RO e-Factura obligatorie din 2024 pentru toate companiile rezidente si pentru toate tranzactiile realizate in sistem B2B

Raportarea facturilor electronice, in sistemul RO e-Factura, urmeaza sa devina obligatorie incepand cu ianuarie 2024 pentru toate tranzactiile Business to Business (B2B), dupa ce Comisia Europeana va implementa derogarea solicitata de Ministerul Finantelor. La data de 23 iunie, Comisia Europeana a publicat propunerea de decizie de punere in aplicare a Consiliului de autorizare a Romaniei, sa aplice o masura speciala de derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva de TVA.

Derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA

Articolul 218 prevede ca statele membre sa accepte ca facturi toate documentele si mesajele, atat pe suport de hartie, cat si in format electronic. In acest sens, Romania doreste sa obtina o derogare de la articolul din Directiva TVA, si doar documentele in format electronic sa poata fi considerate facturi de catre administratia fiscala.

Articolul 232 prevede ca utilizarea unei facturi electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar. Astfel, introducerea unei obligatii de facturare electronica in Romania necesita o derogare de la acest articol, pentru ca emitentul sa nu mai fie nevoit sa obtina acordul destinatarului pentru a trimite o factura electronica.

Romania va putea introduce e-Factura pentru tranzactiile B2B din 1 ianuarie 2024

Derogarea solicitata de Ministerul Finantelor ar urma sa fie valabila de la 1 ianuarie 2024 pana la 31 decembrie 2026 sau pana cand statele membre vor fi obligate sa puna in aplicare toate dispozitiile propuse de ViDA („TVA in era digitala” – noul pachet TVA care aduce modificari importante Directivei TVA si care trebuie transpus in legislatia statelor membre).

Romania va putea introduce e-Factura pentru tranzactiile B2B din 1 ianuarie 2024

e-Factura este in vigoare din Noiembrie 2021

Proiectul „e-Factura – Sistem obligatoriu de facturare electronica“ a fost demarat de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu scopul de a eficientiza colectarea impozitelor si taxelor, vizand in principal imbunatatirea si consolidarea gradului de colectare a TVA, precum si combaterea evaziunii fiscale. Sistemul RO e-Factura este in vigoare din Noiembrie 2021 si este obligatoriu pentru tranzactiile Business to Goverment (B2G), tranzactii cu produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia Business to Business (B2B) si in cazul facturilor emise pe baza voucherelor de vacanta.

Facturare electronica e-Factura din sistemele ERP de la Senior Software

Sistemele ERP de la Senior Software includ functionalitati complete pentru managementul integrat al afaceri, dispunand inclusiv de functii avansate pentru gestionarea activitatilor de natura financiar-contabila.

In plus, solutiile SeniorERP – soft pentru managementul resurselor cu implementare rapida si SeniorXRP – soft pentru managementul resurselor cu functionalitati extinse pentru gestionarea afacerilor complexe, sunt conectate la sistemul software al ANAF pentru transmiterea automata a facturilor electronice. Softurile ERP sunt configurate cu o serie de functionalitati care au ca scop sa vina in intampinarea nevoilor companiilor ce sunt vizate de RO e-Factura si, totodata, sa se asigure ca toti utilizatorii se pot incadra in prevederile legale.

Facturare electronica e-Factura din sistemele ERP de la Senior Software

Incepe demersurile necesare si fii pregatit sa emiti facturi electronice de la 1 ianuarie 2024

close-link
close-link
close-link
close-link