Ce inseamna Product Lifecycle Management (PLM) - managementul ciclului de viata al produsului?

Product Lifecycle Management (PLM) software este un program informatic care se adreseaza organizatiilor a caror activitate include dezvoltare de produs, avand ca scop sustinerea procesului de inovare si gestionarea intregului ciclu de viata al produsului. Un sistem software PLM – Product Lifecycle Management – ajuta la crearea de produse & servicii calitative la costuri reduse si permite lansarea rapida a acestora pe piata.

Ce inseamna Product Lifecycle Management? Cum functioneaza mai exact un software pentru managementul ciclului de viata al produsului? Cat de importanta este utilizarea unui PLM software performant in mediul de afaceri actual? – sunt cateva dintre intrebarile la care raspunde urmatorul articol.

ce inseamna PLM - Product Lifecycle Management - managementul ciclului de viata al produsului

Ce inseamna Product Lifecycle Management (PLM)?

Acronim

Acronim pentru termenul englezesc “Product Lifecycle Management”, tradus in limba romana, inseamna managementul ciclului de viata al produselor.

Definitie

Product Lifecycle Management software – este un sistem informatic care gestioneaza toate informatiile si procesele din fiecare etapa a ciclului de viata al unui produs incepand de la concepere si pana la retragerea acestuia de pe piata. Solutia software include date despre produse, componente, materii prime, piese de schimb, documentatii de produs, comenzi de productie, calitatea produselor, procesele de lucru etc.

Ce este Product Lifecycle Management?

Software Product Lifecycle Management (PLM)

Product Lifecycle Management se refera la gestionarea datelor si a proceselor utilizate in proiectarea, ingineria, fabricarea, vanzarea si service-ul unui produs, pe parcursul intregului sau ciclu de viata. Scopul principal al unui astfel de software este de a imbunatati procesul de inovare si modul in care sunt proiectate, fabricate, intretinute si reparate produsele, astfel incat sa ajunga pe piata intr-un timp mai scurt si cu o calitate crescuta, diminuand pierderile si costurile suplimentare.

Altfel spus, un software pentru managementul ciclului de viata al produsului, le permite companiilor care au activitate de dezvoltare produse sa centralizeze, partajeze si sa securizeze informatiile, sa automatizeze procesele si sa perfectioneze metodele de dezvoltare a acestora.

Istoric software Product Lifecycle Management

Sistemul pentru managementul ciclului de viata al produsului isi are originile prin anii 1980, fiind initial folosit de ingineri si arhitecti in industria auto si cea aerospatiala. American Motors Corporation s-a numarat printre primele companii care au folosit un sistem software PLM – Product Lifecycle Management, scopul urmarit fiind accelerarea procesului de dezvoltare de produs pentru Jeep Grand Cherokee.

Conceptul de management al ciclului de viata al produselor a inceput cu solutii de dezvoltare timpurie a produselor si sisteme de proiectare asistata de calculator (CAD). Desi sistemele de tipul CAD au devenit din ce in ce mai populare, fisierele electronice consumau destul de mult spatiu de memorie pe calculator, deoarece computerele nu erau concepute pentru a stoca volume mari de date si cu atat mai putin pentru a le distribui.

sistem software PLM - Product Lifecycle Management

Evolutia solutiilor software Computer-Aided Design (CAD) catre Product Lifecycle Management (PLM)

Odata cu progresul tehnologiei, solutiile Computer-Aided Design au evoluat catre Product Lifecycle Management, prin adaptarea constanta la cerintele pietei, ajungand azi sa poata gestiona intregul ciclu de viata al unui produs, de la concept si pana la livrarea acestuia pe piata. In plus, sistemul informatic a deschis noi oportunitati pentru pietele mai largi ale electronicii de consum, industriilor energetice, dispozitivelor medicale, imbracamintei si bunurilor ambalate etc.

In prezent, companiile care au activitate de dezvoltare produs apeleaza la un software PLM – Product Lifecycle Management – pentru a se adapta noilor metode de proiectare, imbunatatind in acelasi timp calitatea produselor realizate.

Cum functioneaza un sistem software PLM?

