ERP ce inseamna? Afla ce este ERP si ce functionalitati & beneficii ofera un sistem software ERP Romania

Ce inseamna ERP (Enterprise Resource Planning), dar si ce este un astfel de sistem, cum functioneaza si ce beneficii aduce, cum se potrivesc solutiile de tip ERP mediului de afaceri din Romania – sunt aspecte abordate in acest articol. Explicatiile si definitiile privind sistemele ERP sunt completate cu exemple si implementari de succes in Romania, criterii de selectie a unui software ERP, studii de caz.

Sistem ERP Romania. Afla mai multe detalii despre solutiile software!

ERP ce inseamna exemple ERP implementari Romania - Enterprise Resource Planning

Ce inseamna ERP – Enterprise Resource Planning?

Acronim

ERP este un acronim pentru termenul englezesc “Enterprise Resource Planning” care, tradus in limba romana, inseamna Planificarea Resurselor Intreprinderii. In mediul de afaceri din Romania, termenul este folosit, de regula, in expresii precum “program ERP”, “aplicatie ERP”, “sistem ERP”, “software ERP” sau “solutie ERP”.

Definitie

Un soft ERP este un sistem informatic utilizat de catre companii pentru gestionarea resurselor. Sistemul software permite managementul integrat al proceselor si operatiunilor din diferite zone de business: achizitii, vanzari, contabilitate, productie, managementul relatiilor cu clientii, management proiecte si alte activitati ce privesc lantul logistic.

Istoria ERP – cand a aparut termenul ERP?

Inceputurile sistemelor ERP

Denumirea a fost data in 1990, de catre analistii in tehnologie pentru sistemul software care se ocupa de gestionarea afacerilor, respectiv ERP – Enterprise Resourse Planning. Istoricul dateaza insa tocmai din anul 1913, cand inginerul Ford Whitman Harris a realizat modelul EOQ – Economic Order Quantity. Timp de aproximativ 50 de ani, acest sistem de fabricatie pe suport hartie a reprezentat un etalon pentru activitatea de planificare productie.

ERP concept istoria sisteme erp solutii software moderne

Evolutia sistemelor software ERP

Evolutia tehnologiei de atunci a dus la aparitia de sisteme asemanatoare care sa acopere si alte activitati de business (gestionarea relatiilor cu clientii, a informatiilor referitoare la resursa umana, integrarea finantelor), ajungandu-se la un nou tip de soft pentru managementul afacerilor: ERP system. Astfel, departamentele de marketing si vanzari, stocuri, productie, finante – contabilitate, resurse umane puteau fi integrate in sistem prin module interdependente.

Sistem software modern de management

Pentru a raspunde eficient evolutiei economice si avand la baza inovatiile tehnologice, aplicatiile devin tot mai complexe, cu interfete web intuitive, in asa fel incat sa permita un management al afacerilor cat mai eficient si cuprinzator.
Astfel, sistemele ERP au ajuns sa cuprinda in prezent diferite industrii si tipuri de activitati, fiind posibila integrarea facila a departamentelor, indiferent de zonele acoperite de catre acestea. Piata globala a sistemelor ERP a ajuns sa fie evaluata in 2019 la 39,65 miliarde de dolari, preconizandu-se ca va atinge 65,2 miliarde de dolari pana in anul 2025.

Ce este ERP?

Pentru a afla ce este un sistem ERP trebuie sa ne gandim in primul rand la faptul ca intr-o organizatie, informatiile de cele mai multe ori sunt dispersate. Astfel, un ERP este instrumentul care sprijina transpunerea tuturor informatiilor intr-un software unic, integrat. Acesta are la baza o platforma informatica unica in cadrul careia au loc gestionarea, automatizarea, monitorizarea si controlul acestor procese si activitati. Implementarea unor solutii Enterprise Resource Planning e posibila in orice companie. Aceste sisteme software se pot plia pe diferite tipuri de activitati: productie, distributie, servicii, constructii, retail sau e-commerce.

Ce face un soft ERP

Softul se ocupa cu organizarea proceselor si activitatilor de business, ofera acces centralizat la datele companiei si stabileste o stransa legatura intre informatii cheie, utilizatori, departamente si alte sisteme software. Softul permite automatizarea unei game largi de operatiuni care determina eficientizarea fluxurilor de lucru.

Cand vorbim de un astfel de sistem software, datele reprezinta unitatea de masura principala, iar baza de date reprezinta depozitul central in care acestea sunt stocate si organizate. Legatura dintre baza de date si functionalitatile pe care le indeplineste sistemul este realizata prin intermediul aplicatiei. Aceasta este responsabila cu activitatile de culegere, validare, prelucrare, transfer sau export al datelor, operatiuni pe care le realizeaza prin intermediul interfetei.

Cum ajung datele in aplicatie?

Aplicatia ERP poate realiza culegerea datelor prin diferite metode:

  • Introducerea de catre operatori: de la tastatura sau in mod direct – prin scanarea codurilor de bare, de exemplu
  • Importul din alte baze de date sau sisteme
  • Transferul cu ajutorul tehnologiei EDI (Electronic Data Interchange)
ERP meaning What is ERP system meaning definitie

ERP meaning

ERP system meaning – What is ERP?

