Software MES – Sistem Management Energetic

Monitorizare consum & costuri energetice. Optimizare resurse energetice, previziuni de consum si reducere costuri

Costul in crestere al energiei, dar si ingrijorarile tot mai mari privind mediul inconjurator, conformarea la prevederile legislative si penalitatile financiare asociate, fac din sistemul de management energetic – Software MES – o solutie esentiala pentru mentinerea operatiunilor de productie la un nivel ridicat de profitabilitate.

solutia software MES - modul software Management Energetic

Monitorizeaza consumul de energie din unitatea de productie si obtine control total asupra costurilor energetice din fabrica!

Modulul de Management Energetic din cadrul solutiei software MES gestioneaza aspectele cu privire la consumul energetic din fabrica si faciliteaza desfasurarea activitatii de productie conform cerintelor standardului ISO 50001.

Modulul are ca scop reducerea consumului de energie si cresterea eficientei masinilor, echipamentelor si liniilor de productie, prin colectarea si analiza in timp real a datelor relevante din fabrica. Acesta raspunde nevoilor si cerintelor de sustenabilitate din piata cu privire la Industry 4.0, avand la baza tehnologii de tip IoT, Artificial Intelligence, Machine Learning si Big Data.

Prin intermediul dashboardurilor intuitive si configurabile, solutia de management energetic permite monitorizarea constanta a consumului de energie asociat procesului de productie. Sistemul software MES pune la dispozitia companiilor toate informatiile necesare pentru ca factorii decizionali sa poata trasa masuri de minimizare a consumurilor de energie si de reducere a costurilor aferente.

MES software – functionalitati cheie ale Modulului pentru Management Energetic

1. Management resurse si elemente consumatoare de energie

2. Corelatii intre variabilele energetice si principalele procese

3. Optimizare resurse energetice

4. Analiza consum si costuri energetice

5. Urmarire KPIs privind castigurile si pierderile de energie

6. Suport pentru rapoarte privind sustenabilitatea

Implementand MES si APS, Flexibil a dobandit o gestionare mult mai buna a materiilor prime, a capacitatilor de productie, ceea ce a dus implicit la cresterea productivitatii si a profitabilitatii. Avem control in timp real asupra tuturor fluxurilor de productie si o planificare eficienta a fiecarei operatiuni. Un alt beneficiu important este faptul ca putem controla foarte bine productivitatea fiecarei persoane, angajatii fiind platiti in functie de volumul si calitatea produselor realizate.

Daniel Borota, Director General - Flexibil

Avantajele si beneficiile obtinute cu Modulul pentru Management Energetic:

Acces in timp real la informatii corecte despre consumul energetic asociat procesului de productie si urmarirea consumului pe fiecare masina, instalatie si echipament din fabrica

Vizibilitate si control crescut asupra consumului energetic din fabrica, cu ajutorul sistemului software MES

Cresterea profitabilitatii prin reducerea consumului energetic si, implicit, a costurilor de productie

Descoperirea de noi metode pentru realizarea operatiunilor de productie cu un consum cat mai mic de energie

Identificarea rapida a surselor care sunt mari consumatoare de energie si a zonelor cu potential de imbunatatire

Posibilitatea de a testa multiple scenarii si de a organiza productia acordand prioritate utilajelor si instalatiilor din fabrica care prezinta un consum energetic redus

Cu sistemul software MES se evita opririle neprogramate si se reduce downtime-ul

Incadrarea consumului energetic in valorile bugetare

Efectuarea din timp a operatiunilor de mentenanta, intretinere/reparatii, inlocuire, in ceea ce priveste utilajele din fabrica, inainte ca acestea sa genereze costuri energetice ridicate si sa afecteze profitabilitatea

Identificarea si solutionarea rapida a problemelor cu privire la consumul energetic, prin emiterea de notificari si alerte referitoare la depasirea parametrilor standard de consum energetic

Solutia software MES ajuta la reducerea amprentei de CO2 si permite conformarea la cerintele standardului ISO 50001

Cum reduci consumul de energie din fabrica cu Modulul MES pentru Management Energetic?

Modulul de Management Energetic al solutiei software MES (Manufacturing Execution System) ofera vizibilitate in timp real si analize precise ce vizeaza energia utilizata in fabrica ca factor important al costului de productie. Prin datele colectate din fabrica si analiza acestora, producatorii au posibilitatea de a identifica noi oportunitati pentru optimizarea afacerilor.

Identifica pierderile si descopera noi oportunitati de economisire cu solutia software MES!

Sistemul MES comunica cu masinile din fabrica intr-un mod bidirectional. Sistemul preia automat datele din unitatea de productie, inclusiv informatiile despre consumul energetic, ca urmare a interconectarii solutiei cu masinile, echipamentele si liniile de productie din fabrica. Totodata, solutia software MES este capabila sa trimita catre masini datele necesare pentru executia procesului de productie, cum ar fi parametrii standard de consum energetic, dar si sa notifice utilizatorii, prin e-mail sau alerte afisate direct pe ecran, in cazul depasirii parametrilor standard de consum energetic.

Avand in vedere ca Modulul pentru Management Energetic permite detectarea valorilor de consum de la masini, instalatii, linii de productie, acest aspect face posibila identificarea usoara a pierderilor si a zonelor care au potential de economisire. Astfel, sistemul de management al energiei este capabil sa perfectioneze masurile de eficienta necesare pentru a reduce consumul si a-l optimiza, calculand un OEE energetic corect si in timp real.

Stii exact de ce cantitate de energie ai nevoie in procesul de fabricatie si ce costuri implica

Analiza consumurilor de energie, combinata cu celelalte informatii cu privire la procesele din fabrica, care sunt colectate in timp real, face posibila alocarea precisa a costurilor de productie, in termen de:

Cantitate de energie consumata de instalatie, statie/centru de lucru, linie de productie sau de catre un singur utilaj

Cantitate de energie consumata pentru procesarea sau realizarea unui produs finit

Cantitate de energie consumata zilnic pe tura/ora

Adopta strategiile potrivite pentru cresterea eficientei energetice!

Prin monitorizarea si analiza in timp real a datelor cu privire la consumul energetic asociat productiei, sistemul software MES iti permite sa iei deciziile potrivite pentru economisirea energiei si cresterea eficientei energetice a fabricii.

Identificarea la timp a ineficientelor permite adoptarea de strategii de optimizare a proceselor sau a instalatiilor din productie pentru a reduce pierderile si, totodata, costurile. Printr-un screening adecvat si profilarea atenta a datelor de consum, corelate cu analiza informatiilor privind eficienta din productie, se poate realiza simplu calculul pentru OEE-ul energetic, evaluand daca sunt depasite pragurile ideale de consum sau daca se inregistreaza o eficienta energetica scazuta.

O strategie eficienta consta in dezvoltarea unui plan de productie performant si durabil prin care sa se dea prioritate utilizarii masinilor si liniilor de productie care prezinta o rata cat mai scazuta de consum energetic si, totodata, prin planificarea activitatilor in cele mai convenabile intervale orare cu privire la costurile energetice.

Descopera solutia software MES si gama intreaga de functionalitati ale modulului management energetic

Descopera solutia software MES si gama intreaga de functionalitati inclusa in Modulul de Management Energetic!

Afla detalii despre cum poti reduce consumul si costurile energetice din fabrica!

close-link
close-link
close-link
close-link