Cloud ERP Software: Ce este ERP in cloud si cum functioneaza?

Daca te gandesti la implementarea unui sistem cloud ERP, pe langa criteriile necesare in a alege cel mai bun ERP din Romania pentru afacerea ta, trebuie sa te gandesti si la ce presupune metoda de licentiere si livrare a solutiei ERP in cloud. Prin urmare este indicat sa intelegi ce este cloud ERP software si cum iti poate ajuta afacerea, astfel incat sa iei cea mai buna decizie pentru viitorul companiei tale.

Acest articol ofera raspunsuri detaliate la intrebari precum: ce este cloud ERP, care sunt beneficiile sau cum te ajuta, ce diferente sunt intre cloud ERP si on premises ERP, cum poti beneficia de servicii in cloud daca ai ERP on premises, cum functioneaza un ERP in cloud si nu numai.

Ce este cloud ERP software - ERP in cloud

Ce este cloud ERP software?

Sistem de management al resurselor (ERP – Enterprise Resource Planning) care ruleaza pe platforma cloud a unui furnizor, permitand accesul in aplicatie prin intermediul Internetului, sarcina de gestionare si intretinere a software-ului revenind furnizorului de ERP. Sistemul de management al resurselor cu implementare in cloud, automatizeaza si simplifica activitatile operationale si cele de natura financiara din companie, permitand gestionarea optimizata a tuturor proceselor de baza din organizatie si a unui volum imens de date.

Securitatea datelor din cloud

Platforma, pe care este gazduit sistemul, respecta cele mai inalte standarde de securitate din domeniu. ERP-ul cu o astfel de metoda de livrare este de regula furnizat ca ”serviciu” / ”as a service”. Companiile utilizatoare de cloud ERP nu detin software-ul sau infrastructura hardware, ci le inchiriaza pe baza de abonament lunar sau anual.

ERP cloud vs. on premises ERP – Diferente

Sistemul de planificare si gestionare a resurselor intreprinderii este o platforma completa si integrata, in cloud sau on premises, ce administreaza toate activitatile de baza ale unei companii. Dar care sunt diferentele intre cloud ERP software si on premises ERP?

Cand vorbim despre deosebiri, principala diferenta de retinut este urmatoarea: on premises ERP este o solutie instalata local pe hardware-ul si serverele companiei care utilizeaza sistemul, fiind gestionata de personalul IT intern in multe dintre situatii, in timp ce ERP cloud, numit si SaaS sau Software-as-a-Service – este furnizat ca serviciu. Cloud ERP face referire la software-ul si instrumentele sistemului care sunt oferite si gestionate in cloud, spre deosebire de o companie care gazduieste ERP-ul intr-o locatie proprie.

Cum functioneaza un software ERP in cloud?

Sistemele software ERP in cloud au la baza o combinatie de tehnologii conectate prin retele de Internet de mare viteza. De regula, astfel de solutii software folosesc tehnologii de ultima generatie, precum Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI), blockchain, Machine Learning (ML) si asistenti digitali. In cazul acestora, stocarea datelor reprezinta pastrarea acestora pe o retea de servere la distanta, iar furnizorul de cloud pune la dispozitie corectii, gestionand si actualizand rapid softul, oricand este necesar.

Atat software-ul ERP, cat si datele asociate sunt gestionate centralizat (prin intermediul Internetului / ”Cloud”) de catre providerul de ERP. Totodata, se asigura o conexiune sigura si criptata (securitate end-to-end) intre furnizorul ERP si clientii sai.

Cum functioneaza sistemele software ERP on premises

Acces din web sau prin aplicatii pe dispozitive mobile

Avand in vedere ca aspectele ce tin de intretinere soft, securitate, update-uri si actualizari revin in sarcina providerului, utilizatorilor nu le ramane decat sa se logheze in sistemul de management al resurselor si sa foloseasca datele si functionalitatile puse de dispozitie de acesta. Sistemele ERP cloud pot fi accesate din web sau prin intermediul unor aplicatii instalate pe dispozitive mobile.

Avantaje si beneficii oferite de cloud ERP software:

Compania utilizatoare nu trebuie sa achizitioneze echipamente hardware / server, eliminand aceste costuri, dar si altele cu privire la instalare, actualizare, siguranta datelor, personal specializat si nu numai

Sistemul software ERP in cloud anticipeaza mai usor nevoia de crestere a afacerii si asigura un nivel crescut de scalabilitate, permitand companiei sa gestioneze volume mari de date si sa se dezvolte fara restrictii (spre exemplu: in cazul in care o companie are nevoie de resurse hardware mai mari pentru o perioada scurta de timp, cum ar fi in perioada promotiilor de Black Friday, furnizorul de hosting va adapta capacitatea de procesare la aceasta nevoie, oferind astfel un control al costurilor de neegalat)

Cloud ERP software prezinta un grad mai inalt de securitate, fara a presupune efort din partea companiei utilizatoare

Compania utilizatoare nu trebuie sa dispuna de personal IT propriu care sa se ocupe de intretinerea sistemului, aceasta beneficiind de acces, oricand este necesar, la o echipa de profesionisti pusa la dispozitie de furnizorul de sistem cu livrare in cloud

Compania utilizatoare nu este nevoita sa se ocupe de intretinerea aplicatiei ERP, securitate, upgrade-uri si inovatii, aceste sarcini realizandu-se de catre furnizorul de cloud

Implementarea unui software in cloud, permite companiei utilizatoare sa se focuseze pe gestionarea afacerii si rezultatele acesteia, fara sa se preocupe de administrarea IT, beneficiind totodata de tehnologii de ultima generatie si de servicii de inalta calitate

Actualizarile se realizeaza intr-un timp foarte scurt

Recuperarea datelor este mult mai simpla datorita serviciilor de daily back-up in cloud

Serviciile cloud sunt scalabile si ofera control asupra costurilor, prin urmare se plateste atat cat se consuma

Afla mai multe detalii despre aplicatiile software

SeniorERP – software de ultima generatie cu livrare in cloud sau on premises cu peste 450 de implementari de succes si o gama larga de functionalitati integrate care acopera cu succes toate componentele afacerii, indiferent de domeniul de activitate al companiei.

