Mijloace fixe definitie. Ce sunt mijloacele fixe si cum le gestionezi?

Mijloacele fixe ocupa un rol esential in modul in care o companie genereaza venituri, motiv pentru care monitorizarea acestora este o preocupare importanta pentru fiecare organizatie, indiferent de dimensiunea afacerii. In lipsa unui program informatic adecvat, gestionarea si organizarea tuturor informatiilor cu privire la mijloace fixe de catre o companie sunt, de regula, operatiuni dificile si consumatoare de timp.

Afla totul despre catalogul mijloacelor fixe, clasificare, amortizare, reevaluare, casare, active fixe

Acest articol te va ajuta sa descoperi cum poti gestiona mai eficient mijloacele fixe si, totodata, iti va raspunde la o serie de intrebari de baza, precum: “Ce sunt mijloacele fixe?”, “Cum deosebesti mijloacele fixe de obiectele de inventar?”, “Ce informatii sunt cuprinse in Catalog Mijloace Fixe 2023?” si nu numai.

Mijloace fixe definitie obiecte de inventar diferente

Mijloace fixe definitie

Mijloacele fixe sunt definite ca active corporale sau imobilizari corporale, ce produc beneficii economice pe termen lung si sunt detinute de o companie pentru un interval de timp mai mare de un an.

In contabilitate, mijloacele fixe reprezinta activele pe care o entitate le inregistreaza in bilantul sau patrimonial si sunt de obicei evaluate la costul lor de achizitie sau de productie, ajustat cu amortizarea acumulata. Acestea sunt mentionate in categoria active imobilizate si reprezinta investitii pe termen lung pentru o organizatie.

Active fixe

Conform Codului Fiscal, pentru incadrarea in categoria de active fixe, legea stabileste o valoare de intrare. Astfel, ca sa fie incadrat in aceasta categorie, un mijloc fix trebuie sa aiba o valoare de intrare in patrimoniu mai mare sau egala cu 2.500 de lei. Aceasta a fost valoarea minima a unui mijloc fix in 2022, care se mentine si pe parcursul anului 2023.

Contabilitate mijloace fixe si obiecte de inventar – diferente

Deseori, cei care nu au experienta in contabilitate sau fiscalitate confunda mijloacele fixe cu obiectele de inventar. Totusi, este important sa stie ca exista o diferenta clara intre cele doua.

Obiectele de inventar sunt bunurile care au o valoare mai mica decat limita prevazuta de lege pentru a fi considerate mijloace fixe. Acestea sunt inregistrate in contabilitate drept o cheltuiala totala in momentul achizitiei si darii in functiune, fara sa fie necesar sa se calculeze amortizarea in cazul lor. Obiectele de inventar au o durata de functionare mai mica de un an, comparativ cu activele fixe (imobilizari corporale), care au o durata de functionare ce depaseste 12 luni.

Legislatie mijloace fixe: diferente intre active fixe si obiecte de inventar

Conform cu legislatia privind mijloacele fixe, active si inventar, exista mai multe diferente intre activele fixe si obiectele de inventar, cum ar fi:

Avand in vedere ca valoarea obiectelor de inventar este sub 2.500 de lei, acestea sunt considerate o cheltuiala totala si nu se amortizeaza, pe cand mijloacele fixe se amortizeaza in timp

Valoarea totala de achizitie a unui obiect de inventar afecteaza direct profitul companiei in anul in care a fost achizitionat. Pe de alta parte, valoarea mijloacelor fixe este amortizata pe parcursul duratei lor de viata, influentand profitul in functie de amortizarea realizata in fiecare perioada

Obiectele de inventar sunt bunuri utilizate pe o perioada mai scurta de un an, in timp ce mijloacele fixe au o durata de viata mai mare de un an

Sunt considerate mijloace fixe constructiile, instalatiile tehnice, mijloacele de transport, animalele si plantatiile, precum si terenurile, inclusiv investitiile pentru amenajarea acestora. De asemenea, sunt incadrate ca mijloace fixe si mobilierul, aparatura birotica, echipamentele de protectie a valorii umane si materiale, precum si alte active corporale, cum ar fi avansurile sau imobilizarile corporale in curs de executie.

Nu sunt considerate mijloace fixe prototipurile, constructiile si instalatiile provizorii, padurile, sculele, instrumentele si dispozitivele speciale care se folosesc pentru fabricarea unor produse in serie sau pentru executarea unor comenzi specifice.

