Ce este EPM - Enterprise Performance Management Software? Business Performance Management - BPM Software

Enterprise Performance Management (EPM), cunoscut si sub denumirea de BPM Software sau sistem CPM, este o solutie software de analiza, planificare si bugetare, care ajuta companiile sa consolideze datele generate de activitatea lor, intr-o platforma unica. Solutiile EPM sunt utilizate atat de catre departamentul financiar, pentru raportarea, prognoza si consolidarea datelor de natura financiar-contabila, dar si de catre alte departamente ale companiei precum HR, vanzari, logistica si nu numai, in acest caz un software EPM fiind util pentru activitatile de planificare a bugetelor, analiza si raportare operationala.

Ce inseamna EPM – Enterprise Performance Management?

Inainte de a raspunde in detaliu la intrebarile „Ce este EPM?” si „Ce face EPM?”, e necesar sa lamurim „Ce inseamna EPM?”. Asadar, EPM este acronimul pentru denumirea englezeasca a solutiei Enterprise Performance Management si, prin traducere in limba romana, inseamna Managementul Performantei Intreprinderii.

Alte denumiri ale solutiei sunt: Business Performance Management (BPM) – Managementul Performantei Afacerii; Corporate Performance Management (CPM) – Managementul Performantei Companiei; Financial Performance Management (FPM) – Managementul Performantei Financiare.

Definitie EPM

Enterprise Performance Management este o solutie software care presupune planificarea afacerii utilizand capabilitati de Business Intelligence si care are in vedere folosirea eficienta a resurselor disponibile, astfel incat sa fie atinse anumite obiective de business. Mai pe scurt, o definitie pentru EPM ar fi urmatoarea: Enterprise Performance Management este procesul de monitorizare a datelor generate de organizatie, cu scopul imbunatatirii performantei afacerii.

Care este scopul unui soft EPM?

Scopul unui EPM software este de a monitoriza rezultatele operationale si financiare si de a le compara cu previziunile initiale, pentru ca in final sa imbunatateasca performanta afacerii. Sistemele software pentru managementul performantei afacerii vizeaza activitatile de planificare, finantare, prognozare si de raportare a performantei din organizatie.

Din perspectiva functiei financiar-contabile, un soft EPM ajuta companiile sa isi consolideze si sa finalizeze rezultatele financiare prin inchiderea registrelor. Pentru celelalte departamente, precum HR, Vanzari sau Logistica, este util in activitatile de planificare operationala, definire si urmarire a bugetelor, precum si raportare si analiza a datelor.

Ce face un EPM / BPM software?

EPM sau Performance Management Software integreaza si analizeaza date din mai multe surse: din sisteme de planificare a resurselor – ERP, dar si din aplicatii de HR, sisteme CRM sau din alte baze de date si surse externe de date. Astfel, toate informatiile provenite din diferite surse sunt reunite intr-un singur loc, softul de business performance management oferind validarea si auditarea datelor, impreuna cu fluxuri de lucru integrate si o securitate ridicata.

Solutiile performante de tip BPM software sau CPM ajuta departamentele financiare sa reduca timpul si efortul depus pentru colectarea si manipularea datelor, permitand organizatiilor sa intreprinda mai multe activitati ce aduc plus valoare, precum analiza datelor.

Diferenta intre un sistem EPM si o solutie software ERP

Diferenta intre un EPM si un ERP

Un EPM software tine de gestionarea businessului (analizarea, intelegerea si raportarea afacerii), iar un soft ERP presupune operarea afacerii prin planificarea resurselor, vizand activitatile tranzactionale de zi cu zi. Cu toate acestea, un soft EPM este deseori conectat de solutiile de planificare a resurselor. Un EPM vine in completarea sistemului ERP, oferind, pe langa datele operationale furnizate de acesta din urma, o viziune mai clara asupra afacerii, prin intermediul capabilitatilor de predictie si analiza vizuala a informatiilor. Astfel, cu un EPM integrat cu ERP companiile obtin mai mult control asupra afacerii, fiind capabile sa anticipeze directiile potrivite de business.

Cand are nevoie un business de un astfel de sistem?

