Interviu Alexandrion: “Avem un control deplin al stocului”

Interviu cu domnul Cristian Stefanov, IT Manager @Alexandrion Grup

Distileriile Alexandrion si Distileriile SABER 1789, care impreuna inglobeaza o istorie de peste 227 de ani in industria locala a bauturilor spirtoase, au creat unele dintre cele mai puternice brand-uri din Romania, recunoscute atat pe plan intern, cat si international, pentru calitatea si rafinamentul lor. La inceputul anului 2017, reprezentantii Alexandrion Grup au decis deschiderea biroului de operatiuni globale in Cipru si extinderea business-ului in Statele Unite si Brazilia.

Logo_Distileriile-Alexandrion_WMSCompania Alexandrion Grup, pozitionata ca cel mai mare producator de bauturi spirtoase, dispune de o zona de productie care se intinde pe o suprafata de 20 de hectare in arealul Dealu Mare, din care peste jumatate sunt spatii construite. Distileriile produc bauturi spirtoase sub branduri foarte apreciate – vinarsul Brancoveanu (XO, VSOP, VS), Alexandrion 5* si 7*, vodka Alexander si Kreskova, lichiorurile SABER (Elyzia si Zolmyr).

In calitate de lider de piata si cu o strategie bine conturata de jucator global, Alexandrion investeste in continuare prin fundatia sa in proiecte culturale si sportive. Pe langa Gala Premiilor Constantin Brancoveanu, ajunsa in 2017 la cea de-a patra editie, Fundatia Alexandrion organizeaza anual si Premiile Matei Brancoveanu, eveniment ce are drept principal scop premierea si sustinerea  tinerilor oameni de cultura si arta din Romania. In domeniul sportiv, Fundatia Alexandrion a fost si este in continuare implicata in mod consecvent, atat prin sustinerea unor prestigioase echipe de handbal si fotbal dar si alte sporturi precum golful, rugby-ul, ciclismul si mai nou box-ul , cat si prin organizarea Galei Trofeele Alexandrion, eveniment prin care Fundatia doreste sa contribuie la sustinerea si recompensarea valorilor sportive din Romania.

Datorita dezvoltarii companiei din ultimii ani, Alexandrion Grup a decis implementarea solutiei WMS pentru managementul depozitelor de la Senior Software. Managerul IT al companiei ne-a vorbit recent despre motivele pentru care au ales sistemul WMS, ce beneficii a adus aceasta solutie si cum s-a realizat integrarea cu SAP, un alt sistem utilizat in companie.

1. Care au fost motivele pentru care ati ales sa implementati solutia WMS pentru managementul depozitelor de la Senior Software?

implementare wms alexandrionC. Stefanov: Intotdeauna am considerat ca este important sa folosim sisteme si tehnologii specializate pentru anumite domenii de utilizare, iar sistemul WMS de la Senior Software acopera activitatile din zona logistica in timp real. Mai mult, am avut un proces de selectie foarte riguros si am insistat sa vedem cat mai multe solutii WMS din Romania, pentru a ne asigura ca facem alegerea potrivita. Principalele criterii de selectie au fost compatibilitatea cu domeniul nostru de activitate, expertiza sistemului in logistica si existenta unor validari ale acestuia din partea altor companii. Am regasit toate aceste beneficii in sistemul WMS de la Senior Software.

Anterior acestei colaborari, nu aveam experienta unei astfel de implementari si nu stiam la ce sa ne asteptam, dar cu ajutorul consultantilor Senior Software lucrurile s-au asezat natural. In acelasi timp, noul sistem de optimizare a depozitului trebuia sa se integreze cu sistemul SAP utilizat deja in companie, iar experienta echipei Senior Software cu astfel de integrari a facut intregul proces mai usor.

Sistemul imbunatateste performantele in depozit, timpii de identificare a produselor in cazul operatiilor de picking, asezarea optima a produselor in raft, etc.

2. Ce beneficii ati observat in cadrul companiei dupa implementarea solutiei? Au intervenit modificari in ceea ce priveste fluxurile de lucru?

C. Stefanov: Cea mai importanta performanta pe care am observat-o de la implementarea solutiei WMS este cresterea acuratetii livrarilor pe loturi. De asemenea, avem un control deplin al stocului si putem urmari cu usurinta informatiile importante, automat, intr-un singur loc.

Mai mult, trasabilitatea produselor este asigurata in mod eficient pe toate fluxurile executate inca de la intrarea in depozit, pe baza unor rapoarte integrate.

Avand controlul total al stocurilor si managementul operatiilor oferit de WMS, fiecare activitate efectuata poate fi urmarita si controlata pentru oricare dintre utilizatori in parte, cu ajutorul unor cititoare coduri de bare furnizate tot de Senior Software. Mai mult, sistemul imbunatateste performantele in depozit, timpii de identificare a produselor in cazul operatiilor de picking, asezarea optima a produselor in raft, etc.

3. Cum a fost trecerea la noul sistem pentru angajatii din depozit?

C. Stefanov: Intreaga echipa de logistica implicata in proiect a adoptat in decurs de cateva saptamani sistemul WMS. Inca din perioada training-ului, angajatii au realizat ca noua solutie ii va ajuta in activitatea desfasurata, ba chiar va elimina anumite actiuni repetitive. Cu sistemul WMS de la Senior Software fiecare membru din echipa noastra stie ce are de facut direct de pe terminalul mobil.

In ce priveste integrarea WMS cu sistemul de management SAP, cele doua solutii functioneaza ca una singura!

4. Cum s-a desfasurat integrarea solutiei WMS cu sistemul de management SAP?

C. Stefanov: Cele doua solutii functioneaza ca una singura! Intre cele doua sisteme se trimit date foarte detaliate, in timp real, iar pe langa informatiile clasice (produse, cantitati, documente etc.), se transmit coduri unice de palet SSCC (serial shipment container code), coduri de articol si de lot si multe alte date ce ne ajuta in trasabilitatea stocului.

5. Ce sfaturi ati da companiilor ce doresc sa implementeze un sistem WMS?

C. Stefanov: Cel mai important lucru inainte de a implementa un sistem WMS este documentarea despre diferitele solutii existente. Este important sa vezi sistemul implementat cu succes in cel putin doua companii similare inainte de a lua decizia de a-l achizitiona. La fel de important este sa ai cerinte foarte clare de la viitorul sistem si operatiuni bine puse la punct.

close-link
close-link
close-link
close-link