Planificarea Productiei - cum transforma un sistem software de planificare intreaga productie

Trendul actual, indreptat spre o productie cat mai agila si cu un proces simplificat si mai putin costisitor, determina companiile sa exploateze mai bine resursele existente. Abordarea tranditionala de planificare a procesului de productie in functie de data de livrare nu ia, insa, in considerare si limitarile unor resurse precum utilaje, materiale, operatori. Aici intervin sistemele pentru managementul productiei care au ca scop reducerea timpului si a costurilor prin luarea in calcul a tuturor factorilor de influenta, astfel incat sa se ajunga la o planificare optima a procesului.

Imagineaza-ti un mediu de productie in care stii exact ce sa produci, cand sa produci, cu ce oameni si pe ce echipamente, iar resursele disponibile sunt folosite intr-un mod mult mai eficient. Vorbim despre un mediu in care poti indeplini un numar mai mare de cereri din partea clientilor cu respectarea termenelor de livrare si cu o vizibilitate completa asupra comenzilor curente si viitoare. Imagineaza-ti cum ar fi sa poti avea acces oricand la date precum: disponibilitatea utilajelor si timpii necesari pentru executie, performanta resursei umane sau indicatorii cheie de performanta.

Prin utilizarea unei solutii software pentru planificarea productiei (Advanced Planning System – APS), mediul de productie va fi transformat in totalitate, iar cele mai neobisnuite criterii pot deveni realitate. Mai mult, aceasta solutie permite si integrarea cu sistemul pentru managementul resurselor (ERP) din compania ta.

sistem planificare productie APS - livrare, prioritizarea comenzilor

Promisiuni realiste de livrare prin softul APS de planificare productie si prioritizarea comenzilor

Esti prins in task-urile planificate si iti suna telefonul, iar de la celalalt capat ti se transmite sa incluzi o comanda in plus in linia de productie, ACUM! Iar acest lucru trebuie facut fara sa dai peste cap intregul program de productie.

In plus, fiecare client se asteapta sa finalizezi comanda la data solicitata de ei. Oferindu-le clientilor tai o promisiune realista asupra deadline-ului inca din momentul plasarii comenzii, te poate scapa de batai de cap pe parcurs. In plus, indeplinirea promisiunilor te va ajuta sa iti construiesti relatii solide cu noii clienti si sa-ti intaresti colaborarile cu partenerii mai vechi.

Cu softul de planificare productie Advanced Planning System – APS ai acces la simulari cu ajutorul carora poti testa diferite scenarii de productie si poti afla timpii necesari pentru executie in doar cateva minute. Simularile tin cont de volumul de lucru curent, de datele de baza ale elementelor de sistem (timpii de executie, timpii de configurare, dimensiunile lotului si preferintele de rutare) si de informatiile ce tin de capacitatea de procesare (schimburi, numarul de ore pe ture, programul centrului de lucru si capacitatea acestuia, alocarile de personal, performanta lucratorilor). In plus, softul APS pentru productie permite editarea planificarii prin adaugarea de comenzi noi sau reorganizarea in functie de prioritatile aparute, modificarile putand fi operate in timp real.

Optimizarea timpilor de setup in planificarea productiei, prin organizarea inteligenta a comenzilor

Intr-o fabrica cu viteza mare de procesare, fiecare secunda conteaza. Un obiectiv major al oricarui mediu de productie il reprezinta reducerea timpilor de setup. In mod traditional, acest lucru poate fi indeplinit prin reducerea fizica a timpului necesar pentru fiecare setup. Cu alte cuvinte, daca te misti mai repede, reduci timpul total petrecut pentru a ajunge la destinatia dorita.

Planificare productie cu sistem software APS

Insa, cu un sistem software APS de planificare productie, minimizarea timpilor de setup poate fi realizata prin ordonarea corespunzatoare a mai multor comenzi, cu aceeasi parametri. Astfel, poti creste capacitatea de productie pastrand, in acelasi timp, parametrii stabiliti pentru datele de livrare. Totodata, un sistem pentru planificarea productiei permite reducerea (sau chiar eliminarea) timpilor dedicati activitatilor fara valoare adaugata, precum pregatirea utilajelor pentru diferite etape din productie.

software planificarea productiei APS - organizarea comenzilor

Planificarea productiei si vizibilitate asupra comenzilor confirmate si a celor preconizate

Cand lucrezi dupa un program de productie planificat in baza termenului de livrare si la capacitate infinita, acuratetea programului stabilit este asigurata doar daca fiecare task este inceput la timp si realizat in intervalul alocat. Insa, in realitate programul si prioritatile se schimba. Sa poti vedea aceste modificari in momentul in care apar, inseamna sa stii in permanenta ce anume ai in lucru pe fiecare linie de productie, indiferent unde te-ai afla.

Prin utilizarea softului APS Advanced Planning System se creeaza un plan detaliat care asigura vizibilitate asupra viitoarelor comenzi de lucru, fixe si preconizate. Cu alte cuvinte, echipa ta de productie poate preconiza comenzile care urmeaza sa vina si pot planifica in avans resursele si task-urile necesare.

Vizibilitate KPI, factorul cheie al deciziilor informate la nivel executiv

Vizibilitatea asupra furnizorilor, comenzilor de lucru si a indicatorilor cheie de performanta (KPI) ai angajatilor ofera managerilor posibilitatea de a lua decizii de business informate legate de procesul de planificare a productiei.

Sistemul software de planificare productie Advanced Planning System – APS iti permite sa vezi statusul viitoarelor livrari/comenzi de la furnizori, sa evaluezi modul de utilizare a resursele umane pe centre de lucru si sa determini care este rata de livrare a comenzilor la termen pentru intreaga unitate de productie.

Avand in permanenta la dispozitie toate aceste date, poti sa iti conduci business-ul asa cum iti doresti:

Stabilesti ce furnizori indeplinesc conditiile cerute si renegociezi termenii pe baza performantelor acestora

Decizi rapid care sunt centrele de lucru ramase in urma si dispui masuri de remediere (de exemplu: instruire, realocare resurse, suplimentare resurse, modificare procese – in functie de ceea ce e necesar pentru a imbunatati conditiile)

Determini, la nivel general, performanta fabricii si compari situatia cu alte cazuri similare sau cu alte repere specifice din industrie

Afla mai multe detalii despre solutia software APS (Advanced Planning System) pentru planificare productie!

Industry 4.0 – Automatizare fabrica – Digitalizare – Interconectare

close-link
close-link
close-link
close-link