Enterprise Resource Planning, also known as ERP system, is a software that integrates al processes and information needed to run a business. The system helps companies to efficiently manage all aspects of their business, such as finance, inventory, HR, manufacturing, supply chain, services and so on.

ERP systems provide centralized access to company data, and establish a connection between key business information, users, departments, and other software systems. It automates a wide range of operations allowing companies to work more efficiently and be more productive.
When referring to the meaning of ERP systems, data represents the main unit of measurement, which is stored and organized in a central database. The connection between the database and the functionalities of the system is made through the ERP application. The software is responsible for collecting, validating, processing, transferring, and exporting data, operations that are performed through its interface.

Software ERP functionalitati

Ce face un sistem software ERP vezi beneficiile aplicatie soft ERP

Realizeaza gestionarea integrata a componentelor afacerii prin accesul la o baza de date comuna

Automatizeaza si standardizeaza procesele operationale, reducand sarcinile manuale repetitive

Softul ERP optimizeaza definirea fluxurilor de lucru si permite monitorizarea activitatilor si resurselor

Permite setarea de restrictii si alerte pe baza criteriilor introduse in sistem de catre utilizator

Genereaza multiple documente financiare si contabile (facturi, declaratii, note contabile etc.) si inlocuieste cu succes programe de contabilitate

Colecteaza, stocheaza, proceseaza si centralizeaza date utile

Planifica resursele companiei, organizeaza si urmareste procesele de business

Ofera acces la orice informatie de business, intr-un mod securizat

Platforma software ERP face posibila definirea nivelurilor de acces pe baza rolurilor stabilite intern

Gestioneaza operatiunile de natura financiara din cadrul organizatiei

Contribuie la simplificarea proceselor de stabilire si urmarire a bugetelor de venituri si cheltuieli

Gestioneaza operatiunile de mentenanta, vanzari, aprovizionare etc.

Genereaza rapoarte pentru departamentele companiei sau diferite componente de business

Ce face un sistem ERP vezi functionalitatile soft ERP

Afla mai multe detalii despre aplicatiile software ERP

SeniorERP – software de ultima generatie cu peste 450 de implementari de succes si o gama larga de functionalitati integrate care acopera cu succes toate componentele afacerii, indiferent de domeniul de activitate al companiei.

Beneficiile sistemului integrat ERP pentru afaceri

Mareste viteza de lucru si creste vizibilitatea asupra proceselor din companie

Imbunatateste productivitatea fortei de munca si reduce costurile

Asigura trasabilitate in operatiunile de zi cu zi

Imbunatateste acuratetea datelor cu care lucreaza organizatia

Scade timpul dedicat activitatilor de prelucrare date

Reduce timpii de procesare a comenzilor si, implicit, de livrare a acestora

Permite o colaborare interdepartamentala mult mai buna

Reduce considerabil riscurile de natura economica

Automatizeaza sarcinile manuale repetitive si reduce erorile umane

Asigura transparenta crescuta asupra informatiilor cheie (produse, stocuri, preturi, furnizori etc.)

Imbunatateste comunicarea si relatiile cu clientii / partenerii / furnizorii

Imbunatateste cash flow-ul si asigura un control crescut asupra intregii afaceri

Program ERP contabilitate sistem erp vs crm diferenta

Criterii selectie software ERP

Procesul de selectie a unui astfel de sistem este definitor pentru succesul proiectului de implementare. Indiferent ca achizitioneaza pentru prima data un soft ERP sau isi doresc sa schimbe sistemul actual, companiile trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii, printre care se afla si:

  1. Capacitatea de adaptare a solutiei la specificul activitatii desfasurate de client. O solutie potrivita domeniului in care activeaza compania va avea integrate, pe langa functionalitati generale de management al afacerii, si o serie de bune practici si know-how, dobandite in urma implementarii la alte companii cu activitati similare.
  2. Adaptarea soft-ului la contextul legislativ al tarii in care clientul isi desfasoara activitatea. In plus, extrem de importanta este si capacitatea de a se adapta rapid la eventualele modificari legislative, fara a provoca intreruperi in activitatea clientului.
  3. Scalabilitatea, respectiv capacitatea sistemului software de a creste odata cu afacerea pe care o gestioneaza.
  4. Calitatea serviciului de suport oferit de furnizor, extrem de necesar in diverse situatii ce pot aparea legate de functionarea sistemului, realizarea de customizari, upgrade-uri ale solutiei si nu numai.
  5. Securitatea datelor, respective serviciile de backup si securitate a informatiilor, precum si accesul pe baza de roluri la datele aplicatiei software.
  6. Capabilitatile avansate de raportare si analiza, care pot fi incluse in sistem sau obtinute prin integrarea ERP cu solutii de tip Business Intelligence. Acesta vor contribui semnificativ la imbunatatirea proceselor decizionale din cadrul companiei
  7. Posibilitatea de integrare / extindere facila a soft-ului cu alte solutii, precum platforme e-commerce, solutii pentru automatizarea vanzarilor, managementul si planificarea productiei sau pentru optimizarea depozitelor .

