.

Rezultatele obtinute de catre companiile care s-au folosit de aceste functionalitati, vorbesc de la sine despre importanta unei solutii MES in contextul Industry 4.0:

20% crestere a productivitatii din fabrica

45% reducere a duratei ciclului de productie

50% reducere a volumului de documentatie

75% reducere a timpului dedicat introducerii datelor

18% reducere a defectelor de fabricatie

27% reducere a timpului de pregatire a comenzilor

Vezi cum poti sa gestionezi, controlezi & sa optimizezi activitatile si resursele de productie! Afla mai multe de la un expert!

Meniu

Ai nevoie de mai multe informatii?

Descarca prezentarea completa a Solutiei MES!
* Politica de confidentialitate
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link