Trasabilitatea deseurilor. De ce este importanta si cum gestionezi deseurile de ambalaje?

Trasabilitatea deseurilor reprezinta capacitatea de a urmari in mod sistematic traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare de la momentul generarii acestuia pana cand nu mai este considerat deseu, fie prin reciclare, fie prin eliminare.

Ce este trasabilitatea deseurilor

Ce este trasabilitatea deseurilor?

Conform Legii nr. 211/2011, fenomenul trasabilitatii deseurilor a evoluat din constientizarea necesitatii de a proteja mediul si sanatatea populatiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor negative cauzate de generarea si gestionarea deseurilor.

Ce inseamna trasabilitatea in gestionarea deseurilor?

Trasabilitatea in gestionarea deseurilor se refera la capacitatea de a urmari deseurile de la sursa pana la destinatia finala. Acest proces implica utilizarea tehnologiei si a sistemelor de gestionare a datelor pentru a monitoriza deseurile pe tot parcursul ciclului lor de viata.

De ce este importanta trasabilitatea in gestionarea deseurilor?

Trasabilitatea ajuta la identificarea sursei deseurilor, analizarea compozitiei acestora si evaluarea impactului potential asupra mediului, precum si la asigurarea faptului ca deseurile sunt gestionate intr-un mod responsabil si durabil. Informatiile obtinute sunt esentiale pentru dezvoltarea strategiilor de reducere a deseurilor si imbunatatirea procesului de reciclare.

Ce tipuri de ambalaje sunt incluse in trasabilitatea deseurilor?

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este relevanta pentru o gama larga de tipuri de ambalaje utilizate in diverse industrii si sectoare:

Ambalaje din carton si hartie: cutii, ambalaje pentru produse alimentare, ambalaje pentru livrare etc.

Ambalaje din plastic: sticle, recipiente, folii, pungi etc.

Ambalaje din metal: doze, recipiente metalice, folii etc.

Ambalaje din sticla: sticle de bauturi, borcane, flacoane etc.

Ambalaje din lemn: paleti, cutii, ambalaje pentru transport etc.

In Uniunea Europeana, gestionarea deseurilor de ambalaje este reglementata de mai multe directive si regulamente care stabilesc cerinte specifice pentru trasabilitatea acestora. Principalele acte legislative in acest sens includ:

Directiva (CE) nr. 62/1994 privind ambalajele si deseurile de ambalaje: Aceasta directiva stabileste obiectivele si cerintele pentru prevenirea, reciclarea si gestionarea deseurilor de ambalaje. Ea impune statelor membre sa instituie sisteme de trasabilitate pentru ambalajele si deseurile de ambalaje si sa asigure colectarea separata si reciclarea acestora.

Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 privind produsele cosmetice: Acest regulament stabileste cerinte specifice pentru ambalajele utilizate in industria cosmetica, inclusiv aspecte legate de trasabilitatea materialelor si substantelor utilizate in aceste ambalaje.

Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse de plastic asupra mediului: Acest regulament, cunoscut sub denumirea de „Directiva privind plasticul de unica folosinta”, stabileste obiective si cerinte pentru reducerea consumului de ambalaje din plastic si promoveaza reciclarea acestora. De asemenea, impune masuri pentru sporirea trasabilitatii deseurilor de ambalaje din plastic si pentru monitorizarea cantitatilor si fluxurilor de deseuri.

Cadrul legal pentru deseurile de ambalaje

Ce obligatii au operatorii economici din Romania in gestionarea deseurilor?

Operatorii economici sunt responsabili pentru preluarea si valorificarea de la consumatori/utilizatori finali a ambalajelor/deseurilor de ambalaje dupa cum urmeaza:

1. Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, operatorii economici care importa/achizitioneaza intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu sunt responsabili pentru deseurile generate de ambalajele primare, secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu exceptia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea produselor la locul de vanzare;

2. Operatorii economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii/redistribuirii sunt responsabili pentru deseurile generate de ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata nationala;

3. Operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, sunt responsabili pentru deseurile generate de respectivele ambalaje;

4. Operatorii economici care dau spre inchiriere ambalaje, sub orice forma, cu titlu profesional, sunt responsabili pentru respectivele ambalaje.

SIATD – cine are obligatia de a se inrola pe platforma si ce presupune raportarea SIATD?

