WMS - Ce este sistemul WMS (Warehouse Management System)? Ce face un program WMS de management al depozitului?

Program WMS (Warehouse Management System) – instrument software care automatizeaza activitatile de receptie, depozitare, colectare si expediere a marfurilor si optimizeaza spatiul de stocare, oferind in permanenta informatii in timp real cu privire la statusul stocurilor si al spatiului de depozitare. Totodata, un software WMS pentru logistica acopera cu succes si activitati de impachetare, inventariere si reaprovizionare.

wms - ce este sistemul WMS - sistem management depozit

Ce inseamna WMS?

Warehouse Management System – acronim WMS

WMS este acronim pentru termenul englezesc “Warehouse Management System” care, tradus in limba romana, inseamna Sistem de Management al Depozitului. In mediul de afaceri din Romania, termenul este folosit, de regula, in expresii precum “software wms”, “program wms” sau “sistem wms”.

Ce este WMS?

WMS definitie

WMS este un sistem de management al depozitelor, potrivit oricarei industrii, care permite gestionarea eficienta a marfurilor, de la receptia acestora pana la pregatirea comenzilor si livrarea lor catre clienti.

Program WMS de gestiune depozit – din ce este format?

Un program WMS de gestiune depozit este format atat din componenta software – aplicatia efectiva – cat si din elemente hardware: servere, dispozitive mobile de scanare sau imprimante de coduri de bare. WMS system pentru managementul depozitelor poate fi de sine statator sau poate fi integrat cu sistemul ERP, reprezentand in acest caz o solutie completa care acopera toate activitatile de la preluarea comenzilor clientilor si emiterea facturilor pana la incarcarea produselor pentru livrare.

Ce activitati din depozit sunt acoperite de un program WMS pentru logistica?

Activitati acoperite cu un program WMS pentru depozite

Receptia marfurilor

Este realizata cu cititoarele mobile de coduri de bare, cu ajutorul carora este scanata marfa in momentul in care soseste la depozit. Comenzile de aprovizionare sunt create in sistemul ERP, iar apoi sunt exportate catre sistemul WMS pentru depozite si stocuri. In momentul receptiei, diferentele dintre acestea si rezultatele scanarii marfurilor sunt consemnate si trimise inapoi catre ERP in vederea actualizarii comenzilor.

Asezarea marfurilor in depozit

Datorita programului WMS, angajatii din depozit au o imagine clara asupra spatiului disponibil pentru depozitare. Marfa poate fi asezata pe baza sugestiilor oferite de sistemul software WMS, astfel incat accesul la aceasta sa se poata face cat mai rapid si usor.

Picking depozit

Reprezinta activitatea de colectare a marfurilor din depozit si este realizata pe baza comenzilor de client inregistrate in ERP. Angajatii vizualizeaza comenzile direct pe dispozitivul mobil si executa pickingul conform traseului optim sugerat de programul WMS. Tehnologiile moderne din domeniul WMS permit in prezent efectuarea activitatii de picking prin diferite metode, precum: pick-by-light sau pick-by-voice.

Impachetare si Etichetare

Dupa efectuarea pickingului, comenzile de client sunt impachetate in vederea livrarii lor catre destinatie pe baza listelor de livrare generate in sistemul WMS de management al depozitelor. Cu o imprimanta termica fiecarei comenzi ii poate fi atribuit un cod de bare, astfel incat identificarea acestora sa se poata face mai rapid.

Livrare

Comenzile sunt incarcate in masini cu ajutorul programului WMS, conform unor reguli prestabilite, in functie de locatia unde urmeaza sa fie livrate.

Inventariere

Intregul proces se face pe baza listelor de inventar generate de sistemul WMS pentru depozite. Utilizarea de scanere coduri de bare contribuie la cresterea acuratetei si realizarea procesului de inventariere intr-un timp mult mai scurt.

ce inseamna WMS - avantaje sistem WMS de management depozite

Ce avantaje ofera un sistem software WMS?