Totodata, nu sunt incadrate in categoria imobilizarilor corporale motoarele, aparatele si alte componente aferente acestora, achizitionate in scopul inlocuirii pieselor uzate in timpul reparatiilor de orice fel. Echipamentele de protectie sau de lucru, imbracamintea speciala, precum si articolele vestimentare speciale nu sunt considerate mijloace fixe. De asemenea, nu se incadreaza ca mijloc fix animalele care nu au atins maturitatea, cele de ingrasat, pasarile si coloniile de albine.

catalog mijloace fixe - legislatie mijloace fixe si obiecte de inventar

Catalog Mijloace Fixe

Datele cu privire la clasificarea mijloacelor fixe si detaliile referitoare la durata normala pentru functionare, se regasesc in tabelul de clasificare al acestora, cunoscut sub denumirea de Catalog Mijloace Fixe. Asadar, cei care doresc sa realizeze identificarea si incadrarea corecta a mijloacelor fixe se pot folosi de acest catalog al mijloacelor fixe. Catalogul de mijloace fixe cuprinde duratele normale pentru functionarea imobilizarilor corporale si clasificarea acestora dupa urmatoarele categorii:

Categoria 1: Constructii

Mijloacele fixe aflate in aceasta categorie din catalogul mijloacelor fixe sunt imobile si sunt destinate pentru a fi utilizate drept cladiri sau constructii. Valoarea acestora este, de regula, mare si implica, de cele mai multe ori, investitii majore pentru constructie sau achizitionare.

Categoria 2: Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii

Cea de-a doua categorie din catalogul mijloacelor fixe cuprinde mijloacele fixe care pot fi utilizate pentru diverse activitati ale unei organizatii. De exemplu, aceasta include utilaje, precum excavatoare sau stivuitoare, iar in subcategoria animalelor se pot regasi caii folositi pentru munca, cainii de paza si vanatoare etc. Spre deosebire de mijloacele fixe din categoria 1, amortizarea pentru mijloacele fixe din categoria 2 este de cele mai multe ori calculata pe o perioada mai scurta de timp.

Categoria 3: Mobilier, birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale

Aceasta categorie include mijloace fixe care au o valoare de achizitie mai mica in comparatie cu bunurile din celelalte doua categorii. Totusi, acestea sunt supuse regulilor de amortizare stabilite prin lege. Iata cateva exemple de mijloace fixe care se incadreaza in aceasta categorie din catalogul mijloacelor fixe: mobilier, electrocasnice, telefoane, sisteme de supraveghere video, echipamente de protectie mecanica si altele.

Catalog mijloace fixe – catalogul actual

Versiunea actuala a catalogului cu clasificarea si duratele normale pentru functionarea mijloacelor fixe este prins in Hotararea Guvernului 2.139/2004, care a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2005 si a inlocuit catalogul vechi. Din anul 2005 si pana in prezent, catalogul mijloacelor fixe a fost supus unor modificari punctuale, prima in 2008 si a doua in 2022.

De altfel, o noua propunere legislativa inregistrata recent de Senat prevede majorarea valorii de intrare a mijloacelor fixe de la 2.500 lei la 5.000 lei. Cresterea valorii de intrare a mijloacelor fixe este foarte importanta, intrucat imobilizarile corporale produc beneficii economice in viitor.

Amortizarea mijloacelor fixe

Intrucat companiile achizitioneaza mijloace fixe cu scopul de a le utiliza pe o perioada mai lunga de un an si pentru a obtine avantaje economice pe intreaga durata de utilizare, in fiecare exercitiu financiar se poate inregistra o cheltuiala care reflecta beneficiile obtinute prin utilizarea mijloacelor fixe. Una dintre cele mai importante insusiri ale activelor fixe este ca acestea pot fi amortizate, iar procesul este inregistrat si calculat in fiecare luna.

Amortizarea presupune recuperarea in timp a costurilor aferente pentru mijloacele fixe pe toata perioada de utilizare, si orice mijloc fix poate fi amortizat daca indeplineste anumite cerinte, cum ar fi: sa fie detinut si utilizat in procesul de productie, pentru furnizarea de bunuri sau pentru prestarea de servicii, sa fie inchiriat unor terti sau sa fie utilizat in scopuri administrative. Mai mult, pentru a fi amortizate, mijloacele fixe trebuie sa aiba o valoare fiscala mai mare de 2.500 de lei la data intrarii in posesie si o durata normala de utilizare mai mare de 12 luni.

