Automatizarea fluxului de lucru din depozit cu sistemul WMS

De la receptie pana la livrare, gestionezi mai eficient marfurile cu
cea mai moderna solutie pentru managementul depozitelor!

1. Receptia marfurilor


Sistemul WMS include un modul complet de gestionare a comenzilor de achizitie si al avizelor de transport.

Comenzile de achizitie sunt cele transmise de o companie catre furnizorii acesteia si includ de obicei coduri de produse, cantitati, cerinte de ambalare, atribute speciale de stoc (daca exista) etc.

Informatiile de transport sunt furnizate la randul lor de furnizori in urma executarii comenzilor de achizitie ale clientilor lor si includ, de obicei, data / ora sosirii preconizate, datele vehiculului etc.

Comenzile de aprovizionare si avizele de transport pot fi introduse manual sau importate automat in acest modul dintr-un alt sistem informatic, cum ar fi ERP-ul companiei sau chiar cel al furnizorului.

Comenzile de achizitie sunt legate de avizele de livrare, astfel in timpul procesului de receptie, cantitatile reale pot fi comparate cu cele preconizate, iar sistemul raporteaza diferentele, daca exista, si actualizeaza comenzile relevante.

Administratorii depozitului pot crea planuri de receptie care includ definirea ordinii de intrare a marfii in depozit in functie de prioritate. In plus, sistemul poate indruma automat utilizatorii sa isi efectueze activitatile de receptie in conformitate cu planurile predefinite.

Receptia marfii se face la rampe acolo unde marfa este verificata daca are facturi si/sau avize prealabile de livrare. Receptia se realizeaza cu ajutorul terminalelor mobile – scannere si se printeaza etichete de palet cu serie unica.

Sistemul permite paletizarea sistematizata, datele specifice marfurilor de pe palet regasindu-se in sistem asociate cu seria paletului creat la receptie. Acesta poate suporta etichetarea cu coduri de bare la nivelul dorit (palet, cutie, articol), in cazul in care este necesar.

Procesul de asezare (Put Away) este executat de utilizatori cu ajutorul terminalelor RF. Acestia, dupa ce scaneaza etichetele aferente cu coduri de bare, urmeaza indicatiile sistemului afisate pe ecranul dispzitivului mobil (cum ar fi locul de depozitare finala a marfurilor). Utilizatorii confirma intotdeauna locul in care au mutat marfa, de obicei prin scanarea sau tastarea id-ului locatiei respective. Procesul de asezare a marfurilor poate fi realizat si in locatiile decise de catre operatorii din depozit.

Aceasta etapa asigura suportul pentru managementul calitatii produselor. Exemplu: blocarea/deblocarea explicita a anumitor articole pentru defecte sau alte motive, in timpul receptiei si returului marfurilor. Astfel, operatorii autorizati pot sa:

Blocheze anumite loturi in timpul receptiei si returnarii marfurilor. Un astfel de blocaj poate fi marcat prin motive predefinite sau definite ad hoc, cum ar fi carantina, produs inadecvat etc.

Deblocheze loturi speciale pentru a le face disponibile pentru prelucrarea ulterioara, cum ar fi alocarea comenzilor de vanzare si picking.

Pe langa capacitatile tipice de control de calitate, solutia WMS include un sistem avansat de planificare si executie a calitatii si sigurantei.

Retururile se gestioneaza similar cu receptiile standard de marfa. Insa, in loc sa fie raportate la furnizori, acestea sunt legate de expedieri / comenzi de vanzari si astfel faciliteaza si accelereaza identificarea articolelor returnate.

Mai mult, in cazul in care marfurile returnate pastreaza intacte informatiile initiale de ambalare, atunci sistemul poate identifica automat marfurile returnate impreuna cu detaliile de ambalare, corelandu-le cu anumite expedieri / comenzi de vanzare, recomandand locatiile optime pentru depozitare (picking / stoc / zone) pana la expedierile viitoare etc.

