Business Intelligence - Ce este BI? Afla ce inseamna BI si cum functioneaza Business Intelligence Software

Ce este Business Intelligence, altfel cunoscut ca si BI software? Ce presupune, cum functioneaza un sistem software BI si ce beneficii aduce analiza de business cu un soft BI companiilor din Romania? – sunt cateva aspecte abordate in acest articol. Totodata, materialul de fata cuprinde o serie de informatii despre importanta Business Intelligence software in mediul de afaceri actual.

Business Intelligence Software din Romania. Afla mai multe despre platforma BI de la Senior Software!

Business Intelligence Software din Romania. Afla mai multe despre platforma BI de la Senior Software

Business Intelligence – acronim BI

BI este acronimul pentru Business Intelligence, termen englezesc care tradus in limba romana inseamna inteligenta in afaceri. Prin Business Intelligence (BI) companiile isi pot imbunatati procesul decizional si pot dezvolta strategii pentru cresterea performantelor in afaceri.

Ce este Business Intelligence si in ce consta?

Software Business Intelligence

Cand vorbim despre BI sau Business Intelligence, vorbim despre aplicatii software si tehnologii ce identifica si colecteaza, gestioneaza si analizeaza informatiile din sisteme IT interne si din surse externe. Prin platformele BI, cunoscute si sub denumirea de Business Intelligence software, companiile pot analiza rapid volume foarte mari de date, pentru a genera intr-un timp foarte scurt rapoarte manageriale detaliate si corecte ce cuprind informatii relevante pentru bunul mers al afacerilor.

Analiza de business la un nivel foarte detaliat si rapoartele manageriale usor de inteles posibile cu sistemele BI, le permit factorilor de decizie din companii sa actioneze rapid si in cunostinta de cauza. Solutiile BI ofera in timp real rezultate analitice si informatii esentiale directorilor, managerilor si angajatilor, asistandu-i in luarea celor mai bune decizii si in conceperea de strategii de business care sa permita cresterea veniturilor, imbunatatirea eficientei operationale si obtinerea de avantaje competitive.

Business Intelligence Definitie

Definitie Business Intelligence: BI sau Business Intelligence face referire la capacitati de identificare, extragere, analiza date si raportare, care le permit companiilor sa ia decizii mai bune intr-un timp mai scurt, prin transformarea rapida a datelor in informatii valoroase pentru business.

What is Business Intelligence (BI)?

What is Business Intelligence (BI)? In a few words, Business Intelligence leverages software and services to transform data into useful information. BI systems (or otherwise known as Business Intelligence software) combines business analytics, data mining, data visualization, data tools and infrastructure, and best practices to help organizations to make more data-driven decisions.

Business Intelligence Definitie Cloud Business Intelligence software Solutii BI

Cum functioneaza Business Intelligence (BI)

Cloud Business Intelligence

Sistemele Business Intelligence au la baza o combinatie de instrumente de analiza, gestionare a datelor si raportare si folosesc multiple metodologii de gestionare si analiza a datelor. De regula, datele de BI sunt stocate intr-un depozit de date construit pentru intreaga companie sau intr-o versiune mai restransa cu subseturi de date orientate pe zone particulare de business, ce au deseori legatura cu un depozit de date (data warehouse).

Program Business Intelligence

Datele din BI constau in informatii istorice, dar si in cele colectate in timp real din sistemele sursa, de indata ce sunt generate, iar prin Business Intelligence tools acestea sprijina procesul decizional atat la nivel strategic, cat si tactic. Inainte de a fi folosite in BI software, datele brute preluate din diferite surse sunt supuse unor procese de integrare, consolidare si curatare prin instrumente de integrare a datelor si de gestionare a calitatii acestora. Astfel, se asigura ca analiza datelor in BI se realizeaza pe informatii corecte si coerente. Mai departe, procesul de Business Intelligence include pregatirea datelor, interogarea analitica a datelor, distribuirea de KPIs si alte date importante in cadrul companiei si folosirea informatiilor pentru a sprijini si imbunatati procesele decizionale si performanta de business.