Amortizarea mijloacelor fixe si tipuri de amortizari

Durata de functionare si tipuri de amortizari pentru mijloace fixe

Durata de functionare pentru mijloacele fixe este stabilita in functie de incadrarea mijlocului fix intr-o anumita categorie, conform prevederilor legislative. Prin urmare, compania poate alege, in functie de bunul pe care il detine, un anumit numar de ani de amortizare.

Procesul de amortizare pentru imobilizari corporale poate fi analizat din punct de vedere contabil, financiar si fiscal, iar in functie de metodele de amortizare care sunt puse in practica, amortizarea poate fi de mai multe tipuri:

Amortizare liniara: Atunci cand un mijloc fix este amortizat liniar, cheltuielile sunt repartizate uniform, in functie de durata de utilizare a acestuia. Mai exact, valoarea de amortizare a mijlocului fix este impartita egal la numarul de ani de utilizare. Conform prevederilor fiscale, amortizarea se calculeaza prin aplicarea unei rate de amortizare liniara asupra valorii fiscale a mijlocului fix la data intrarii acestuia in patrimoniu

Amortizarea degresiva: Comparativ cu amortizarea liniara, amortizarea degresiva incepe cu o valoare mai mare, ce se diminueaza treptat, pe perioada de utilizare a mijlocului fix. Aceasta metoda porneste de la premisa ca valoarea unui mijloc fix se reduce cel mai mult la inceputul utilizarii acestuia si se stabilizeaza pe masura ce bunul se apropie de sfarsitul duratei sale de viata

Amortizarea accelerata: Acest tip de amortizare presupune includerea unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare in patrimoniu a mijlocului fix si poate fi amortizat inca din primul an de functionare. Pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare la durata normala de utilizare ramasa a mijlocului fix

Exemplu de amortizare liniara mijloace fixe

Pentru un mijloc fix in valoare de 9.000 de lei, cu durata de functionare stabilita la 5 ani, se efectueaza o amortizare liniara in fiecare luna, prin inregistrarea unei parti proportionale din valoarea initiala drept cheltuiala, pana cand intreaga valoare a bunului este complet amortizata.

Amortizarea lunara este calculata impartind valoarea bunului la numarul de luni, rezultand o suma lunara de amortizare. De exemplu, daca avem 9.000 de lei si durata de viata este de 60 de luni, calculul ar fi: 9.000 lei ÷ 60 luni = 150 lei, reprezentand valoarea amortizata lunar.

Prin urmare, pe parcursul a 5 ani, aceasta cheltuiala va fi inregistrata in contabilitate, iar data de la care se calculeaza incepe din luna urmatoare punerii in functiune a bunului.

Exemplu de amortizare liniara valoarea minima mijloc fix

Valoare mijloc fix. Reevaluare mijloace fixe

Valoarea minima pe care un bun trebuie sa o aiba pentru a fi considerat un mijloc fix se poate schimba la anumite perioade de timp, prin intermediul unor modificari legislative, insa, in 2023, valoarea a ramas aceeasi ca in 2022, conform H.G. nr. 276/2013. Asadar, ca sa fie incadrat in categoria mijloacelor fixe, un bun material trebuie sa aiba o valoare de intrare in patrimoniu mai mare sau egala cu 2.500 de lei.

Conform comunicatului Institului National de Statistica, indicele total al preturilor de consum in martie 2022 fata de perioada de referinta martie 2013, comunicat de catre Institutul National de Statistica este de 126,41%.  Asadar, dupa mai mult de 10 ani de stagnare, este posibila o crestere a valorii de intrare a mijloacelor fixe de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, insa aceasta lege nu a intrat inca in vigoare. Odata ce valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi modificata, Hotararea Guvernului nr 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 313 din 30 mai 2013 va fi abrogata.

Casare imobilizari corporale. Legislatie casare mijloace fixe

Conform cu legislatia de casare mijloace fixe, modalitatea de iesire din gestiune a unui mijloc fix se numeste casare si este efectuata in momentul in care utilizarea acestei imobilizari nu mai are niciun beneficiu economic viitor. Din punct de vedere fiscal, casarea mijloacelor fixe consta intr-un proces in care activele sunt retrase din functiune, iar componentele rezultate in urma demontarii acestora sunt puse in valoare prin utilizarea lor in activitatea societatii sau prin vanzare.

