Adaptarea sistemelor din depozite si hale de productie la regulile de distantare sociala

Odata cu adoptarea normelor impuse de autoritatile statului, companiile ce gestioneaza stocuri, depozite sau hale de productie s-au lovit de necesitatea de injumatatire a personalului aflat in spatiul disponibil, precum si adoptarea unor masuri de automatizare de fluxuri care sa reduca interactiunea umana sau intersectarea traseelor prin depozit.

Solicitarile clientilor nostri au fost foarte clare, iar cu ajutorul sistemului WMS pentru managementul depozitelor, precum si a altor automatizari, am reusit sa implementam un mod de lucru autonom ce respecta criterii clare de delimitare a interactiunilor.

distantare sociala noi reguli depozite si hale productie

Este posibila distantarea fizica in depozit, avand acelasi spatiu disponbil?

Cu ajutorul modulului de generare task-uri automate existent in SeniorWMS se pot configura reguli complexe de gestionare a miscarilor din depozit precum si de trasabilitate a contactelor din depozit. Avem clienti, mai ales din industria alimentara, dar nu numai, care au venit cu cerinte de acest fel in ultima perioada.

Sunt principii logistice de optimizare care existau si pana in acest moment, dar acum au si o utilitate speciala, din punct de vedere al prevenirii contactului fizic. Practic, este vorba de principii precum:

“one-touch picking”

ce defineste atingerea produselor unei  comenzi de catre un singur picker de la preluarea comenzii si pana la livrare

“zone-picking”

in care fiecare picker are o zona de actiune bine definita in depozit si acesta primeste comenzi ce trebuie pick-uite doar din zona sa

Un alt principiu deosebit de important ce revine in actualitate este acela de asezare a marfii dupa principiul ABC ce presupune asezarea produselor in depozit in functie de cat de des se regasesc acestea in comenzi. Pentru acesta s-a adaugat o regula importanta, adusa in special de comertul online, care defineste si zona de Promotii. Acest principiu a fost extins de programatorii Senior Software in sistemul SeniorWMS ce au introdus un algoritm special ce poate genera si aloca automat task-uri de rearanjare a produselor in depozit in functie de evolutia cererii pe anumite produse, pe o perioada de timp reprezentativa.

sisteme depozite si hale productie noi reguli
wms optimizare depozit reguli distantare

De asemenea, din principiul enuntat mai sus am dezvoltat si implementat cu succes un modul in SeniorWMS ce poate efectua o analiza detaliata cu privire la numarul necesar de locatii de picking, precum si cat de multe locatii de picking avem nevoie sa alocam unui singur produs. Am invatat din experienta ca un depozit de tip Omni-Channel ce deserveste canale multiple de vanzare, poate avea o productivitate sporita cu peste 35% doar prin regasirea in mai multe locatii distincte a unui numar de 20-25% din intreaga gama de produse.

Aceasta imprastiere ce poate parea aleatoare ne poate asigura ca produsele cel mai bine vandute, ce se vor regasi in 70-80% dintre comenzile primite, in combinatie cu produse cu o viteza mai mica de rotatie vor putea fi pick-uite din tot depozitul. SeniorWMS poate astfel sa identifice in interiorul tuturor comenzilor zonele din depozit in care pot efectua intreaga comanda, dar si locatiile de picking cele mai apropiate intre ele pentru a efectua cel mai scurt drum, optimizand timpul si efortul pick-erului.

Practic, algoritmii despre care vorbim se bazeaza pe matematica, avand Statistica pentru determinarea vitezei de rotatie a produsului, Permutari si Combinari pentru determinarea frecventei si a zonelor in care regasim produsele si, in cele din urma, Aranjamente pentru modaliatea optima de picking.

Cum sustinem lucrul la distanta?

Cerintele ce tin de remote co-working au devenit vitale in ultima perioada si se refera la digital transformation, cuprinzand sistemele de document management, fluxuri de aprobare colaborativa, automatizarea tichetelor, sesizarilor sau a cerintelor de service. Practic, tot ceea ce tinea de relationarea fizica si de transmiterea de documente a fost adoptat cu o viteza uimitoare, iar noi am putut sa oferim aceste instrumente clientilor nostri.

reguli noi picking si munca de acasa remote work depozit wms

Ce beneficii aduc noile tehnologii?

Am implementat din ce in ce mai multe automatizari in ceea ce priveste sistemele software de logistica, odata ce echipamentele hardware industriale ca Pick-by-Light, sau sortare, identificare, cantarire, depozitare automata au inceput sa devina accesibile si rentabile ca investitie.

Avem clienti care implementeaza solutii de magazii automate ce le-au permis sa optimizeze munca umana, crescand productivitatea imediata cu peste 45% si scazand costurile cu peste 140% pe o perioada de 5 ani. Un alt business-case interesant poate fi construit in jurul solutiei de pick-to-light care a demonstrat ca poate creste productivitatea unui singur Picker de pana la 4 ori, investitia avand o perioada de recuperare de sub 2 ani de exploatare.

De asemenea, in aceasta perioada am observat o diferenta extraordinara de atitudine fata de criza din 2008, cand firmele blocau orice investitie si manifestau o atitudine 100% defensiva. Acum ne bucuram sa vedem ca multe companii se adapteaza, sunt active, cauta solutii pentru a merge mai departe si pentru a evolua.

Suntem incantati sa colaboram cu echipe manageriale care au inteles utilitatea unui sistem informatic capabil sa asigure comunicarea la distanta si un grad mare de automatizare a proceselor de business, mai ales acum si in perioada care urmeaza, si nu dau inapoi in procesul de implementare.

Afla mai multe detalii despre solutiile Senior Software! Solicita o demonstratie personalizata!

Cum te ajuta WMS sa pastrezi noile reguli de siguranta in depozit?

Licentiere Flexibila

Metoda de licentiere propusa in SeniorWMS incurajeaza lucrul in ture. Cu licentele achizitionate pentru numarul de oameni ce lucreza in acelasi timp pe o singura tura, se pot acoperi si turele 2 sau 3, rezultand costuri de 2 sau 3 ori mai mici pentru licentiere. De asemenea, prin lucrul in ture mai scurte si acoperirea unui interval de timp mai mare pentru pregatirea comenzilor, creste productivitatea oamenilor cu peste 40%.

Receptii inteligente

Pentru a reduce interactiunea prin documente si contactul fizic cu transportatorii, comenzile de receptie pot fi accesate cu ajutorul terminalului mobil, prin simpla scanare a unui articol ce se afla in comanda. Sistemul SeniorWMS va identifica automat furnizorul si documentul in baza caruia se face receptia si va incarca lista de produse ce trebuie confirmate fizic.

Automatizare flux documente

Prin integrarea cu sisteme ERP, cu firme de curierat sau cu furnizori de servicii logistice, putem automatiza emiterea si transmiterea de documente (facturi, AWB-uri, transferuri intre gestiuni sau custodii la terti), eliminand circulatia documentelor fizice.

Ai nevoie de mai multe informatii?

Descarca prezentarea completa a Solutiei WMS!
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link