Evolutia sistemelor de Business Intelligence (BI)

Prin anii `90, programele BI erau utilizate doar de catre cei care aveau cunostinte temeinice de BI sau de specialisti din IT pentru a conduce interograri, a realiza dashboarduri sau rapoarte (datele erau controlate de Departamentele de IT, rapoartele trebuiau solicitate din timp si puteau fi realizate doar cu ajutorul specialistilor etc.). Cu timpul, prin dezvoltarea instrumentelor de BI self-service si a celor de generare date, are loc extinderea utilizarii instrumentelor de Business Intelligence in organizatii. Sistemele software BI au devenit usor de folosit pentru o gama mai larga de utilizatori (directori, manageri si alti angajati din diferite departamente), fara sa necesite asistenta specializata. Treptat, au aparut BI-ul mobil si multi-cloud, iar Artificial Intelligence, Machine Learning si procesarea limbajului natural devin parte din noul standard de Business Intelligence.

Solutii BI

Solutiile de BI moderne au capabilitatea de a realiza inclusiv analize avansate precum analiza predictiva, analiza statistica sau analiza volumelor mari de date. Spre deosebire de celelalte procese, o serie de activitati ce tin de analiza avansata necesita, de regula, implicarea unor specialisti in data science sau alte persoane specializate in acest tip de analiza.

In ultimii ani, Business Intelligence a evoluat nu doar pentru a asigura usurinta in utilizare, ci si pentru a include mai multe procese si activitati cu scopul de a contribui intr-o masura mult mai mare la imbunatatirea performantei. Aceste procese includ:

Pregatirea datelor – gruparea datelor din mai multe surse, identificarea dimensiunilor si masuratorilor pentru pregatirea acestora pentru analiza.

Exploatarea datelor – utilizarea bazelor de date, a statisticilor si a AI (Artificial Intelligence) pentru a descoperi tendinte in seturi mari de date.

Raportare – transmiterea analizei datelor catre cei care se ocupa de procesul decizional pentru a trage concluzii si a lua deciziile potrivite.

Masurarea performantei si compararea valorilor – compararea datelor de performanta actuale cu datele istorice pentru a urmari performanta fata de obiective, folosind dashboarduri personalizate.

Analiza descriptiva – utilizarea analizei preliminare a datelor pentru a afla ce se intampla.

Interogare date – prin interogari specifice are loc filtrarea datelor si extragerea raspunsurilor din seturile de date, cu ajutorul BI.

Analiza statistica – preluarea rezultatelor din analiza descriptiva si explorarea in continuare a datelor folosind statistici (ex.: cum s-a ajuns la o anume tendinta si de ce).

Vizualizarea datelor – transformarea analizei datelor in reprezentari vizuale (diagrame, grafice, histograme etc.) pentru o interpretare usoara a datelor.

Analiza vizuala – explorarea datelor cu ajutorul elementelor grafice, pentru a comunica informatii valoroase in timp real, pastrand in acelasi timp un focus constant pe analiza acestora.

Afla mai multe despre sistemul software Business Intelligence

SeniorVisualBI este dezvoltat pe platforma Tableau Software, lider mondial in furnizarea de solutii informatice pentru analiza si vizualizarea datelor, utilizate in prezent de peste 60.000 de companii din peste 50 de tari.

Etapele procesului de BI

Integrarea si incarcarea datelor

din sisteme sursa in depozitul de date / depozitul de analiza.

Organizarea seturilor de date

in modele / cuburi OLAP si pregatirea acestora pentru analiza.

Interogari realizate

de analisti BI / specialisti in analiza datelor / utilizatorii de programe BI etc.

Integrarea rezultatelor interogarilor

in vizualizari de date, dashboarduri, rapoarte etc.

Folosirea informatiilor

de catre factorii de decizie din companie in procesul decizional si de planificare strategica.

De ce este Business Intelligence esential in mediul de afaceri actual?

Sistemele BI ajuta managerii, directorii si alti factori de decizie din companii sa ia decizii mai bune folosind datele istorice si cele actuale, transpunandu-le in contextul de afaceri al acestora. Folosind solutii de tip Business Intelligence, organizatiile pot sa masoare performantele si pot sa compare valori, folosind inclusiv criterii de referinta ale concurentei, pentru a creste operativitatea si a desfasura activitatea de business intr-un mod mult mai eficient. BI systems ofera angajatilor operationali informatii relevante despre clienti, echipamente, lanturi de aprovizionare, cat si despre alte aspecte importante din operatiunile comerciale.

