Cum imbunatateste un soft de planificare a productiei performanta companiei?

Procesul de planificare a productiei a devenit o provocare pentru orice companie, din cauza produselor si implicit a proceselor de productie tot mai complexe, a dimensiunii din ce in ce mai reduse a loturilor, dar si a extinderii inevitabile a lanturilor de aprovizionare-distributie.

Toate aceste constrangeri, amplificate si de cresterile de costuri din ultima perioada, au determinat companiile de productie sa abordeze strategii noi de gestionare a activitatilor de aprovizionare si distributie, pentru a-si mentine profitabilitatea. Astfel de strategii pot fi sustinute prin adoptarea unor instrumente performante de planificare si programare, care sa inlocuiasca solutiile traditionale, precum Excelul.

Procesul de planificare a productiei a devenit o provocare pentru orice companie

Cum arata lanturile de aprovizionare – distributie in ziua de astazi?

Evenimentele perturbatoare recente au scos in evidenta numeroase vulnerabilitati in companiile de productie, iar cel mai afectat s-a dovedit a fi lantul de aprovizionare – distributie. Mobilitatea limitata a influentat nu doar modul in care oamenii traiesc, dar si modul in care acestia muncesc. Astfel, a fost diminuata disponibilitatea produselor pe piata, ceea ce a dus la intreruperi in lantul de aprovizionare si la o crestere a blocajelor, cu influente negative asupra pietei.

Producatorii si furnizorii sunt sub presiune din cauza scaderii cantitatilor de materii prime si produse finite.

Cele mai afectate au fost vanzarea cu amanuntul si industria de larg consum, insa nici industriile auto sau electronica nu au fost ocolite. Producatorii si furnizorii sunt sub presiune din cauza scaderii cantitatilor de materii prime si produse finite. In unele cazuri, precum cel al industriei semiconductorilor, aceste lipsuri pot duce rapid la suspendarea afacerii. In contextul revenirii cererii la nivelul de dinainte de 2020, multor companii le-a fost dificil sa acopere chiar si cererea pe care o puteau satisface cu usurinta anterior. Intreruperile continue din lantul de aprovizionare i-au fortat pe acesti producatori sa gaseasca solutii fiabile de productie si planificare a fluxului de munca.

Strategia de gestionare a lantului de aprovizionare-distributie: modelul “turnului de control”

Care sunt solutiile pe care producatorii le-au identificat pentru a aborda intreruperile actuale si viitoare din lantul de aprovizionare si distributie?

Pentru inceput, au adoptat strategii precum aprovizionarea din surse locale, in locul aprovizionarii globale, modificari ale retelelor de furnizori si cresterea / consolidarea stocurilor. Aceste schimbari necesita o regandire a modului in care este gestionat lantul de aprovizionare.

Strategia de gestionare a lantului de aprovizionare distributie

Acest model nou de lant de aprovizionare-distributie a adoptat asa numita “abordare a turnului de control”, care este bazata pe 3 piloni:

Stabilirea unei echipe inter-functionale, al carei rol este de a lua rapid decizii importante;

Punerea la dispozitia echipei a tuturor informatiilor necesare luarii unor decizii bazate pe date;

Incurajarea echipei sa efectueze planificarea prompta a scenariilor in mod regulat.

Intrucat lantul de aprovizionare-distributie este mult mai extins si complex acum decat in trecut, procesul decizional trebuie sa aiba o vizibilitate deplina asupra tuturor componentelor sale.

Sa ai acces rapid si eficient la toate datele relevante nu mai este doar optional, ci a devenit cu adevarat necesar. Nu mai este suficient sa analizezi, din cand in cand, statusul si tendintele lantului de aprovizionare, pentru ca tiparele sunt dinamice, evolutive si complexe. Toate partile interesate trebuie sa aiba acces rapid la resurse, informatii, pentru a raspunde cu succes la intrebarile / problemele de planificare si programare:

Cum va reactiona reteaua mea de furnizori la o intarziere a livrarii?

Cum imi va fi afectat tariful serviciilor din cauza unui blocaj in transportul produselor semifabricate in unitatile mele de productie?

Capacitatea de a raspunde rapid la astfel de intrebari este un diferentiator cheie pentru gestionarea cu succes a lantului de aprovizionare.

Implementarea unei strategii de gestionare a lantului de aprovizionare bazata pe date reale

Implementarea unei strategii de gestionare a lantului de aprovizionare productiei

Pentru a-ti vinde cu succes produsele, trebuie sa ai in vedere modul in care materiile prime sunt furnizate, cum are loc livrarea, tendintele si fluctuatiile din comportamentul clientilor si multe alte aspecte bine-cunoscute de catre companiile de productie. In centrul tuturor acestor factori este modul in care este realizat produsul, respectiv operatiunile de productie din fabrica. Aici, toate aceste aspecte interactioneaza si genereaza un amestec complex si, uneori, volatil de corelatii si dependente care sunt, adesea, greu de stapanit.

