Soft productie: reduci costurile, planifici productia si gestionezi eficient fluxul in fabrica

Pe fondul cresterii inflatiei, al cresterii continue a costurilor in lanturile de aprovizionare si al altor provocari din domeniu, multi producatori se confrunta cu o presiune tot mai mare pentru a respecta timpii de productie si a mentine in acelasi timp profitabilitatea afacerii.

Reducerea costurilor de productie, fara sa fie afectata cantitatea si calitatea produselor reprezinta obiectivul principal al fiecarui producator. Din acest motiv, productia la costuri reduse sau reducerea preturilor bunurilor vandute nu ar trebui sa fie o conditie de tipul “una sau alta”. Cu ajutorul instrumentelor potrivite, producatorii pot minimiza cheltuielile, fara ca profitabilitatea sa fie afectata si fara sa compromita increderea clientilor prin transferarea costurilor asupra lor sau prin scaderea calitatii produselor.

soft productie Scazi costurile, fara sa afectezi productia software management productie

Un soft productie cu functionalitatile si dotarile necesare te ajuta sa economisesti bani, sa planifici intr-un timp mult mai scurt intreaga activitate de productie, de la operatiuni si resurse existente, pana la necesarul de materii prime si activitati de mentenanta si, nu in ultimul rand, sa ai o viziune de ansamblu asupra intregului plan de productie.

In cele ce urmeaza, vom analiza cum te poate ajuta un software productie sa scazi costurile, fara sa afectezi productia sau calitatea produselor si, totodata, sa fii mai productiv, mai profitabil si mai competitiv.

Sistem Software Productie: scazi costurile, fara sa afectezi productia

Integrand un soft pentru planificarea productiei in fabrica ta, vei stii in permanenta ce sa produci, cand sa produci, pe ce echipamente si cu ce resurse. Un soft productie performant sustine comunicarea si transferul de date, imbunatateste acuratetea informatiilor si vizibilitatea asupra tuturor proceselor si, totodata, reduce costurile totale de productie.

Un sistem software pentru productie foloseste algoritmi de calcul avansat si te ajuta la echilibrarea capacitatii de productie cu cererea, pentru a genera planificari de productie fezabile.

In plus, un astfel de sistem software iti ofera acces la simulari prin intermediul carora poti testa diferite scenarii de productie. In acest fel, planifici intr-un timp mult mai scurt intreaga activitate de productie, de la operatiuni si resurse existente, pana la necesarul de materii prime si activitati de mentenanta.

Reducerea timpului de pregatire a comenzilor, a defectelor de fabricatie si operarea cu un stoc minim necesar sincronizat cu productia, sunt alte elemente care determina costuri mai mici, toate acestea putand fi obtinute prin utilizarea unui software productie avansat.

Solutia oferita de Senior Software s-a pliat cel mai bine pe necesitatile actuale ale companiei. Era necesar sa implementam un program de planificare a productiei deoarece nu dispuneam de o astfel de solutie, iar acest lucru ingreuna munca programatorului de productie, a celor din zona de aprovizionare si din productia efectiva, aspecte ce aveau o influenta directa asupra vanzarilor”.

Mariana Bodica, Sef Departament Logistica - TeraSteel

Solutie Software Productie: trasabilitate si vizibilitate end-to-end

O solutie software moderna si usor de integrat pentru managementul activitatilor de productie, face posibila conectarea tuturor elementelor din procesul de productie. Astfel, obtii trasabilitate in activitatea de zi cu zi, ai vizibilitate completa asupra operatiunilor din fabrica si cresti operativitatea, gestionand usor intregul flux de materiale, de la receptia materiilor prime si pana la livrarea produsului finit.

Avand vizibilitate end-to-end si comunicare perfecta intre sisteme, poti sa faci modificari in timp real, sa raspunzi mai usor si mai rapid provocarilor si sa iei decizii mai informate de business, bazandu-te pe date reale provenite dintr-o singura sursa.

Prin urmare, cu ajutorul unui sistem pentru managementul activitatii de productie vei stii oricand ce se petrece in zona de productie si poti actiona imediat cand situatia impune ajustari.

MES este o solutie deschisa ce se preteaza usor la integrarea cu diferitele sisteme si componente din cadrul firmei, fiind o baza pentru Industria 4.0, cea in care toate elementele comunica intre ele si se sincronizeaza unul cu altul”.

