Picking depozit: ce inseamna picking si cum te ajuta un soft WMS in procesul de picking?

Pickingul in gestionarea unui depozit este un proces extrem de important, pentru ca influenteaza in mod direct timpul de pregatire a comenzii si implicit timpul de livrare. In urmatoarele randuri vei afla informatii despre activitatea de picking si importanta optimizarii acesteia in cadrul oricarei companii ce detine spatii de depozitare pentru produse/marfuri.

Ce inseamna picking si ce face un picker intr-un depozit, care sunt metodele de picking si cum te ajuta un sistem software WMS in acest proces – sunt alte cateva aspecte pe care le abordeaza acest articol.

Ce inseamna picking si ce este un picker depozit

Ce inseamna picking in activitatile de gestionare a unui depozit?

Picking se traduce in limba romana ca si culegere, iar order picking inseamna colectarea comenzilor si se refera la operatiunea de culegere de produse din stocul depozitului, pentru a pregati una sau mai multe comenzi pentru livrare.

Pickingul, sau culegerea produselor pentru comanda, reprezinta o activitate esentiala din lantul de distributie, fiind un factor direct de influenta asupra timpului de livrare a comenzilor catre clienti. Mai mult decat atat, este considerata cea mai scumpa si laborioasa operatiune din depozit, pentru ca reprezinta pana la 50% din costurile operationale ale unui centru de distributie.

Ce este un picker de depozit si ce face acesta?

Picker depozit: ce inseamna picker si cum poti optimiza activitatea acestuia

Picker, cuvant provenit din engleza, care tradus in limba romana inseamna culegator, se refera la acel angajat din depozit care efectueaza operatiunea de picking in depozit. Cei care executa pickingul, sau pickerii din depozitele de marfuri, au datoria de a aduna comenzile de vanzare sau comenzile de materiale pentru zona de productie, urmand a le pregati in vederea expedierii catre client sau catre unitatea de productie, in functie de caz.

Operatiunea pe care trebuie sa o indeplineasca pickerul in depozitul de marfuri consta in preluarea unei liste de comenzi, denumita si lista de picking, care contine produsele comandate de catre client sau, in cazul comenzilor provenite din zona de productie, materialele ce urmeaza sa intre in procesul de fabricatie. Odata preluata aceasta lista, pickerul se va ocupa de culegerea acelor produse / materiale din depozit. In acest sens, angajatul din depozit trebuie sa aleaga cosul sau paletul potrivit pentru a putea pune produsele colectate, in functie de marimea si cantitatea lor. Mai departe, acesta se va deplasa spre locatiile indicate pentru a identifica produsele si a colecta cantitatea inscrisa pe lista de colectat.

Automatizare procese de picking in depozit

Pickingul in depozit poate fi realizat atat manual – pickerul primeste o lista tiparita cu toate comenzile pe care trebuie sa le pregateasca, sau poate fi realizat cu ajutorul unor sisteme de automatizare pentru managementul activitatilor din depozit, precum solutiile software de tip WMS (Warehouse Management System). In depozitele automatizate, pickerul se foloseste de un terminal mobil, unde ii este afisata inclusiv locatia marfurilor, iar ordinea in care trebuie sa colecteze produsele este sugerata de sistem, astfel incat traseul din depozit sa fie cel mai scurt.

Picking depozit – procesul de picking si sistemele de automatizare

Pickingul este un proces cheie din orice depozit, incluzand toate operatiunile desfasurate de un picker. Procesul de picking in depozitul de marfuri incepe din momentul in care comanda este preluata de un picker si pana cand marfurile ajung in zona de livrare.