Acesta integreaza datele si procesele legate de realizarea produsului, de la concept, proiectare, dezvoltare si pana la fabricarea si livrarea acestuia pe piata. Motivul pentru care Product Lifecycle Management (PLM) a devenit un instrument atat de util in ultima perioada se datoreaza faptului ca stocheaza toate informatiile intr-un singur loc, iar din acel moment, accesarea si utilizarea lor devine simpla. Sistemul software pentru managementul ciclului de viata al produsului eficientizeaza gestionarea proiectelor prin conectarea datelor CAD (Computer Aided Design) cu listele de materiale si cu alte informatii referitoare la produs.

Mai mult decat atat, sistemul PLM software le ofera utilizatorilor o perspectiva asupra surselor externe de informatii, cum ar fi feedback-ul clientilor si al analistilor cu privire la produsele actuale, si accelereaza procesul de dezvoltare a produsului.

PLM software - managementul ciclului de viata al produsului

Caracteristici software pentru managementul ciclului de viata al produsului

Sistemele de tip Product Lifecycle Management (PLM) le ofera companiilor urmatoarele avantaje:

Depozit de date centralizat

Fiecare persoana implicata in proiect va putea accesa informatii relevante dintr-o singura locatie. Datele din depozitul central sunt in permanenta actualizate si organizate intr-un mod logic pentru toti membrii echipei.

Incurajeaza colaborarea

Solutia software pentru managementul ciclului de viata al produsului imbunatateste comunicarea si colaborarea in cadrul unei companii prin faptul ca dispune de diferite capabilitati (ex.: functia de chat) menite sa faciliteze fluxul informational si legatura dintre oameni, departamente si procese. Personalul implicat intr-un proiect are posibilitatea de a accesa rapid informatiile de interes si de a vizualiza in timp real orice modificare. De asemenea, mai multi utilizatori pot realiza simultan editari pe documente, incurajandu-se astfel lucrul in echipa.

Permit proiectarea si vizualizarea datelor de produs

Solutiile PLM software pentru managementul ciclului de viata al produsului ofera instrumente CAD (Computer Aided Design) pentru a ajuta producatorii sa creeze reprezentari grafice bidimensionale si tridimensionale ale produselor. Proiectarea asistata de calculator este utilizata in scopul cresterii productivitatii muncii proiectantului, oferind functionalitati de partajare si revizuire a unui produs. Prin urmare, utilizatorii pot urmari toate modificarile din timpul procesului de proiectare.

Faciliteaza crearea si partajarea de continut

Pe parcursul intregului proces de dezvoltare a produsului, compania va aduna mai multe ghiduri de utilizare, instructiuni de asamblare etc. Un software PLM – Product Lifecycle Management – include instrumente de creare de continut, toate documentele si fisierele fiind pastrate in baza de date pentru a asigura o trasabilitate completa a procesului de dezvoltare a produsului. Astfel de instrumente pentru managementul ciclului de viata al produsului imbunatatesc considerabil colaborarea si productivitatea, asigurandu-se in acelasi timp ca niciun fisier, imagine sau document nu este pierdut.

PLM Senior Software – sistem managementul ciclului de viata al produsului

Beneficiile sistemului software PLM – Product Lifecycle Management

Companiile care folosesc solutia software Product Lifecycle Management obtin nenumarate beneficii, printre cele mai importante fiind:

Cresterea productivitatii – sistemul software PLM de management al ciclului de viata al produsului ajuta companiile sa monitorizeze fiecare faza din ciclul de viata al unui produs, permitand introducerea rapida a modificarilor si actualizarea in timp real a datelor, ceea ce sporeste productivitatea si diminueaza blocajele

Asigurarea unui nivel inalt de calitate a produselor – software-ul PLM stocheaza toate datele istorice de produs, pentru a oferi o perspectiva completa pe tot parcursul ciclului de viata al acestuia. Permitand accesul intregii companii la platforma Product Lifecycle Management, echipele de proiectare si dezvoltare pot obtine de la departamentele de vanzari, marketing si servicii pentru clienti informatii utile despre produsele existente. Toate acestea permit imbunatatirea constanta a calitatii produselor