Segmentul operatiunilor de productie, asa cum este prezentat in figura de mai sus, este afectat de perturbarile care apar in oricare dintre celelalte segmente. Planificarea si programarea productiei sunt, de asemenea, afectate de factori interni (precum defectiuni, greve, ineficiente si multe altele) dar si de presiunile concurentiale care au determinat multe companii sa reduca stocurile tampon. Avand in vedere toti acesti factori, operatiunile de productie sunt, fara indoiala, un punct esential in gestionarea eficienta a lantului de aprovizionare.

In aceste conditii, si cu evenimentele perturbatoare inevitabile mereu la orizont, implementarea unui model de tip turn de control sau a altor abordari holistice ale gestionarii lantului de aprovizionare este o nevoie strategica urgenta. Pentru ca turnul de control sa functioneze in mod fiabil atat in conditii normale, cat si in timpul intreruperilor, sunt esentiale informatii actualizate, care sa reprezinte realitatea lantului de aprovizionare si a conditiilor de productie.

Pentru a controla lantul de aprovizionare in climatul volatil si incert de astazi, planificarea eficienta a operatiunilor de productie este esentiala atat pentru intreprinderile mici, cat si pentru cele mari, iar tehnologia moderna de planificare este indispensabila pentru obtinerea eficientei necesare. De ce? Pentru ca fisierele Excel sau alte abordari traditionale de planificare a activitatii nu pot tine pasul cu cerintele actuale de extindere a lantului de aprovizionare si planificare a productiei.

Fisierele Excel sunt neintegrate prin natura lor, ceea ce face ca echipa inter-functionala a turnului de control sa nu poata lua decizii bazate pe date complete. De asemenea, acestea devin rapid invechite si este aproape imposibil ca procesele de actualizare manuala sa furnizeze in timp util date care sa reflecte starea exacta a productiei.

In acest caz, o solutie APS de planificare productie poate avea o contributie majora la succesul strategiei de tip turn de control. APS sustine fiecare dintre cei trei piloni principali ai turnului de control, care sunt rezumati ca fiind capacitatea de a lua decizii bazate pe date, folosind evaluarea rapida si regulata a scenariilor.

Cum sustine sistemul APS o strategie eficienta de gestionare a lantului de aprovizionare?

APS – Advanced Planning System – conceput pentru a sprijini strategii eficiente de gestionare a lantului de aprovizionare, precum cea a turnului de control. Mai jos, sunt cele trei functii principale ale unui sistem de planificare productie care sprijina procesul decizional privind planurile de productie:

Modelarea relatiilor si a interactiunilor complexe din mediile de productie

Mediile de productie sunt alcatuite din resurse – precum masini, oameni, materiale si operatiuni. Fiecare dintre aceste resurse introduce constrangeri in procesul de planificare. Spre exemplu, disponibilitatea utilajelor este limitata, spatiul de depozitare este finit, departamentele au o capacitate maxima de lucru sau un consum limitat de energie, iar timpul este o constrangere continua si constanta asupra operatiunilor.

Un sistem software modern APS de planificare productie poate fi folosit pentru a modela toti acesti factori si a intelege modul in care interactioneaza intre ei, modul in care fiecare operatiune consuma resurse si energie si modul in care ocupa operatorii si echipamentul. Sistemul de planificare a productiei faciliteaza o abordare graduala, pornind de la elementele de baza (resurse, operatiuni si materiale), adaugand, in parametri relevanti, pana la cele mai complexe constrangeri. Sistemul permite, ulterior, ajustarea modelului, prin repetari succesive de modelare si verificare.

Afla mai multe despre solutia pentru planificarea eficienta a operatiunilor de productie!

Industry 4.0 | Automatizare fabrica | Digitalizare | Interconectare

Evaluarea rapida a diferitelor scenarii

Sistemele APS pot rula multiple configuratii de productie, permitandu-ti sa testezi modificarile anumitor detalii specifice sau conditii limita. Poti varia conditiile individuale si analiza impactul asupra datelor relevante si a indicatorilor cheie de performanta (KPI). Aceste scenarii de tip “what-if” sunt utile pentru a evalua impactul perturbarilor lantului de aprovizionare asupra interactiunilor complexe si dinamice din cadrul unitatilor de productie. Cateva exemple ar fi:

Materialele sunt intarziate cu trei zile;

Pot obtine partea / piesa doar de la unul dintre furnizorii mei;

Trebuie sa grabesc o comanda a unui client.