2. Preluarea comenzilor de livrare


Comenzile de livrare sunt cele trimise unei companii de catre clientii sai. Sistemul WMS recunoaste toate tipurile cunoscute de „comenzi de livrare” precum comenzi obisnuite ale clientilor, comenzi de productie, rebuturi, comenzi care necesita paleti speciali si/sau numere de loturi, retururi la furnizori etc.

Comenzile de livrare pot fi introduse manual in sistem sau importate periodic (automat si/sau manual) dintr-un sistem extern ERP/MRP.

Automatizarea fluxului de lucru din depozit cu sistemul WMS

3. Prelucrarea comenzilor – Gestiunea stocurilor


Sistemul WMS identifica si aloca stocul potrivit pentru fiecare comanda, in doua moduri. Primul mod aloca stocul fara a specifica ce stoc fizic este alocat fiecarei comenzi (adica fara a specifica locatia exacta de stocare, tipul de pachet etc.), in timp ce al doilea mod specifica acest lucru.

Softul permite definirea rapida si cu usurinta a regulilor si prioritatilor de rotatie a stocurilor. Acestea se pot baza pe standarde cunoscute precum FIFO, FEFO, FPFO si LIFO, dar si pe orice alte caracteristici ale stocului. In plus, se pot tine cont de cerinte specifice (de obicei provenite de la supermarketuri catre distribuitori / angrosisti), cum ar fi termenul de valabilitate al produsului sau livrarea de date de expirare intotdeauna mai bune.

WMS permite nu numai proiectarea scenariilor corespunzatoare de alocare a stocurilor pentru fiecare caz, ci si proiectarea fluxurilor optimizate de picking si reaprovizionare bazate pe alte criterii, cum ar fi locatiile fizice ale stocului, conditiile de ambalare etc. Aceste scenarii pot fi atribuite unor clienti, tipuri de clienti, tipuri de comenzi etc., acoperind astfel chiar si cele mai complexe solicitari de alocare a stocurilor.

Activitatea de gestiune a stocurilor implica urmatoarele:

Suport centralizat unificat al mai multor site-uri (centre de distributie – DC) pe domeniu. Un Centru de Distributie poate cuprinde mai multe cladiri, unitati operationale si zone care, la randul lor, cuprind locatii de depozitare identificate de sistemul de stivuire si de pozitia geografica a locatiei (aripa/coloana/nivel/adancime/etc.).
Suport pentru diverse sisteme de stocare (ex. back-to-back, drive-in, stivuire in bloc, lazi etc.)
Administrarea stocarii multiple (container, palet, cutii de carton, cutii de carton interioare etc.) si unitati de masura (bucata, m, m², kg etc.).
Administrarea capacitatii de stocare a locatiei
Suport pentru id-urile codurilor de bare pe produs si a standardelor cunoscute privind codurile de bare

Permite lucrul cu paleti omogeni, dar si cu paleti combinati
Permite folosirea unui numar de atribute nelimitat ale articolului definit de utilizator (Atribute articol) precum categoria, subcategoria etc.
Administrarea si completarea atributelor nelimitate ale stocurilor definite de utilizator (Atribute stoc) precum seria, lotul, data de importare, culoarea, tipul, dimensiunea, etichetele promotionale
Evidentierea stocului pe motive predefinite precum selectarea, schimbarea pretului si deseuri
Inventarul cu ajutorul terminalului RF in vederea maximizarii eficientei si corectitudinii inventarierii
Managementul Serial Numbers
Sistemul gestioneaza ambalajele returnabile (sticle, lazi, paleti etc.).

Afla cum se potriveste solutia WMS modelului tau de business!

4. Pregatirea comenzilor – Picking


Procesul de verificare a stocului este urmat de generarea automata sau manuala a listelor picking.