Sisteme Business Intelligence

De asemenea, cu sistemele de Business Intelligence, organizatiile pot sa repereze mai usor trendurile din piata si sa isi creasca vanzarile si profitul. Importanta unui BI software poate fi observata cu atat mai mult in contextul actual, cand schimbarile din piata sunt de multe ori neasteptate si se produc intr-un ritm din ce in ce mai alert. Prin urmare sunt esentiale previziunile, simularile si analiza KPI, impreuna cu o vizualizare rapida a datelor cu ajutorul tehnologiei BI, tocmai pentru ca organizatiile sa poata lua deciziile potrivite intr-un timp cat mai scurt.

Sisteme Business Intelligence software BI Business Intelligence tools

Iata cateva moduri prin care solutia software Business Intelligence ajuta companiile sa isi imbunatateasca deciziile de business:

Identifica metode de crestere a profitului

Analizeaza comportamentul clientilor

Compara datele proprii cu cele ale competitorilor

Optimizeaza operatiunile si urmareste performanta

Identifica impactul deciziilor si cele mai bune scenarii de business prin previziuni si analize what-if

Identifica din timp situatiile problema si trendurile din piata

Business Intelligence tools / Functionalitati BI software

Sistemele moderne de Business Intelligence dispun de o gama variata de instrumente. Datorita functionalitatilor din BI software, companiile pot explora si analiza cu usurinta volumele mari de date, iar interogarea si explicarea datelor din rapoarte se realizeaza mult mai simplu cu ajutorul AI. In plus, utilizatorii de BI software pot adauga diferite note sau comentarii rapoartelor spre a oferi un context analizelor.

Iata care sunt principalele tooluri ale unui sistem software BI:

Dashboarduri – cu BI systems, intr-un singur ecran, pot fi combinate rapoarte geografice si analize predictive, acestea putand fi completate cu informatii demografice pentru a afla ce relatie exista intre evolutia vanzarilor, caracteristicile clientilor si impartirea teritoriala a acestora.

Analize geografice – sistemele de Business Intelligence permit stabilirea celor mai bune strategii de crestere a performantei prin afisarea informatiilor dorite in cadrul unei harti care raspund rapid la intrebari precum: unde sunt situati clientii de top sau unde exista o rata mai mare a vanzarilor dupa cantitati si tipuri de produs?

Analize predictive & what-if – companiile pot estima valorile viitoare pentru categorii specifice de indicatori, luand in calcul aspecte ce tin de sezonalitate sau evolutia businessului, iar functia what-if ajuta la testarea de diferite scenarii si vizualizarea impactului pe care acestea le-ar putea avea asupra afacerii.

Grafice interactive – solutiile BI software pot pune la dispozitie o gama variata de grafice interactive (cu modalitati multiple de afisare a datelor) prin care se realizeaza compararea datelor, evidentierea valorilor minime / maxime si a relatiei dintre parte si intreg, urmarind totodata gradul de atingere a obiectivelor propuse.

Beneficii Business Intelligence (BI sistem)

  • Acces rapid la date
  • Vizibilitate crescuta asupra afacerii
  • Mobilitate sporita
  • Angajati mai productivi
  • Decizii mai bune de business
  • Relatii mai bune cu clientii
  • Adaptare usoara la schimbarile din piata

Exemplu de BI software in Romania

Soft BI SeniorVisualBI: Analize de business la un click distanta, pentru decizii rapide si informate

O solutie performanta de Business Intelligence este capabila sa iti ofere o vedere clara si cuprinzatoare asupra datelor companiei. Mai exact, un BI software modern foloseste aceste date pentru a elimina ineficienta si a adapta rapid afacerea in functie de modificarile din piata si, nu in ultimul rand, pentru a facilita schimbarile ce vizeaza cresterea performantei. Un exemplu de solutie Business Intelligence performanta este SeniorVisualBI – soft BI dezvoltat pe platforma Tableau Software, lider mondial in furnizarea de solutii informatice pentru analiza & vizualizarea datelor, utilizate de peste 60.000 de companii din peste 50 de tari.

SeniorVisualBI este o solutie completa de Business Intelligence din portofoliul Senior Software, care include toate functionalitatile necesare pentru imbunatatirea deciziilor de business si cresterea performantei in afaceri. Utilizat de sute de companii, sistemul BI poate fi accesat de pe desktop, web si de pe orice dispozitiv mobil. In plus, instrumentul de raportare si analiza vizuala a datelor, oferit de Senior Software, este perfect integrat cu ERP (Enterprise Resource Planning).

Exemplu de BI business intelligence software in Romania
close-link
close-link
close-link
close-link