Sistemele de automatizare de tip WMS (Warehouse Management System), permit desfasurarea optimizata a procesului de picking in depozit, astfel incat totul decurge intr-un timp mult mai scurt si cu o acuratete crescuta. O solutie software WMS pentru logistica acopera cu succes activitati de impachetare, inventariere si reaprovizionare.

procesul de picking in depozit si sistemele de automatizare

Importanta unor activitati optimizate de picking in depozit

In lipsa unor sisteme de automatizare a depozitului, gradul de producere a erorilor este cu mult mai ridicat. Din cauza erorilor date de interventia umana, pot aparea dificultati in procesul de picking – identificarea produselor din depozit, pot fi pregatite alte marfuri decat cele comandate de clienti si nu numai. Aceste aspecte duc, in final, la aparitia de intarzieri in procesarea comenzilor sau la cresterea numarului de retururi, ce determina costuri suplimentare, afectand totodata productivitatea angajatilor din depozit, satisfactia clientilor si imaginea companiei in piata.

Automatizarea activitatilor din depozit si implicit a procesului de picking, reduce numarul erorilor de natura umana in preluarea si pregatirea marfurilor pentru livrare, permitand desfasurarea mult mai eficienta a activitatilor de picking. Astfel, situatiile precum aparitia unor comenzi incomplete sau pentru care s-au pregatit produse avand coduri diferite fata de cele comandate de catre client se produc intr-un procent mult mai mic sau sunt chiar eliminate. Prin urmare, si costurile suplimentare dedicate solutionarii unor astfel de situatii in procesul de picking in depozit dispar, rata de retur scade, iar gradul de satisfactie in randul clientilor creste si, totodata, compania isi pastreaza in piata o imagine intacta.

activitatea de colectare – picking in depozit cu un sistem software WMS

Cum se desfasoara activitatea de picking cu un sistem software WMS?

Cu ajutorul unor sisteme software de tip WMS, lucratorii din depozit vizualizeaza listele de picking cu ajutorul unui terminal mobil si sunt directionati catre locatia produselor, fiindu-le afisat cel mai scurt traseu pentru deplasarea in depozit. Apoi, prin scanarea codurilor de bare cu ajutorul terminalului mobil, le sunt afisate caracteristicile produselor pe care trebuie sa le ia de pe raft, precum si cantitatile comandate de clienti.

Prin urmare, un sistem de automatizare a activitatilor din depozit ajuta pickerii sa identifice cu usurinta in depozit produsele de pe listele de picking si sa nu faca greseli in procesul de colectare. Totodata, prin utilizarea unui soft dedicat pentru managementul depozitului, traseele de picking sunt mai scurte, iar astfel productivitatea oamenilor din depozit este mult mai mare.

Cu WMS procesul de picking se poate efectua in doua moduri:

Pe baza comenzilor de livrare (real time picking) – printre tehnicile sustinute de catre aceasta metoda se numara: Pick by Order – comanda cu comanda; Group Picking – picking consolidat Pick & Pack – preluare si impachetare; Pick2Container – trimitere la container

Pe baza listelor de picking generate de sistem – permite tehnicile utilizate in metoda pe baza de comanda (exceptand Blank Order Picking), la care se adauga: Zone Picking – picking pe zona si Multiple Order Picking – picking pentru mai multe comenzi

Care sunt cele mai cunoscute metode de picking in depozit?

Solutiile de tip WMS permit realizarea diferitelor metode de picking in depozit. Astfel de solutii integreaza tehnologii moderne pentru simplificarea si eficientizarea activitatilor desfasurate de pickeri, de la sisteme pe baza de unde radio sau bazate pe utilizarea luminii pentru indrumarea operatorului in depozit si pana la sisteme orientate prin voce, dar si alte tehnologii de tip handsfree.

Pick-to-Light

Pick-to-Light este o metoda eficienta de pregatire a comenzilor, directionata prin lumina, care permite alegerea, asezarea, sortarea si asamblarea produselor cu minim de efort, reducand in acelasi timp costurile cu forta de munca si timpul de integrare a noilor angajati. Tehnologia de picking fara hartie Pick-to-Light utilizeaza diferite lumini cu LED-uri colorate, precum si o serie de litere si cifre. Aceste caracteristici de urmarire permit identificarea si colectarea mai rapida a produselor, asigurand in acelasi timp acuratetea inventarului.