Pickingul poate fi efectuat de terminalul RF si/sau cu ajutorul listelor tiparite, fie in mod real-time-picking, fie prin generarea si executarea de task-uri de picking. In plus, o lista de picking poate fi atribuita unui singur picker sau unui grup de pickeri.
Procesul de picking se poate face in doua moduri:

Picking generat de soft – bazat pe listele de picking create prin prelucrarea anterioara a comenzilor de livrare. Printre tehnicile de picking acceptate de sistem sunt urmatoarele:

Pick by Order
Group Picking (Dupa Lot/ Consolidat)
Picking Zonal
Multiple – Order Picking
Pick & Pack
Pick2Container

Taskurile de picking sunt filtrate automat si apoi alocate catre:

Stivuitoare – in functie de tipul ambalajului ce urmeaza sa fie ales (de obicei palet) si in functie de aria de functionare sau inaltimea la pot ajunge
Pickeri – in functie de cladirea sau sectorul alocat, precum si in functie de abilitatile lor

libris.ro eficienta in depozit comunicat wms
Automatizarea fluxului de lucru din depozit cu sistemul WMS picking pregatire comanda

Picking generat de catre utilizator (in timp real) – se bazeaza direct pe comenzi si nu pe liste / taskuri. Printre tehnicile de picking acceptate de sistem sunt:

Pick by Order
Group Picking
Pick & Pack
Pick2Container
Blank Order Picking

5. Livrarea comenzilor


Solutia WMS include un modul de ambalare cuprinzator, care suporta atat statiile de lucru standard, cat si statiile cu touch-screen. Sistemul poate diviza sau uni marfurile alese la nivelul dorit de detaliu precum cutii de carton, cutii de carton interioare si articole.

Apoi, sistemul genereaza listele de impachetare, incarcare sau livrare si etichetele de transport. Formatul si informatiile incluse in acestea sunt adaptate in functie de cerintele fiecarui client. Solutia include multe functii care sustin crearea de etichete cu coduri de bare corespunzatoare, cum ar fi etichete articol / cutie / palet, etichete de transport, etichete locatie de depozitare etc.

In final, WMS directioneaza utilizatorii pentru incarcarea comenzilor adunate la docuri in camioane. Sistemul permite descarcarea camionului si redistribuirea incarcaturii la un alt camion (ex. in cazul in care un camion se defecteaza) si returul marfurilor in zonele de selectare si stocare.

Livrarea comenzilor flux sistem wms

6. Reaprovizionarea


Sistemul WMS accepta urmatoarele moduri de completare a stocurilor:

On time – procesul de reaprovizionare este declansat de generarea listelor de picking. Se realizeaza in cazul in care stocul necesar pentru indeplinirea uneia sau a mai multor comenzi nu este disponibil la locatia / locatiile de picking corespunzatoare sau in formatul corespunzator de ambalare.

Off time – procesul de reaprovizionare se realizeaza independent de valurile de picking si, de regula, la perioade de timp diferite, astfel incat in timpul pickingului nu este necesar trafic de reaprovizionare.

7. Inventarierea


Inventarierea se efectueaza periodic intr-o maniera foarte flexibila si sofisticata, ce maximizeaza productivitatea personalului disponibil.
Exista doua moduri de inventariere:

Rezumat – este o modalitate rapida de inregistrare a inventarului real, folosind minimul de date necesare pentru de a gasi diferentele fata de cantitatile din sistem

Detaliata – sunt inregistrate toate datele stocului, astfel incat stocul fizic poate fi utilizat pentru actualizarea stocului din sistem

Ajustarile stocurilor sunt suportate pentru a urmari corect stocul. Ajustarile sunt urmarite pe o evidenta separata a stocului pentru o consolidare periodica a defectelor. De obicei aceasta functie poate fi accesata doar de personalul autorizat.

Vrei sa afli mai multe detalii? Solicita o demonstratie personalizata!

close-link
close-link
close-link
close-link