Am un sistem ERP. Mai am nevoie si de o solutie pentru planificarea productiei?

Planificarea productiei este un proces cu multe provocari. Ca intr-un joc de puzzle, trebuie sa iei in considerare multe informatii disponibile, de regula, in sisteme software diferite.

De obicei, trebuie sa extragi datele necesare dintr-un soft ERP sau alte solutii operationale, pe care le centralizezi apoi intr-un Excel. Insa, informatiile din Excel sunt statice si orice modificare necesita actualizari suplimentare.

Astfel, pentru realizarea unui plan de productie trebuie nu doar sa “potrivesti” piesele de puzzle, ci si sa te asiguri ca sunt cele corecte. Iar aceste situatii nu sunt exceptii, ci fac parte din rutina de zi cu zi, indiferent ca produci mobila, produse alimentare sau echipamente.

Sa luam un exemplu:

In cazul unui flux de productie pe comanda, intregul proces porneste, bineinteles, de la comanda clientului. Conform retetei atasate produsului vei aloca materiile prime sau vei genera comenzi de achizitie daca acestea nu sunt in stoc. Apoi, in functie de termenul de livrare, vei planifica operatiunile necesare obtinerii produsului finit. Pana acum nicio problema, deoarece informatiile sunt disponibile in sistemul software ERP.

Mai departe, vei verifica ce comenzi sunt planificate in unitatea de productie, cat dureaza fiecare si, mai ales, cand vor fi disponibile resursele necesare, astfel incat livrarea comenzii sa se faca la timp. Pe deasupra, va trebui sa stii in orice moment cantitatea ideala de materii prime pentru a-ti planifica achizitiile corect. Aici incep sa apara limitarile sistemelor clasice de management al resurselor pentru ca, de cele mai multe ori, aceste informatii nu sunt usor accesibile.

Daca le-ai avea la dispozitie direct in sistem, ai putea evita situatiile in care ramai fara stoc sau cele in care faci achizitii prea devreme, blocand banii in materii prime de care nu ai nevoie imediat.

Asadar, “piesa lipsa din puzzle” este un sistem de planificare si programare avansata a productiei (APS), care sa lucreze complementar cu solutia ERP deja implementata.

Hai sa vedem care sunt avantajele unui sistem APS si cum poti extinde functionalitatile unui ERP!

Avantajele unui sistem APS

Elimina constrangerile la nivelul stocurilor

Un sistem ERP aloca materiile prime in functie de criterii individuale precum data comenzii sau modul de alocare a stocului (FIFO, FEFO). In schimb, sistemul APS este capabil sa optimizeze alocarea de stocuri in functie de mai multe variabile precum: disponibilitatea operatorilor si a materiei prime, capacitatea de productie disponibila, timpul de pregatire al utilajelor, etc.

Creste vizibilitatea asupra productiei

Un sistem ERP gestioneaza eficient retetele de productie si multiplele lor variante, insa nu ofera o imagine detaliata asupra operatiunilor ce trebuie efectuate in fabrica. Cu un sistem APS vei sti exact ce si cand sa produci, cu ce oameni si pe ce echipamente, totul afisat sub forma unei diagrame Gantt usor de modificat, doar cu Drag&Drop. Solutia asigura planificarea productiei pana in cel mai mic detaliu, de la capacitatea de productie si nivelul de utilizare a resurselor din fabrica pana la ordinea fiecarei operatiuni si timpul estimat de finalizare.

Ofera alternative de productie

Algoritmii APS pot determina intervalele disponibile pentru fiecare activitate din fiecare statie de lucru. Astfel, sistemul te ajuta sa testezi automat diferite variante de planificare pana o gasesti pe cea optima. Daca ai nevoie de o reducere a costurilor, poti alege varianta cu cel mai mic cost total, iar daca iti doresti o eficienta mai mare poti opta pentru metoda de planificare a comenzilor care-ti asigura timpul de productie cel mai redus sau cu cea mai mare incarcare pe resurse. In acest mod, orice solicitare sau obiectiv de management poate fi implementat cu usurinta in planul de productie.

Determina precis capacitatea de livrare

Majoritatea sistemelor ERP iti pot oferi cu precizie stocul curent de produse, insa este mai greu de estimat ce poti oferi in urmatoarele saptamani sau luni. Analizele de tip „What If” din solutia APS iau in considerare factori precum timpul de pregatire al echipamentelor, posibile intarzieri ale materiilor prime, alte comenzi, etc., ceea ce  iti permite sa determini capacitatea de livrare in diferite scenarii si la anumite momente.

Comunica eficient cu solutiile existente

Sistemul APS se integreaza usor cu solutiile ERP, extinzandu-le functionalitatile. Aplicatia utilizeaza datele existente in ERP precum comenzile de produse, retetele, cantitatile de livrat sau stocurile disponibile si isi foloseste capabilitatile avansate de planificare pentru a imbunatati timpul de livrare a comenzilor si pentru a reduce costurile de productie, evitand duplicarea datelor disponibile si desincronizarile.

Sistemul tau ERP nu face fata procesului de planificare a productiei? E timpul sa-l imbunatatesti cu solutia APS.

close-link
close-link
close-link
close-link