Lansarea mai rapida a produsului pe piata – in cazul in care intervin unele schimbari in cadrul lantului de aprovizionare, fie ca este vorba de componente defecte sau de intarzieri de livrare, informatiile din platforma software PLM pentru managementul ciclului de viata al produsului pot fi rapid ajustate si aplicate produselor. Acest lucru le permite echipelor sa prevada intarzierile si provocarile si, prin urmare, sa faca modificari acolo unde este necesar pentru a se asigura ca produsele sunt lansate la timp

Imbunatatirea colaborarii dintre furnizori si companii – in cazul in care un produs este retras de pe piata sau daca compania este nevoita sa faca revizuiri suplimentare, poate lua legatura imediat cu furnizorii si producatorii, astfel incat sa aplice intr-un timp cat mai scurt modificarile necesare

Reducerea erorilor – urmarirea tuturor informatiilor despre produse poate deveni dificila atunci cand se utilizeaza mai multe aplicatii, cum ar fi Excel, Power Point etc. Fiind un software integrat, ajuta echipele de proiectare si dezvoltare sa colaboreze intr-un mod cat mai eficient, pastrand acuratetea datelor si diminuand riscul de producere a erorilor. Acest software pentru managementul ciclului de viata al produsului le arata utilizatorilor la ce lucreaza ceilalti membri, astfel incat sa se poata ajuta reciproc, iar pe baza datelor disponibile in timp real, echipa poate gestiona in mod corespunzator orice situatie inainte ca aceasta sa cauzeze probleme

Reducerea costurilor – vizibilitatea in timp real asupra deciziilor de proiectare este necesara pentru a oferi feedback in timp util celorlalti angajati care raspund de proiectare, sau angajatilor din zonele de aprovizionare, productie, calitate si servicii. Aceste informatii sunt disponibile intr-o singura platforma PLM – Product Lifecycle Management, de aceea exista posibilitatea ca specialistii sa intervina rapid ori de cate ori este nevoie, astfel incat sa reduca timpii de proiectare si implicit costurile presupuse de acest proces

Integrare software PLM cu sisteme de gestionare resurse si managementul productiei

De regula, pentru a conecta datele si procesele pe care le implica realizarea unui produs, sistemul software PLM pentru managementul ciclului de viata al produsului este utilizat in companii impreuna cu solutiile ERP (Enterprise Resource Planning) si MES (Manufacturing Execution System). Aceste trei sisteme reprezinta pilonii unei productii inteligente, permitandu-le producatorilor sa optimizeze intregul proces de fabricatie, sa creasca viteza de reactie si sa poata interveni eficient ori de cate ori situatia o cere. Folosite impreuna, aceste 3 sisteme asigura operativitatea si calitatea necesara in productie.

Datorita integrarii, se formeaza o legatura stransa intre datele din ERP (stocuri, comenzi, clienti etc.), datele din PLM software (ex.: designul produsului) si activitatea din fabrica gestionata cu sistemul MES. Astfel, sistemul software PLM trimite catre ERP structura produsului, iar, pe baza acesteia, in ERP se creeaza lista de materiale necesare fabricarii produsului in cauza, tinand cont de structura de fabricatie, aceasta lista fiind furnizata mai departe de ERP catre MES, urmand sa aiba loc executia produsului.

Retete de productie, pasi de productie, procese de productie

integrare software PLM Product Lifecycle Management - schema solutii software ERP, MES, PLM

PLM – Product Lifecycle Management, ERP – Enterprise Resource Planning si MES – Manufacturing Execution System sunt softuri flexibile si interconectate care sustin conceptul Industry 4.0 si permit transformarea centrelor de productie in Smart Factory, unde poate fi realizat cu usurinta produsul corect, la timpul potrivit si la un cost adecvat.

Integrarea dintre aceste sisteme asigura un flux continuu de informatii actualizate, necesare in realizarea unui produs, astfel incat intreg procesul sa se deruleze fara intreruperi sau risipa de materiale ori alte resurse.

Afla cum te pot ajuta sistemele integrate de la Senior Software. Discuta cu un consultant Senior Software si vezi cum iti poti imbunatati activitatea

close-link
close-link
close-link
close-link