Pentru a determina necesitatea unui EPM, in prima faza este necesara o examinare a capabilitatilor de raportare si analiza din cadrul aplicatiilor curente utilizate de companie (softuri de contabillitate, pontaj & facturare, cheltuieli de deplasare, CRM, planificare, payroll & HR etc.). Un factor determinant tine si de cate foi de calcul in Excel e nevoie pentru listarea si analiza datelor si cat este de util programul Excel pentru sumarizarea si consolidarea datelor din aplicatiile mentionate mai sus. Daca structura actuala determina compania sa foloseasca mai multe sisteme pentru analiza si evaluarea afacerii si presupune multiple rapoarte, atunci acest aspect poate fi considerat un semn ca businessul are nevoie de un soft EPM.

Enterprise Performance Management Software

De asemenea, daca organizatia foloseste de regula fisierele Excel pentru evaluare, raportare si planificarea businessului, atunci compania ar putea beneficia de functionalitatile unei solutii de business performance management. Cand o organizatie are multiple sisteme si utilizeaza Excel pentru a conecta datele din aceste aplicatii in vederea emiterii de evaluari si rapoarte asupra performantei businessului, rezultatele de regula nu sunt consecvente, iar acest lucru poate afecta negativ compania.

Top situatii intalnite in companiile care nu utilizeaza un soft EPM:

  • Informatiile sunt dispersate si exista mai multe versiuni de documente
  • Utilizarea de multiple sisteme & spreadsheeturi & lipsa controlului si integrarii
  • Analiza numarului mare de KPI si realizarea de rapoarte si analize comparative necesita prea mult timp
  • Realizarea previziunilor se face cu dificultate, necesita mult timp si determina erori
  • Lipsa de flexibilitate si imposibilitatea simularii rapide a scenariilor de business
sisteme software EPM BPM CPM Performance Management Romania managementul performantei

Istoria si evolutia sistemelor software EPM / BPM / CPM

Primele sisteme software EPM au aparut in anii 1970, fiind vorba despre niste aplicatii software de baza pentru contabilitate. Prin 1980 au intrat pe piata primele solutii de foi de calcul, departamentele financiare putand astfel sa inlocuiasca foile manuale de lucru si sa automatizeze crearea bugetului si a raportarii. Dupa aparitia e-mailului, prin anii 1990, pe partea de bugetare si raportare s-a inregistrat o mai buna colectare a informatiilor, dar si o imbunatatire a colaborarii.

Procesele privind consolidarea si raportarea financiara au intrat intr-o zona de automatizare cu ajutorul solutiilor EPM de la vremea respectiva (IMRS Micro Control, Hyperion Enterprise si Hyperion Pillar). Mai departe, s-a produs trecerea de la Windows la browser web, dupa care, prin 2010, a aparut posibilitatea de migrare in cloud, organizatiile avand astfel posibilitatea de a alege fie sisteme On Premises, fie aplicatii bazate pe cloud, in functie de preferinte.

Sisteme EPM

Sistemele EPM au devenit din ce in ce mai performante, simplificand si optimizand o gama larga de procese prin automatizare, astfel incat, in prezent, companiile sa poata dedica mai mult timp activitatilor care aduc plus valoare afacerii.

Noile sisteme EPM de pe piata au la baza AI (Artificial Intelligence) si invatarea asistata de computer, ceea ce duce la identificarea rapida de modele/tipare si informatii pastrate in istoricul de date, ajutand astfel organizatiile sa ajunga la decizii mai bune de business intr-un timp mult mai scurt.

Cine foloseste EPM Software – Enterprise Performance Management Software?

Cel mai adesea, sistemele de business performance management sunt utilizate de catre cei ce ocupa functia de Director Financiar / Manager Financiar, dar si de restul angajatilor ce reprezinta Departamentul Financiar. In acelasi timp, un CPM software poate fi utilizat pentru planificarea operationala, dar si pentru operatiuni de finantare si raportare, de catre angajatii din HR, Vanzari, Marketing sau Logistica.

Sistemele CPM pot fi personalizate astfel incat sa raspunda nevoilor fiecarui departament in parte:

Financiar – permite realizarea consolidarii legale si a celei de management in acelasi mediu integrat.

HR – vine in ajutorul managerilor de resurse umane prin aplicatii menite sa cresca performanta in HR.

Vanzari – permite organizatiilor sa planifice mai eficient, respectiv sa gestioneze si sa analizeze performanta angajatilor si a zonelor de vanzari.