Sistem integrat ERP – program contabilitate

Care este diferenta intre un program ERP si un program de contabilitate?

Adesea, sistemele software ERP sunt confundate cu softurile de contabilitate, multi considerandu-le unul si acelasi lucru. Insa, chiar daca pe alocuri prezinta functionalitati similare, diferenta este majora. Astfel, daca un program de contabilitate se limiteaza la zona financiar-contabila a business-ului, un soft ERP acopera toate componentele afacerii, oferind beneficii specifice fiecarui departament.

Un program de contabilitate gestioneaza creantele, datoriile, valoarea de inventar a mijloacelor fixe, precum si zona de raportare financiar-contabila. Un sistem ERP cuprinde, pe langa cele enumerate anterior, si functionalitati legate de gestiunea stocurilor, managementul lantului logistic, vanzarea prin diverse canale, managementul relatiilor cu clientii, managementul proiectelor, gestiunea productiei si nu numai. In acest mod, aplicatia acopera nu doar o functie a companiei, ci pe toate, reunindu-le intr-un sistem unic, pentru a oferi vizibilitate si control asupra intregii afaceri.

ERP vs CRM

Ce este CRM

CRM este acronimul pentru denumirea englezeasca a solutiei Customer Relationship Management, care inseamna managementul relatiilor cu clientii. Un sistem software CRM gestioneaza toate modurile prin care clientii interactioneaza cu un business. Functionalitatile CRM au vizat in prima faza departamentele de vanzari, insa pe parcurs ce au fost supuse dezvoltarilor, astfel de solutii au devenit capabile sa gestioneze si alte componente ale unui business (relatii cu clientii, marketing, service etc.).

Diferenta dintre solutiile ERP si CRM

Diferenta fundamentala este data de faptul ca sistemul ERP este destinat in general gestionarii datelor financiare si a departamentelor financiar-contabile, in timp ce CRM vizeaza datele despre clienti folosite de departamentele de vanzari si de servicii cu clientii. Solutiile CRM urmaresc in general majorarea profitului prin cresterea vanzarilor, acestea centralizand date din urmatoarele zone: marketing, vanzari, managementul contactelor si suport clienti.

Pe de alta parte, o solutie software ERP are in vedere planificarea si gestionarea cat mai eficienta a resurselor pentru a obtine scaderea cheltuielilor si a oferi control crescut asupra costurilor si proceselor de business. Cand vorbim despre sisteme sau solutii ERP, acestea sunt utilizate preponderent de catre departamentele de resurse umane, financiar & contabilitate, productie, achizitii, livrari.

Exemple de sisteme software ERP

In piata de solutii software ERP din Romania exista o varietate mare de sisteme, locale si straine, ce au la baza diferite tehnologii si acopera fluxuri de business mai mult sau mai putin complexe. Astfel, fie ca alegi un ERP romanesc sau un software din afara, la selectarea unui astfel de sistem se ia in calcul, printre altele, gradul de complexitate al activitatilor din companie.

Tipuri de soft ERP din Romania

Sa luam spre exemplu SeniorERP si SeniorXRP – doua sisteme de tip ERP oferite de catre Senior Software. Ambele solutii prezinta functionalitati specifice unui sistem ERP, indispensabile pentru tipurile de companii carora li se adreseaza. Cele doua exemple de sisteme informatice – SeniorERP si SeniorXRP – desi au o gama larga de similaritati, prezinta capabilitati care le diferentiaza tocmai pentru a raspunde eficient si cu exactitate tipului de business caruia i se adreseaza. Acestea sunt esentiale deoarece companiile, la randul lor, difera in functie de dimensiune, industrie, lungimea fluxurilor de lucru s.a.m.d.

Exemple de sisteme ERP vezi program software ERP din Romania
SeniorERP – pentru afaceri cu fluxuri de lucru relativ standard, care urmaresc integrarea si gestionarea optima a activitatilor realizate.

SeniorERP este un sistem 100% romanesc, cu licentiere flexibila, ce permite o implementare rapida si ofera rezultate imediate. Sistemul incorporeaza know how din peste 450 de implementari, iar noua versiune a fost optimizata pentru a sustine lucrul la distanta. Cu o structura unitara si o interfata intuitiva, SeniorERP este un software user-friendly, care se adapteaza usor dupa nevoile de business din mediul de afaceri local.

SeniorXRP – pentru afaceri cu fluxuri complexe si diversificate de lucru, integrari multiple si posibilitati nelimitate de dezvoltare.

Flexibil, integrat si mobil, SeniorXRP vizeaza procese de business specifice din companii cu multiple domenii de activitate si cu multe integrari de sisteme. SeniorXRP este o solutie de tip web-based dezvoltata pe o platforma de ultima generatie, care acopera cu succes o varietate mare de verticale de business. Aplicatia poate fi accesata atat din browser, cat si de pe un dispozitiv mobil. Totodata, SeniorXRP este un sistem multilingv si multisocietate.

close-link
close-link
close-link
close-link