Aprovizionare | Distributie | Planificare stocuri | Digitalizare
Identificarea eficienta a problemelor operationale din Supply Chain
Daca in articolul anterior am discutat despre etapele de elaborare a strategiei unui SC rezilient, astazi vorbim despre cum putem identifica in mod eficient problemele operationale care provoaca disfunctionalitati, amenintari sau vulnerabilitati, precum si actiuni imediate pe care le putem realiza.
In etapa de identificare eficienta a provocarilor, vom colecta intr-un registru al problemelor operationale informatiile necesare pentru identificarea disfunctionalitatilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor din Supply Chain (SC).
Registrul cu probleme operationale
Pentru definirea corecta a unei probleme operationale trebuie sa tinem seama de urmatoarele categorii de informatii:
ID nume proces – de ex.: in ce proces SCOR s-a intamplat problema sau exista riscul de a se intampla
ID categorie problema – de ex.: Managementul relatiilor cu clientii, Aprovizionare, Managementul cererii si controlul stocurilor, Transport, Centre de distributie/E-fulfillment, etc.
ID Risc asociat – referire la o lista de alte evenimente secundare cu potential de risc, asociate riscului principal
Automatizare si eficienta in SCM
Afla cum te pot ajuta sistemele integrate pentru gestiunea afacerii de la Senior Software sa treci peste noile provocari din zona de SCM!
Aprovizionare si ofertare:
Actiuni imediate pentru gestionarea problemelor
01
Initierea unor acorduri asupra nivelului de servire a produselor cu volum mare de vanzare
Potrivite pentru furnizorii care nu sunt adaptibili cerintelor pietei, pentru a-i asigura ca veti transmite constant comenzi de aprovizionare. Ajutati astfel furnzorii la elaborarea corecta a planului de productie sau aprovizionare.
02
Determinarea modului de stabilire a politicii de customer service in caz de dezastru
Aflati ce produse ale furnizorului aveti in stoc, unde sunt depozitate, ce produse aveti in tranzit, care sunt datele planificate pentru receptia produselor.
03
Identificarea surselor alternative de aprovizionare
Pentru suplimentarea ofertei de produse in cazul furnizorilor care isi opresc sau reduc productia / livrarile din diverse cauze pandemice.
04
Revizuirea portofoliul general de produse
Recomandam simplificarea gamei de produse din clasele B si C pentru a creste acuratetea prognozei cererii pe o piata volatila. Evitati astfel excesul de stoc pentru produsele cu miscare lenta, imobilizarile financiare si costurile de depozitare. Largirea portofoliului cu produse de substitutie se poate face, dar numai pentru produsele din clasa A, care asigura un volum mare al vanzarilor.
Distributie si livrare – Actiuni imediate pentru gestionarea problemelor
Distributia produselor pe multiple canale de vanzari – cu flota disponibila sau cu externalizarea serviciilor de transport.
Adaptarea si realocarea flotei si soferilor – de la afacerile devenite neesentiale in pandemie la afacerile esentiale din industria alimentara, a bauturilor, medicala, IT si industria suport.
Utilizarea unui sistem TMS (Transport Management System) care permite planificarea curselor de transport, managementul flotei, verificarea si validarea la plata a facturilor de transport pentru furnizorii 3PL.
Planificare si control stocuri – Actiuni imediate pentru gestionarea problemelor
Digitalizare – Actiuni imediate pentru gestionarea vulnerabilitatilor
Vizibilitate interna, intre departamentele companiei, si externa, intre partenerii SC
Extinderea accesului in sistemele IT & Software la informatii actualizate in timp real va permite:
Adaptabilitate, Flexibilitate – Agilitate
Activitatile de relocare rapida a activelor logistice si a stocurilor, precum si dezechilibrele dintre cerere si oferta au fost accelerate de provocarile aduse de pandemie. Astfel, sunt necesare instrumente IT moderne de analiza si fundamentare a deciziilor de aprovizionare, managementul cererii si controlul stocurilor.
Agilitatea asigura unui Supply Chain viteza de reactie rapida la schimbarile dinamice ale cerintelor de consum.
In plus, adaptabilitatea si flexibilitatea trebuie sa fie pe primul loc pentru gestionarea eficienta a momentelor volatile si reducerea vulnerabilitatilor unui Supply Chain.
Investitii in sisteme software performante, de incredere
Alegeti solutii IT&Software integrate, adaptate in functie de nevoile specifice ale businessului dumneavoastra!
Ai citit Articolul 4 din Seria “Noua normalitate in pandemie”
Aceasta serie este formata din patru articole ce prezinta cateva strategii eficiente de adaptare a supply chain-ului la “noua normalitate”. Daca doresti sa citesti articolele anterioare, apasa butonul de mai jos.