Transporturi – ofera functii pentru digitalizarea proceselor de planificare si analiza pentru companiile care detin flote auto.

Solutiile EPM pot fi utilizate de companii din orice industrie, fie ca vorbim de afaceri din zona de Productie, Auto, Alimente & Bauturi, Farma, Sanatate, Retail, Constructii sau Energie & Utilitati.

Importanta in mediul de afaceri actual

Flexibilitatea este o caracteristica principala a unei solutii de tip EPM software. De aceea, va sustine usor transformarile prin care trece un business, indiferent daca factorii care duc la producerea modificarilor sunt interni sau externi. Reactia rapida si adaptabilitatea la schimbarile continue din piata le va permite organizatiilor sa ramana relevante in contextul economic actual si sa raspunda eficient oricaror provocari.

Un sistem EPM inlocuieste fisierele Excel, eliminand dezavantajele pe care le au acestea, precum: lipsa de acuratete si probabilitatea mare de eroare, intuitivitatea scazuta s.a.m.d.

Totodata, solutiile de business performance management incurajeaza colaborarea, toti angajatii avand acces la aceeasi platforma si aceleasi date. Importanta unui EPM in companie vine si prin prisma faptului ca astfel de sisteme permit generarea de scenarii what-if, oferind totodata posibilitatea de a compara diferite versiuni de bugete pentru a identifica varianta care se potriveste cel mai bine obiectivelor companiei.

Cu un soft EPM, organizatiile pot implementa si personaliza fluxuri de lucru, de la cele simple de aprobare (pentru a asigura corectitudinea datelor introduse) si pana la procese complexe de bugetare, multi-companie si multi-valuta. In plus, prin utilizarea unui EPM software, companiile au un mod extrem de intuitiv de prezentare a datelor, datorita dashboardurilor interactive de care dispun.

Functionalitatile unui soft EPM / BPM pentru Performance Management

Performance management software, prin functionalitatile de care dispune, permite automatizarea si gestionarea simpla a proceselor de:

Planificare si Bugetare – Cu EPM software, toate etapele din planificarea bugetului pot fi realizate cu usurinta si corelate cu cicluri de aprobare agreate la nivel de organizatie, oferind un control crescut asupra bugetelor.

Simulare si Previziune – Un software EPM permite evaluarea impacului pe care l-ar putea avea deciziile din companii, inainte ca acestea sa fie implementate.

Raportare si Analiza – Solutiile de tip CPM software includ capabilitati pentru analiza in profunzime a datelor, fiind posibila identificarea tiparelor ascunse si a factorilor care au generat modificari.

Generare Dashboarduri / Scorecarduri – Un soft EPM performant e capabil sa sumarizeze performanta afacerii, transformand datele companiei in informatii potrivite pentru orice factor decizional, prin modalitati simple si atractive de vizualizare a datelor.

managementul performantei cpm software epm bugetare planificare bpm software

Beneficiile utilizarii unui EPM software

Valoarea unui corporate performance management software se observa usor in rezultatele exceptionale obtinute de afaceri dupa utilizarea unor astfel de solutii, un soft EPM / BPM performant oferind o excelenta rentabilitate a investitiei (ROI – Return on Investment). Asadar, beneficiile majore aduse de solutiile de tip BPM software permit companiilor sa recupereze rapid suma investita in costul unui sistem de business performance management, determinand o imbunatatire semnificativa a performantei in afaceri.

BPM software

Pentru ca un BPM software sa fie considerat cel mai bun soft pentru managementul performantei companiei, acesta trebuie sa fie capabil sa livreze rezultate precum:

  • Reducerea cu pana la 50% a timpului de organizare si prelucrare a datelor financiare
  • Accesul rapid la informatii cheie cu privire la activitatile companiei
  • Inlocuirea facila a fisierelor Excel si scaderea timpului dedicat raportarii si analizelor
  • Control sporit si vizibilitate asupra finantelor companiei (venituri / cheltuieli)
  • Identificarea rapida de solutii prin prelucrarea si livrarea rapoartelor intr-un timp scurt
  • Depistarea celor mai bune decizii folosind simulari si analize de tip what-if
  • Optimizarea fluxurilor de lucru prin organizarea datelor din diferite departamente
close-link
close-link
close-link
close-link