Fonduri digitalizare. Fonduri europene nerambursabile pentru digitalizare in cadrul firmelor din Romania.

Situatia economica incerta, cauzata de criza pandemiei si nu numai, a creat numeroase vulnerabilitati in cadrul companiilor. Pentru a face fata provocarilor aparute, precum cresterile masive de costuri, accesul ingreunat la materii prime sau lipsa de forta de munca, acestea au nevoie de o planificare si gestionare eficienta a resurselor si de control asupra cheltuielilor si proceselor de lucru.

Solutiile software integrate au reprezentat pentru multe companii solutia salvatoare in vremuri de criza, pentru ca le-au oferit un grad ridicat de control, vizibilitate asupra activitatii, trasabilitate a operatiunilor si, implicit, viteza crescuta de reactie la modificarile din piata.

Cu toate aceste beneficii bine-cunoscute, exista in continuare multe companii mici si mijlocii care nu isi permit sa investeasca in implementarea de sisteme informatice pentru managementul afacerii. Acestea au acum posibilitatea, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile pentru finantarea IMM-urilor, sa isi automatizeze activitatea, chiar daca nu au un buget propriu alocat.

Fonduri Europene Granturi IMM - obiective si beneficii digitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii

Pentru a lucra mai eficient si a duce afacerea intr-o zona de profitabilitate crescuta, companiile au la dispozitie doua linii de fonduri europene nerambursabile, ce au ca scop finantarea IMM-urilor in vederea digitalizarii activitatii si nu numai.

Fonduri Europene Nerambursabile – obiective si beneficii

Accesarea de fonduri pentru digitalizare are ca scop sa faciliteze companiilor din Romania imbunatatirea performantelor economice si operationale.

Un alt obiectiv general al programului de Fonduri Europene pentru finantarea IMM-urilor este reprezentat de adaptarea la cerintele determinate de statutul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, prin cresterea nivelului de competitivitate, crearea si mentinerea locurilor de munca, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare.

Granturi IMM – Fonduri Europene Nerambursabile intre 20.000 EUR si 100.000 EUR pentru digitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii

Potrivit unui proiect de ghid de finantare lansat in data de 04 octombrie 2022, in dezbatere publica, microintreprinderile si firmele mici si mijlocii romanesti vor putea obtine granturi IMM cuprinse intre 20.000 si 100.000 de euro, pentru digitalizarea activitatii.

In acest sens, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, a lansat o Schema de Minimis si Schema de Ajutor de Stat in Contextul Digitalizarii intreprinderilor mici si mijlocii, parte a componentei C9 a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Beneficiarii eligibili pentru accesarea acestui tip de fonduri digitalizare vor fi firmele reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se incadreaza in categoria de IMM-uri si au sediul social in Romania.

Fonduri digitalizare – cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pune accent pe microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii – IMM-uri, definite dupa cum urmeaza:

Microintreprindere

Este formata din mai putin de 10 angajati, iar cifra anuala de afaceri / bilantul anual nu depaseasca 2 milioane de euro

Intreprindere mica

Isi desfasoara activitatea cu mai putin de 50 de angajati, iar cifra anuala de afaceri / bilantul anual nu depaseste 10 milioane de euro

Intreprindere mijlocie

Are mai putin de 250 de angajati, iar cifra anuala de afaceri nu depaseste 50 milioane de euro sau bilantul anual nu depaseste 43 milioane de euro

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile POC 4.1.1 BIS

Digitalizare fonduri europene – fondurile UE pot fi accesate doar de catre societatile non-IT, fiind excluse de la finantare intreprinderile care au desfasurat in ultimul an fiscal activitati autorizate (conform certificatului constatator ONRC) in domeniile din urmatoarele coduri CAEN:

  • 5829 – activitati de editare a altor produse software
  • 6201 – activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)
  • 6202 – activitati de consultanta in tehnologia informatiei
  • 6203 – activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
  • 6209 – alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei
  • 6311 – prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe
  • 6312 – activitati ale portalurilor web
  • 6399 – alte activitati de servicii informationale n.c.a.
  • 7211 – cercetare-dezvoltare in biotehnologie
  • 7219 – cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie

Finantare europeana cu fonduri nerambursabile – valoarea fondurilor atribuite, in functie de tipul societatii

fonduri europene nerambursabile finantare digitalizare IMM

Fondurile nerambursabile de pana la 100.000 de euro pe intreprindere, care sa sprijine IMM-urile in adoptarea tehnologiilor digitale, vor fi distribuite dupa cum urmeaza:

Microintreprinderi – 20.000 – 30.000 euro

Intreprinderi mici – 20.000 – 50.000 euro

Intreprinderi mijlocii – 20.000 – 100.000 euro

Pentru a realiza un buget realist, in functie de dimensiunea afacerii, trebuie sa fie incluse toate cheltuielile necesare. Bugetul trebuie sa fie fezabil, ceea ce inseamna ca este important sa asigure functionarea activitatii in economia reala, nu doar pe hartie. Prin urmare, trebuie stabilite si estimate cu precizie toate categoriile de cheltuieli necesare pentru realizarea obiectivelor propuse. Orice omitere are ca rezultat fie solicitarea de fonduri suplimentare peste cele aprobate, fie solicitarea de modificare a bugetului, ambele variante fiind acceptate de finantatori in mod exceptional si doar intre anumite limite.

POC 4.1.1 BIS – Finantare Europeana Nerambursabila intre 50.000 si 500.000 de euro pentru IMM-uri de constructii, comert, HoReCa, educatie, sanatate

Programul de finantare europeana nerambursabila pentru IMM POC 4.1.1 Bis se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii din industria alimentara si a constructiilor si vizeaza realizarea unor investitii in scopul retehnologizarii activitatii.

Printre cheltuielile eligile din cadrul programului de finantare nerambursabila pentru IMM-uri se numara si cheltuieli pentru digitalizarea afacerii. Cheltuielile de digitalizare prevad active necorporale, care includ cheltuieli ce reprezinta achizitionarea de brevete, licente, marci comerciale, programe informatice, alte drepturi si active similare. Valoarea eligibila a activelor necorporale nu trebuie sa depaseasca 20% din valoarea eligibila a activelor corporale care fac obiectul proiectului.

Cheltuieli pentru digitalizarea activitatii, din cadrul programului POC 4.1.1. BIS, sunt obligatorii. Acest lucru inseamna ca minimum 10% din valoarea proiectului pentru finantare europeana trebuie sa reprezinte investitii in active corporale si necorporale de tipul: site web, software de automatizare a activitatii IMM-ului, sisteme integrate de hard si soft de automatizare a activitatii IMM-ului.

Valoarea fondurilor nerambursabile, din cadrul programului de finantare POC 4.1.1. BIS, este cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de euro, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri neta inregistrata de societate in anul 2021.

consultanta proiecte pe fonduri europene digitalizare software erp wms crm sfa

Cine poate accesa fonduri digitalizare IMM in cadrul programului POC 4.1.1. BIS?

Nu sunt eligile pentru accesarea fondurilor europene societatile care presupun ca locatia de implementare a proiectului sa fie in Bucuresti.

Pot accesa programul de fonduri nerambursabile de finantare POC 4.1.1 BIS, IMM-urile care:

Activeaza intr-unul dintre urmatoarele sectoare economice:

  • Panificatie
  • Patiserie si alte activitati asimilate acestora inclusiv procesare, prelucrare, distributie si ambalare
  • Productii din industria alimentara
  • Fabricarea hartiei si cartonului ondulat si a ambalajelor din hartie si carton
  • Constructii
  • Materiale de constructii
  • Tehnologii in constructii
  • Fabricarea de utilaje/echipamente
  • Depozitari
  • Prelucrarea lemnului
  • Fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice

Au inregistrat profit operational din activitatea curenta, respectiv din activitatea de exploatare in anul 2021

Sunt infiintate pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv

Nu sunt considerate intreprinderi in dificultate in anul 2021

Se angajeaza sa asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv sa asigure desfasurarea activitatii operationale / curente pentru o perioada de minimum 3 ani dupa ce expira durata de implementare a proiectului

Nu au mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri europene, in ultimii 5 ani pentru aceleasi activitati, sub forma de costuri eligibile sau nu deruleaza proiecte finantate in prezent, partial sau in totalitate, din alte surse publice, pentru aceleasi activitati

Consultanta fonduri europene

O companie specializata in consultanta fonduri europene, privind acordarea sprijinului si stabilirea eligibilitatii companiei, este primul pas spre creionarea unui proiect de finantare complet si corect. Consultantul pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru finantarea IMM-urilor se va ocupa de elaborarea si implementarea cu succes a proiectului si va asista aplicantul in fiecare etapa de realizare a proiectului. Insa, este important de retinut ca aplicantul se va ocupa de strangerea ofertelor si este responsabil de implementarea proiectului si managementul afacerii.

Granturi IMM – fonduri europene pentru achizitia de sisteme software si digitalizare

O suita completa de sisteme software aduce beneficii vizibile si imediate businessului, sustine eficientizarea resurselor interne, dar si dezvoltarea afacerii. Pentru ca fiecare companie are procese de lucru si cerinte unice, o analiza de business orientata pe specificul afacerii, pe problemele, prioritatile si provocarile acesteia, poate indica tipul de instrumente necesar pentru automatizarea activitatilor si fluidizarea proceselor de lucru.

Solutii software care pot fi achizitionate prin programul de finantare europeana – digitalizare IMM:

  • ERP – soft pentru managementul resurselor
  • BI – soft pentru raportarea si analiza datelor
  • WMS – soft pentru managementul depozitelor
  • SFA – soft pentru automatizarea activitatilor de vanzari
  • CRM – soft pentru gestionarea relatiilor cu clientii
  • APS – soft pentru planificarea si programarea productiei
  • MES – soft pentru managementul productiei
  • Ecommerce – soft pentru vanzari online B2C sau B2B
  • Inventory – soft pentru aprovizionarea si planificarea stocurilor
  • TMS – soft pentru optimizarea rutelor de transport
  • HR – soft pentru recrutare, payroll si administrare personal
fonduri europene software erp wms sfa crm

Fonduri europene digitalizare IMM-uri – alegerea furnizorului de sisteme software pentru automatizarea proceselor de business

Datorita ofertelor variate pe piata de solutii software si a multiplilor provideri, companiile care isi propun sa solicite fonduri UE pentru digitalizarea IMM-urilor pot intampina dificultati in acest proiect. Una dintre provocari este identificarea solutiilor potrivite sau a furnizorului care sa le ofere sisteme integrate ce se pot conecta cu aplicatiile existente deja in companie si care sa se plieze pe particularitatile businessului. De asemenea, costul investitiilor pentru automatizarea fluxurilor de lucru poate reprezenta o bariera atunci cand este luata in calcul aceasta transformare a modului de lucru.

In acest sens, Senior Software vine in ajutorul companiilor din Romania care vor sa solicite fonduri nerambursabile pentru digitalizare, sustinand inovarea si cresterea productivitatii societatilor mici si mijlocii, prin implementarea de sisteme pentru gestionarea integrată a resurselor. Sistemele software au rolul sa acopere toate fluxurile de lucru din cadrul companiilor, din etapa de procesare a documentelor, pana la automatizarea si planificarea activitatilor si, inclusiv, consolidarea datelor in rapoarte intuitive si usor de utilizat.

Daca esti eligibil pentru accesarea de fonduri nerambursabile si doresti sa iti automatizezi activitatea, solicita mai multe informatii de la un consultant Senior Software

close-link
close-link
close-link
close-link