In anul 2020, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a introdus platforma SIATD (Sistemul Informatic de Asigurare a Trasabilitatii Deseurilor), cu scopul de a garanta transparenta in tranzactiile cu deseuri de ambalaje efectuate de companii. Platforma se adreseaza societatilor care se ocupa cu activitati de colectare a deseurilor, cu activitati de salubrizare, dar si de sortare si tratare a deseurilor de ambalaje. Totodata, este destinata si societatilor responsabile cu valorificarea si reciclarea deseurilor, precum si celor care sunt obligate sa integreze raspunderea extinsa a producatorului, denumite pe scurt OIREP.

In procesul de raportare prin intermediul platformei SIATD, organizatiile trebuie sa incarce mai multe documente si informatii, printre care datele de identificare si licenta de operare sau autorizatia de mediu. In ceea ce priveste informatiile despre deseuri, acestea trebuie sa cuprinda tipul de deseu, ambalajele si cantitatile aproximative pentru fiecare categorie in parte, alaturi de alte detalii precum OIREP, avizul de insotire si factura.

De asemenea, tranzactiile initiate prin SIATD genereaza un cod unic pentru fiecare dintre acestea, care va aparea pe formularele precompletate, iar organizatiile care preiau deseurile de ambalaje trebuie sa declare cantitatile nete si brute pentru fiecare categorie de material, putand modifica cantitatile in urma cantaririi la punctul de receptionare. Este important ca aceste etape sa fie parcurse in maximum cinci zile pentru a se asigura indeplinirea obiectivelor de reciclare sau valorificare, iar finantarea costurilor de catre OIREP se va face dupa confirmarea cantitatilor receptionate pe platforma.

Cum poate fi obtinuta trasabilitatea in gestionarea deseurilor de ambalaje?

Pentru a asigura trasabilitatea deseurilor, este esentiala implementarea unor solutii software de tip ERP si WMS care sa inregistreze si sa gestioneze in detaliu informatiile relevante. Aceste informatii includ tipul de deseu, cantitatea, data si locul de generare, precum si traseul lor prin diferitele etape de colectare, transport, procesare si eliminare.

Sistemele pentru gestionarea resurselor si managementul depozitelor includ functionalitati pentru colectarea datelor in timp real, facilitand astfel un control mai precis si o responsabilizare crescuta a tuturor partilor implicate in lantul de gestionare a deseurilor.

Sisteme software pentru trasabilitate in gestionarea deseurilor

Perfect integrate, sistemele ERP si WMS de la Senior Software reprezinta o solutie centralizata si eficienta pentru gestionarea produselor si ambalajelor, a vanzarilor si returnarilor, oferind vizibilitate in timp real asupra stocurilor si operatiunilor desfasurate.

ERP Romania

Sistemul ERP este nucleul unei afaceri, fiind responsabil pentru gestionarea integrata a tuturor activitatilor si proceselor de lucru ale organizatiei. In ceea ce priveste gestionarea si raportarea deseurilor, solutia de planificare a resurselor intreprinderii (ERP – Enterprise Resource Planning) joaca un rol crucial.

Din ERP se calculeaza procentele de materiale reciclabile, precum hartia, plasticul, metalul si lemnul, in functie de numarul de unitati vandute. De asemenea, din sistem se genereaza si se trimit declaratiile specifice catre autoritatile competente.

aplicatii software ERP din Romania
software wms din romania pentru gestiune si management depozit

WMS Romania

Sistemul WMS transforma si organizeaza modul de lucru din depozit, asigurand o trasabilitate completa si adaptarea rapida la schimbarile interne si externe de business. Cu ajutorul solutiei WMS pentru managementul depozitelor, se poate monitoriza fluxul de ambalaje si gestiona cu exactitate iesirile si intrarile/intoarcerile acestora in depozit. De exemplu, sistemul permite identificarea numarului de paleti sau a altor tipuri de ambalaje care au fost expediate si care urmeaza sa fie primite inapoi pentru reutilizare sau alte scopuri.

De asemenea, se poate tine o evidenta detaliata si asupra ambalajelor aflate in custodia fiecarui client. Aceasta vizibilitate asupra stocurilor este esentiala pentru gestionarea eficienta a resurselor si optimizarea operatiunilor logistice.

Nota: Pentru informatii complete si actualizate la zi privind obligativitatea tinerii evidentei pentru fiecare tip de deseu consultati Monitorul Oficial publicat pe site-ul anpm.ro, precum si alte surse ale organelor de specialitate ale administratiei publice centrale.

Afla mai multe detalii despre solutiile Senior Software si cum te pot ajuta acestea sa obtii trasabilitate completa!

close-link
close-link
close-link
close-link