Incurajarea colaborarii inter-functionale si imbunatatirea comunicarii

Planificatorii de productie care adopta sistemele APS pot gestiona, in mod eficient, solicitari de la diverse departamente, precum vanzari, achizitii, intretinere, sectii de productie si finante, aplicand scenarii de tip „what-if”. De asemenea, pot sustine turnul de control pentru a stimula proactiv lantul de aprovizionare.

Sistemele moderne APS pot contribui la integrarea fabricii cu sistemul de management al resurselor intreprinderii (ERP), cu cel de executie a activitatilor de productie (MES) si cu cel de depozitare si logistica (WMS), pentru a oferi planificatorilor informatii actualizate si a le permite sa faca predictii fiabile. De asemenea, acestea pot realiza planificari pentru mai multe unitati sau zone simultan si permit planificatorilor din diferite zone sau fabrici / unitati sa colaboreze.

De exemplu, sa luam in considerare cazul unei unitati de productie cu mai multe departamente de productie diferite. Acest tip de productie este, de obicei, gestionat de o echipa care se ocupa de planificarea pe termen mediu si lung si de catre mai multi planificatori / programatori care se ocupa de planificarea pe termen scurt.

Fiecare departament este diferit in ceea ce priveste resursele, operatiunile, materialele si constrangerile; prin urmare, vor avea nevoie de planificatori diferiti. Factorii cheie care determina programarea fezabila pentru comanda numerica asistata de calculator (CNC) pot fi complet diferiti de cei pentru un departament de extrudare a metalului.

Situatiile de genul acesta, sau companiile cu multiple fabrici, implica o evaluare prealabila, pentru a intelege factori precum fluxul de productie si dependentele, in vederea crearii celei mai bune abordari de planificare si programare a productiei.

Iata un exemplu de productie de ambalaje personalizate, realizate din plastic flexibil, pentru alimente. In acest caz, fluxul de productie poate arata astfel:

exemplu fluxul de productie al productiei de ambalaje personalizate

Procesul de productie incepe imediat ce vine o comanda de la un client, cum ar fi pungi personalizate pentru alimente. Dar cum ar trebui sa fie programata? Mai intai, poti programa zona de imprimare si apoi poti utiliza programul de imprimare ca intrare pentru extrudarea plasticului si fabricarea cilindrilor. Dupa ce afli cand plasticul este extrudat si cand cilindrul va fi disponibil, poate fi necesar sa reprogramezi zona de imprimare si pasii urmatori.

Strategiile de programare pot fi diferite, astfel incat este posibil sa ai nevoie de o abordare colaborativa a programarii. Acest lucru ar putea include un planificator dedicat pentru toate procesele, incepand de la imprimare si un alt planificator pentru cele doua etape anterioare.

In ciuda abordarii inainte-inapoi-inainte, aceasta este cea mai buna metoda pentru acest tip de productie, deoarece poti optimiza fiecare etapa de productie conform cererii, capacitatilor si disponibilitatii materialelor.

Procesul de productie incepe imediat ce vine o comanda de la un client

Sa luam cazul unei companii globale care produce piese auto si are mai multe fabrici in intreaga lume. Are sens sa ai un planificator centralizat? Sa presupunem ca o companie face acelasi produs finit in SUA, India si Brazilia. Costurile logistice, cu forta de munca si alte cheltuieli pot determina ca fabrica din SUA sa furnizeze piata din America de Nord, India si cea din Asia, iar Brazilia sa se ocupe de piata din America de Sud. Intrucat programarile sunt destul de independente, cea mai buna practica ar fi sa ai un planificator pentru fiecare fabrica.

Daca fiecare fabrica are mai multe departamente, o gama larga de resurse si constrangeri si abordari de planificare, atunci s-ar putea sa fie necesar sa ai o abordare de programare colaborativa, similara cu exemplul pungilor din plastic personalizate.

Prin implementarea unuia dintre modelele reprezentate in figura de mai jos, rezolvarea necesitatii de colaborare si sincronizare poate fi posibila pentru majoritatea scenariilor de productie.

colaborare si sincronizare poate fi posibila pentru majoritatea scenariilor productiei

In concluzie, prin facilitarea colaborarii si comunicarii intre entitatile din cadrul lantului de aprovizionare, poate fi implementata cu succes strategia de tip turn de control, pentru planificarea si programarea productiei, extrem de benefica in mediul de productie complex si volatil de astazi.

Sistemele APS, precum cel de la Senior Software, ii ofera lantului de aprovizionare capacitati de modelare si flexibilitate in testarea diferitelor scenarii, precum si vizibilitatea necesara pentru planificarea eficienta a productiei de-a lungul intregului lant de aprovizionare-distributie.

sistem aps solutia software pentru planificarea eficienta a operatiunilor de productie
close-link
close-link
close-link
close-link