Componente ale solutiei software ERP in cloud:

Sistemele software ERP in cloud, de regula, includ o gama larga de functionalitati si fac posibila desfasurarea eficienta a tuturor aspectelor de business, permitand companiilor sa isi concentreze atentia pe rezultate si pe asigurarea unor experiente pozitive in randul clientilor. Solutiile ERP bazate pe cloud sunt caracterizate de o scalabilitate ridicata si asigura utilizatorilor posibilitatea de a accesa si folosi orice informatie necesara, oricand si de oriunde.

Module sistem software ERP

Toate programele ERP cu implementare in cloud, includ functionalitati financiare si contabile de baza. Mai departe, in functie de necesitatile fiecarui business in parte, exista o serie de module si functionalitati extinse care pot fi aduse in completarea functiilor de baza ale solutiei ERP in cloud si tinand cont de evolutia afacerii. Asadar, modulele includ:

Managementul operatiunilor financiare si contabile

Managementul resursei umane / capitalului uman

Managementul relatiilor cu clientii

Gestionarea stocurilor

Gestionarea comenzilor

Gestionarea achizitiilor

Managementul lantului de aprovizionare

Planificarea necesarului de materiale

Managementul proiectelor

Componente ale solutiei software ERP in cloud

Tipuri de servicii pentru cloud ERP software:

Exista mai multe tipuri de servicii cloud atunci cand vorbim de implementarea unui ERP, printre care se numara:

Cloud public

Serverele apartin unor furnizori externi de servicii si presupune ca mai multe organizatii sa imparta serviciile cloud. In cazul de fata, datele si aplicatiile unui business sunt complet securizate, putand fi accesate doar de catre oamenii din cadrul acelei companii. Printre cei mai cunoscuti furnizori de servicii cloud public, se numara si Microsoft Azure.

Cloud privat

Presupune un serviciu care nu este impartit cu nicio alta organizatie, fiind o infrastructura conceputa exclusiv pentru un singur business. In aceasta situatie, centrul de date poate fi gazduit atat de un furnizor extern de servicii, cat si de compania utilizatoare.

Cloud hybrid

Este o combinatie intre cloud public si un mediu privat (care presupune cloud privat sau resurse on premises). Acestea raman entitati separate, insa comunica intre ele, oferindu-le utilizatorilor beneficii din ambele modele.

Multi-cloud

Consta in utilizarea simultana a serviciilor oferite de mai multi furnizori de cloud, permitand selectarea serviciilor din diverse surse, in functie de nevoile companiei.

Cum pot beneficia de servicii in cloud utilizatorii de ERP on premises?

In piata de solutii software din Romania exista furnizori care pot asigura atat implementarea on premises, cat si in cloud, in functie de preferintele companiilor interesate de sisteme de automatizare. Pentru cei care au ales sau intentioneaza sa aleaga on premises ERP, de retinut este faptul ca unii furnizori de solutii software ofera si servicii suplimentare, prin intermediul carora utilizatorii de ERP on premises pot avea acces la beneficiile serviciilor in cloud (ex.: update-uri si actualizari de la distanta, mentenanta etc.).

Un exemplu in acest sens este serviciul Senior CloudBridge oferit de Senior Software. De asemenea, o serie de furnizori de solutii software din Romania dispun de solutii ERP a caror infrastructura permite inclusiv migrarea dinspre ERP on premises spre cloud sau invers. Senior Software este unul dintre acesti furnizori.

Indiferent de industria in care activeaza businessul sau de marimea companiei, automatizarea joaca un rol foarte important in planificarea si managementul resurselor. Un ERP complet sustine afacerile sa gestioneze mult mai eficient resursele, sa obtina acuratete crescuta, economii de timp si multe alte beneficii care se transforma, in final, in avantaje pe plan financiar. Vezi 10 moduri prin care poti reduce costurile cu un sistem software ERP

Exemple de solutii software ERP cloud din Romania:

Odata ce ai inteles ce presupune cloud ERP software si ai stabilit ce criterii trebuie sa indeplineasca un soft pentru managementul resurselor pentru a fi cea mai buna solutie ERP pentru afacerea ta, iti va fi mult mai usor sa iei decizia potrivita care sa-ti asigure succesul afacerii.

In continuare, iti prezentam doua exemple de solutii ERP in Romania:

SeniorERP si SeniorXRP, sunt doua sisteme ERP, din portofoliul Senior Software, care au posibilitatea de implementare atat in cloud, cat si on premises. Acestea sunt utilizate cu succes (studii de caz ERP – SeniorERP & studii de caz ERP – SeniorXRP) de un numar mare de companii, de diferite dimensiuni si din variate domenii de activitate.

Exemple de sisteme software Romania
close-link
close-link
close-link
close-link