Sistemul WMS pentru managementul depozitelor ofera multiple avantaje, precum:

Ajuta la optimizarea stocurilor

Creste acuratetea procesului de picking in depozit

Programul WMS faciliteaza procesele de inventariere

Permite urmarirea trasabilitatii loturilor

Reduce semnificativ timpul dedicat manipularii marfurilor

Sistemul WMS ofera informatii in timp real cu privire la stocul marfurilor

Contribuie la cresterea productivitatii angajatilor din depozit

Angajatii noi se integreaza intr-un timp mult mai scurt

Este eliminat riscul implicat de rotatia de personal cu ajutorul sistemului WMS

Ofera vizibilitate crescuta asupra tuturor activitatilor desfasurate in depozit

Sistem WMS pentru depozite – afla mai multe detalii

Warehouse Management System (WMS) pentru managementul depozitelor este potrivit oricarei industrii si permite gestionarea eficienta a marfurilor, de la receptia acestora pana la pregatirea comenzilor si livrarea lor catre clienti.

Sistem WMS pentru depozite – functionalitati

Functionalitati cheie ale sistemului de management depozit (WMS):

program gestiune stocuri depozite – sistem WMS depozite

Suporta majoritatea sistemelor de stocare (back to back, drive in, block stacking etc.)

Adminstreaza toate tipurile de descarcare de gestiune (FIFO, FEFO, LEFO, LIFO etc.)

Ofera trasabilitate completa a marfurilor, atat in amonte cat si in aval

Programul WMS include capacitati avansate de transbordare (Cross Docking)

Gestioneaza multiple atribute logistice inteligente: aroma, marca, greutate, categorie / subcategorie, mediu stocare, data de expirare / productie, clasificare ABC etc.)

Gestioneaza un numar nelimitat de unitati de masura si tipuri de impachetare (container, palet, lada, cutie, bucata, kilograme, litri, metri etc.)

Programul WMS suporta majoritatea standardelor de coduri de bare existente si permite alocarea mai multor coduri de bare la un produs (SKU)

Permite citirea si decodificarea codurilor cu identificatori tip GS1

Activitatile de asezare (put-away), picking, reaprovizionare, incarcare, transfer si nu numai, pot fi alocate angajatilor pe baza de taskuri generate automat in sistemul WMS sau manual de catre un supervizor

Programul WMS ofera instrumente de raportare si urmarire KPI incluse

aplicatie gestiune stocuri – program WMS, software depozit logistica

WMS Romania

Warehouse Management System (program sau sistem WMS) este o solutie logistica adaptata comertului modern, capabila sa transforme si organizeze modul de lucru in depozit, prin adaptarea continua la schimbarile regulilor de business.

Iata care sunt principalele beneficii obtinute de companiile din Romania care au implementat un sistem software WMS pentru depozite:

  • 98% – 99% cresterea acuratetei livrarilor
  • 60% scaderea ratei retururilor
  • Vizibilitate in timp real asupra stocurilor in sistemul WMS
  • 99% cresterea acuratetei stocului
  • 40% – 50% cresterea vitezei de procesare a comenzilor
  • Identificare rapida a marfurilor in depozit cu programul WMS
  • 99% cresterea satisfactiei clientilor

Cum te ajuta sistemul WMS de la Senior Software?

Cum te ajuta un sistem WMS de gestiune depozit modern?

Sistemul WMS de gestiune depozit de la Senior Software este dezvoltat pe o platforma recunoscuta la nivel international, care integreaza bunele practici din domeniul sistemelor de management al depozitelor. Functionalitatile pe care le ofera programul WMS acopera cu succes nevoile companiilor, in ceea ce priveste gestionarea si optimizarea spatiilor de stocare si a fluxurilor de marfa.

WMS – sistem software logistica pentru orice industrie

Solutia WMS iti ofera control complet asupra activitatii si stocurilor din depozit si este potrivita pentru orice tip de business.

close-link
close-link
close-link
close-link