Pentru casarea unei imobilizari corporale se intocmeste un proces verbal care va atesta faptul ca bunul este supus deprecierii si ca nu mai poate fi folosit la potentialul initial. Propunerea justificata pentru retragerea din functiune a mijlocului fix se face de catre administrator, gestionar sau alte persoane responsabile de administrarea patrimoniului societatii. Dupa ce casarea a fost efectuata, va fi intocmit un document oficial prin care se confirma dezactivarea activului respectiv, in baza caruia se va demonstra ca au fost indeplinite conditiile de scoatere din functiune a mijlocului fix.

Sistem software pentru mijloace fixe

Sistem software ERP – contabilitate mijloace fixe

Mijloacele fixe au o importanta mare pentru activitatea economica a unei societati, deoarece reprezinta investitii pe termen lung, care contribuie la cresterea productivitatii, competitivitatii si rentabilitatii companiei. Cu ajutorul unui software ERP pentru mijloace fixe, companiile pot aplica un plan de amortizare potrivit, din cele predefinite in sistem, sau pot sa creeze unul nou.

Prin intermediul unui sistem software pentru mijloace fixe, precum Enterprise Resource Planning (ERP), companiile pot gestiona, din punct de vedere contabil si operational, activele fixe si amortizarile acestora, din etapa de receptie pana la casare. Un soft ERP performant, pentru managementul resurselor intreprinderii, este un instrument esential pentru gestionarea eficienta a activelor corporale, care ajuta organizatiile sa urmareasca, sa monitorizeze si sa optimizeze utilizarea mijloacelor fixe.

Un sistem de tip ERP pentru mijloace fixe ofera proprietarilor de afaceri claritate in ceea ce priveste starea actuala a mijloacelor fixe si ii sprijina sa ia deciziile corecte in ceea ce priveste achizitiile si casarile activelor. In plus, sistemul ERP ajuta la localizarea, urmarirea si intretinerea mijloacelor fixe in mod automatizat, fara a fi necesara introducerea manuala a datelor. Aceasta automatizare contribuie la reducerea costurilor, optimizarea resurselor si monitorizarea eficienta a activelor fixe.

Afla mai multe detalii despre aplicatiile software ERP

SeniorERP – software de ultima generatie cu peste 450 de implementari de succes si o gama larga de functionalitati integrate care acopera cu succes toate componentele afacerii, indiferent de domeniul de activitate al companiei.

ERP integrat cu functionalitati pentru mijloace fixe

SeniorERP – soft pentru managementul resurselor cu implementare rapida si SeniorXRP – soft pentru managementul resurselor cu functionalitati extinse pentru gestionarea afacerilor complexe, sunt doua exemple de sisteme ERP. Acestea includ functionalitati complete pentru gestionarea mijloacelor fixe, dispunand inclusiv de functii avansate pentru definirea si configurarea categoriilor din catalogul de mijloace fixe, a metodelor de amortizare, a coeficientilor de reevaluare mijloace fixe, a locatiilor si a centrelor de cost.

Cu ajutorul sistemelor de tip ERP, organizatiile pot obtine in orice moment situatia mijloacelor fixe din punct de vedere al perioadei si al valorii amortizate, precum si a perioadei ramase si a valorii de amortizat. La reevaluarea mijloacelor fixe, platforma va calcula automat valoarea amortizarii si va genera notele contabile aferente conform legislatiei contabile.

Solutiile software ERP de la Senior Software utilizeaza cea mai noua versiune a Catalogului de clasificare a mijloacelor fixe si suporta toate modalitatile de amortizare prevazute de legislatie: liniara, degresiva sau accelerata.

Contabilitatea mijloacelor fixe – beneficiile obtinute cu sistemul ERP

Gestionarea eficienta a mijloacelor fixe, din etapa de receptie pana la casare

Acces rapid la date de interes prin intermediul rapoartelor si dashboardurilor disponibile in sistem

Reducerea timpilor de lucru prin automatizarea calculului de amortizare lunara

Configurarea unor planuri de amortizare predefinite, conform legislatiei in vigoare

Generarea automata a documentelor aferente principalelor operatiuni, precum dare in folosinta, modernizare, casare, factura vanzare mijloc fix etc.

close-link
close-link
close-link
close-link