Nicolae Borota, Director Tehnic – Flexibil

Program Productie: integreaza utilajele din fabrica

Prin integrarea programelor pentru productie cu utilajele din fabrica, beneficiezi de acces permanent la date precum: disponibilitatea utilajelor si timpii necesari pentru executie, performanta resursei umane sau indicatorii cheie de performanta. Prin preluarea automata a datelor de la utilaje (start, stop, cantitate realizata), operatorul din fabrica va fi eliberat de introducerea manuala a informatiilor in programul de productie.

soft productie Integrezi utilajele din fabrica, cu program productie

Integrarea unui software productie cu utilajele iti va da, printre altele, posibilitatea sa corectezi normele de productie (avand informatii reale cu privire la durata efectiva a operatiilor) si sa iti calculezi costul real de productie. In cazul utilajelor cu tehnologie mai veche, se pot gasi solutii tehnice pentru a prelua un set minim de informatii (ex.: functionare masina) prin instalarea de sisteme PLC (Programmable Logic Controller) externe.

In concluzie, o retea interconectata de operatori, utilaje si materiale, toate perfect sincronizate si controlate te ajuta sa afli in timp real tot ce se petrece in fabrica si sa intervii la fel de repede pentru a ajusta diferite linii de productie sau a rezolva eventualele probleme aparute.

Prin integrarea softurilor de productie APS si MES, avem control asupra tuturor fluxurilor de productie, o planificare eficienta a fiecarei operatiuni, iar muncitorii sunt platiti in functie de volumul si calitatea produselor realizate

Nicolae Borota, Director Tehnic - Flexibil

Soft Productie: automatizarea operatiunilor prin inlocuirea fisierelor Excel

Timpul necesar pentru a genera o planificare a productiei folosind fisiere Excel poate dura ore intregi sau chiar zile si poate fi greu de mentinut, iar in cazul in care intervine o schimbare neprevazuta, va fi dificil sa refaci intreaga planificare.

Cu ajutorul unui soft productie, planificarea se poate face in doar cateva minute, inclusiv pe termen lung. Ai acces permanent la gradul de incarcare a utilajelor, poti face colectarea automata a datelor de productie si obtii acces in timp real la datele despre produse / loturi / materiale utilizate / operatori, informatiile fiind disponibile printr-un raport simplu de urmarit.

In plus, un program productie iti ofera flexibilitatea si capacitatea de a aplica modificari in timp real in planificarea productiei. Putand compara o varietate mare de tipuri de productie, sistemul iti permite sa identifici si sa alegi varianta care se potriveste cel mai bine, in functie de criteriile setate in soft productie.

Daca se intampla ceva cu furnizarea materiei prime sau daca un santier, un client este in intarziere, noi putem sa replanificam totul, astfel incat sa fim perfect optimizati in orice moment. Faptul ca putem schimba planificarea productiei de 3, 7, 10 ori pe zi fara sa pierdem bani este lucrul cel mai important si asta ne da control, adica noi suntem stapani pe situatia de la noi din curte”

Cosmin Patroiu, General Manager – TeraSteel

Citeste si:

Planifica intreaga productie si gestioneaza eficient toate activitatile din productie, cu solutiile APS si MES de la Senior Software

Despre APS – soft pentru planificarea si programarea avansata a productiei

APS (Advanced Planning & Scheduling) este un instrument decizional strategic de planificare pe termen lung si mediu a activitatii de productie, care iti arata ce sa produci, cand sa produci, pe ce echipamente si cu ce resurse, luand in considerare previziunea de vanzari si comenzile de la clienti. Sistemul APS foloseste algoritmi de calcul avansat, care echilibreaza capacitatea de productie cu cererea si genereaza previziuni de productie fezabile.

Beneficii obtinute de companiile care folosesc solutia APS:

90% Crestere a numarului de comenzi livrate la timp

20% Crestere a productivitatii in fabrica

60% Reducere a timpului de planificare

50% Reducere a stocului de materii prime

50% Reducere a timpului de executie

Despre MES – solutie inteligenta pentru controlul productiei si mentenanta utilajelor

MES (Manufacturing Execution System) este un sistem informatic pentru managementul activitatilor de productie, care ofera control asupra tuturor operatiunilor din productie, din momentul lansarii comenzii de client pana la obtinerea produsului finit.

Sistemul MES faciliteaza interconectarea utilajelor, a oamenilor si a proceselor, monitorizand in timp real modul in care sunt folosite resursele si procesele din fabrica.

Beneficii obtinute de companiile care folosesc solutia MES:

90% Reducere a timpului dedicat introducerii datelor

30% Reducere a timpilor de fabricatie

25% Reducere a timpului de pregatire a comenzilor

28% Reducere a defectelor de fabricatie

close-link
close-link
close-link
close-link