Paperless Factory - Cum obtii o fabrica fara hartie in 4 pasi

O fabrica fara hartie sau care a eliminat aproape in totalitate hartia din procesele de productie, ajuta companiile sa elimine risipa, sa realizeze rapid transferul datelor si sa creasca eficienta operationala, de unde reiese si interesul in crestere al fabricilor pentru modelul paperless factory. In urmatoarele randuri sunt prezentate etapele pe care trebuie sa le parcurgi ca sa realizezi tranzitia de la modelul clasic de productie la cel fara hartie.

Trecerea de la modelul clasic de productie la paperless factory in 4 pasi:

Paperless factory presupune managementul, coordonarea si raportarea activitatilor de productie doar prin intermediul solutiilor digitale, fara a utiliza documente in format fizic, respectiv hartia, ca mediu de comunicare.

Intr-o productie de tip paperless factory, hartia este inlocuita de solutii software conectate, bazate pe cloud, care actioneaza ca un sistem de informatii central, furnizand date in timp real atat managerilor, cat si lucratorilor de linie. Comenzile de lucru, comenzile clientilor si cele de achizitie sunt create, primite si gestionate digital, in timp ce fiecare actiune legata de procesul de fabricatie este inregistrata in baza de date a sistemului central.  Astfel, producatorii pot sa reduca costurile, sa obtina performante mai mari si sa raspunda eficient asteptarilor clientilor.

Iata care sunt pasii pe care ii presupune trecerea de la modelul actual de productie la cel de tip paperless factory sau, mai exact, ce trebuie sa faca un producator care urmareste sa elimine hartia din procesele desfasurate in productie:

cei 4 pasi pe care ii presupune trecerea de la modelul actual de productie la cel de tip paperless factory

Intelegerea situatiei actuale din companie

Crearea unui profil referitor la situatia actuala din companie este primul pas spre identificarea oportunitatilor de imbunatatire a afacerii. Care este modelul actual de productie din fabrica? Ce masini sunt folosite? Ce date genereaza? Cum arata lantul tau de aprovizionare? Care sunt provocarile si riscurile majore si cum sunt gestionate? Sunt cateva dintre intrebarile la care trebuie sa iti raspunzi in cadrul acestei etape. Un prim pas catre o fabrica inteligenta incepe prin colectarea datelor din fabrica si stabilirea indicatorilor cheie ce pot fi urmariti. Aceste valori, masurate periodic, iti ofera informatii utile si determina perspective actionabile.

Definirea detaliata a planului si a etapelor ce trebuie parcurse

Un plan bine definit cu privire la cum sa treci de la modul actual de lucru la o productie axata pe sisteme fara hartie, care sa cuprinda actiuni clare si realistice, impreuna cu timpii necesari pentru aceste transformari, iti va fi de un real folos. Atunci cand dispui de un plan bine conturat, vei putea impartasi echipei viziunea pe care o ai pentru a ajunge la o productie mult mai eficienta, vei primi sustinere din partea intregului personal si vei putea sa urmaresti pas cu pas indeplinirea obiectivelor propuse.

Acest proces presupune luarea unor decizii informate, una dintre ele fiind legata de tipurile de dispozitive si sisteme de care ai nevoie pentru a crea infrastructura IIoT (Industrial Internet of Things). De asemenea, trebuie sa identifici si ce platforme cloud sunt potrivite pentru organizatia ta, dar si ce tipuri de customizari te vor ajuta sa acoperi nevoile companiei. Este important sa ai in vedere ca infrastructura IIoT trebuie sa fie pregatita pentru viitor, respectiv sa fie scalabila si sa ofere flexibilitate, sa includa multiple functii si, in acelasi timp, sa fie accesibila si sigura.

Identificarea solutiilor software potrivite afacerii tale

Este important ca solutiile software pentru sustinerea unei fabrici fara hartie sa se plieze pe nevoile businessului tau. Prin urmare, identificand provocarile si prioritatile afacerii tale, vei putea sa realizezi si care sunt sistemele software pentru productie ce corespund cerintelor tale si care pot fi customizate pentru a se adaptata fluxurilor de lucru si specificului companiei.