Pick-to-Cart

Pick-to-Cart este o metoda de picking ideala pentru depozitele in care eficienta in preluarea comenzilor poate fi marita prin combinarea comenzilor in loturi. Sistemul Pick-to-Cart este format dintr-o unitate mobila cu spatiu pentru multiple cutii de comanda, fiecare cu propriul afisaj. Operatorul ia caruciorul cu el in timpul ridicarii comenzilor si este ghidat catre locul de picking prin afisajul de pe unitatea de Pick-to-Cart. Dupa scanarea codului de bare al locatiei de ridicare sau al articolului in sine, afisajele de pe cos indica in ce cutie / cutii de comanda trebuie plasat articolul.

Put-to-Wall

Sistemul Put-to-Wall consta in statii de lucru ce prezinta compartimente individuale, unde fiecare compartiment reprezinta o comanda. Odata ce s-a efectuat activitatea de batch picking, toate unitatile trebuie sortate dupa comanda. Solutia Put-to-Wall faciliteaza acest proces prin dispozitivele Sort-to-Light. Operatorul va scana si va plasa articolele in compartimentele directionate de sistemul de lumina pana cand comanda este finalizata si gata de expediere. Operatorii care impacheteaza produsele sunt anuntati cand o comanda este gata pentru ambalare, prin activarea semnalului luminos de pe partea opusa a sistemului Put-to-Wall.

Sort-to-Light

Sort-to-Light este adesea folosit in combinatie cu batch picking. Comenzile sunt combinate printr-un algoritm cu scopul de a reduce distantele de mers pe jos in timpul ridicarii comenzilor. Dupa ce fiecare articol este scanat, luminile vor indica locatia corecta alocata acestuia.

Pick-by-Voice

Pick-by-Voice este o metoda de picking fara hartie, in care pickerii sunt ghidati vocal, prin intermediul unor casti fara fir sau cu fir, conectate la un pocket PC standard. In cadrul PC-ului, software-ul este utilizat pentru a informa pickerii despre tipul, numarul si locatia articolelor care urmeaza sa fie colectate.

Pick-by-Vision

In logistica depozitului, Pick-by-Vision este o metoda de picking realizata prin intermediul unor ochelari de date. Pickerul primeste informatiile prin WLAN si le poate vedea direct in campul sau vizual. Acesta nu are nevoie de mai multa interactiune pentru a face o prelevare din compartimentul de depozitare, scanand doar codul de bare al articolului cu un scaner, astfel stocul fiind corectat in timp real in sistemul de gestionare a depozitului.

Afla mai multe detalii despre sistemul software WMS

Potrivita pentru orice industrie, solutia WMS de la Senior Software permite gestionarea eficienta a marfurilor, de la receptia acestora si pana la pregatirea comenzilor si livrarea lor catre client. Afla cum se potriveste solutia WMS modelului tau de business!

Picking depozit optimizat cu solutia WMS de la Senior Software

Un soft performant pentru gestionarea eficienta a activitatilor din depozit este WMS (Warehouse Management System) de la Senior Software. Sistemul permite gestionarea optima a marfurilor si intregul proces de picking in depozit, de la receptie si pana la pregatirea comenzilor si livrarea lor catre clienti.

Asadar, cu ajutorul sistemului software WMS, toate operatiunile din depozit sunt optimizate, inclusiv procesele de picking.

Sistemul WMS se integreaza usor cu alte solutii software de business, permitand astfel fluidizarea fluxului de date in companie si cresterea operativitatii in activitatile de zi cu zi.

Avantajele realizarii activitatii de picking in depozit cu un soft WMS performant

Scurtarea traseelor de picking in depozit si identificarea corecta a produselor

Reducerea timpilor pe operatiunile de colectare

Eliminarea activitatilor manuale repetitive si diminuarea erorilor umane

Asigurarea trasabilitatii loturilor

Scurtarea perioadei de training pentru noii angajati

Cresterea productivitatii pentru intregul personal din depozit

Desfasurarea activitatilor de picking in depozit fara hartie

Acces la informatii in timp real

Reducerea retururilor prin cresterea acuratetei datelor

Reducerea costurilor

Control si vizibilitate asupra tuturor operatiunilor din depozit

soft wms picking - Warehouse Management System
close-link
close-link
close-link
close-link