Ia in calcul planul de dezvoltare pe care ti l-ai propus pentru afacerea ta si asigura-te ca solutiile alese sunt flexibile si scalabile. Astfel, nu va fi necesar sa schimbi sistemele peste cativa ani, deoarece acestea nu vor reprezenta o piedica in cresterea businessului, ci vor sustine dezvoltarea companiei.

Un alt element esential pentru o fabrica fara hartie este conectarea dintre oameni, procese si utilaje, iar solutiile software ce permit o integrare usoara te vor ajuta sa realizezi acest lucru. De regula, problemele de integrare si costurile suplimentare determinate de acestea, pot fi eliminate prin alegerea unui singur furnizor pentru toate sistemele utilizate de catre compania ta, deoarece solutiile puse la dispozitie de acesta sunt concepute pentru a permite o buna conectare intre ele.

paperless factory in 4 pasi sistem software productie planificare productie si management

Nu in ultimul rand, tine cont de experienta pe piata a furnizorului de software, de istoricul in implementare si de relatiile cu clientii. Un furnizor stabil, de incredere si care are know-how acumulat din sute de implementari, iti va fi de un real folos atat in parcurgerea procesului de trecere de la modul actual de lucru la o productie fara hartie, cat si in dezvoltarea pe termen lung a afacerii, prin acordarea de suport oricand ai nevoie.

Pregatirea datelor

Odata ce cunosti foarte bine cum sta situatia in companie, ai un plan bine conturat si ai ales un partener care sa raspunda necesitatilor tale cu privire la sistemele de automatizare, poti incepe pregatirea datelor, pe baza specificatiilor transmise de furnizorul de solutii software.

Arhitectura datelor, care presupune o sintetizare si structurare a informatiilor din companie, este absolut necesara pentru o tranzitie de succes catre o productie optimizata, bazata pe sisteme software. Scopul urmarit este de a arata modul in care informatiile sunt procurate, transportate, stocate, interogate si securizate, reprezentand fundamentul oricarei strategii cu privire la date. Trebuie sa te asiguri ca arhitectura de date poate sustine in mod corespunzator noile implementari de aplicatii si ca intrarile / iesirile de date nu iti cauzeaza probleme, maximizand totodata performanta si disponibilitatea. De asemenea, aceasta este etapa in care sunt implementate transformarile bazei de date si migrarea depozitului de date.

Softuri de productie pentru modelul paperless factory

Daca implementarea unor sisteme pentru o productie fara hartie (paperless factory) era in trecut o varianta posibila doar pentru companiile mari, cu anumite tipuri de productie si fluxuri de lucru, fiind un proces complex si de lunga durata, in prezent, trecerea la paperless factory a devenit mult mai accesibila. Softurile de productie actuale sunt folosite de catre companii de toate dimensiunile care doresc sa sa reduca activitatile ce nu aduc plus valoare organizatiei si sa creasca performantele afacerii, obtinand in acest mod stabilitate si un avantaj competitiv pe piata.

Astfel de sisteme dispun de capabilitati avansate, menite sa acopere cu succes nevoile specifice ale oricarei afaceri, indiferent de tipul de productie realizat. Asadar, odata ce iti pregatesti terenul pentru aceasta transformare si beneficiezi de suport din partea unui furnizor de software cu experienta, tranzitia catre o fabrica fara hartie este mult mai usoara.

Adopta modelul paperless factory cu ajutorul sistemelor Senior Software

Senior Software este unul dintre furnizorii de solutii software din Romania cu o vasta experienta pe piata de programe informatice pentru managementul integrat al afacerii, care se remarca in mediul economic prin sistemele performante, scalabile si usor adaptabile oricarui tip de business. Printre solutiile oferite de Senior Software se numara si softurile care sustin modelul paperless factory, respectiv sistemele ERP productie, APS (planificare productie) si MES (management productie), ce comunica usor intre ele si permite transmiterea si procesarea rapida a datelor de productie si nu numai, in format digital.

Solicita o sesiune de consultanta gratuita si afla cum iti poti optimiza activitatea de productie!

Vezi parerea companiilor din Romania despre softurile pentru productie ERP, APS si MES de la Senior Software:

close-link
close-link
close-link
close-link