Clasificare sisteme ERP - Selecteaza cele mai bune solutii software ERP pentru gestionare resurse

Ce trebuie sa stii pentru a lua decizia corecta?

Pe masura ce o afacere creste si se dezvolta, aspectele legate de organizarea, gestionarea si analiza acesteia devin din ce in ce mai sensibile. Astfel ca, indiferent de industria in care activeaza, companiile au nevoie de un soft ERP care sa le permita sa administreze eficient toate resursele, sa monitorizeze si sa optimizeze cheltuielile si veniturile, precum si toate operatiunile afacerii.

Cu toate acestea, cum poti alege cel mai bun software ERP care sa se potriveasca specificului afacerii tale si, in acelasi timp, sa se adapteze perfect la legislatia financiar-contabila locala?

In randurile urmatoare am compilat cateva informatii relevante, care te vor ajuta sa determini ce factori este recomandat sa iei in considerare atunci cand selectezi un ERP software pentru compania ta, precum si care este clasificarea sistemelor pentru managementul resurselor intreprinderii.

ce factori este recomandat sa iei in considerare atunci cand selectezi un ERP software

Clasificare ERP – structura pe trei niveluri solutii ERP

Sistemele ERP de planificare a resurselor intreprinderii (Enterprise Resource Planning System) sunt solutii software care integreaza diverse functii si procese de afaceri, cum ar fi contabilitatea, gestiunea, resursele umane, gestionarea relatiilor cu clientii si multe altele. Sistemele ERP pot ajuta companiile sa creasca eficienta, sa reduca costurile si sa imbunatateasca procesul decizional. Cu toate acestea, nu toate sistemele ERP sunt create la fel, iar in functie de dimensiunea, complexitatea si sectorul de activitate al organizatiei, diferite programe ERP pot fi sau nu potrivite.

In ceea ce priveste clasificarea softurilor ERP, in trecut aceasta se facea pe niveluri, in functie de veniturile anuale ale furnizorilor de sisteme software. Cu toate acestea, clasificarea in functie de veniturile furnizorului nu este la fel de relevanta ca cea in functie de pretul solutiei software.

Structura pe trei niveluri de mai jos ajuta liderii de business sa segmenteze piata in produse care se potrivesc bugetului alocat acestei dezvoltari si reprezinta, de asemenea, un ghid aproximativ al capacitatii solutiilor. Totusi, exista ERP-uri de nivelul doi (ERP Tier 2) care sunt comparabile cu ERP-urile de nivelul unu (ERP Tier 1) in anumite domenii, dar pretul ramane un diferentiator puternic.

ERP Tier 1

Sistemele ERP Tier 1 sunt concepute pentru a se plia pe necesitatile corporatiilor multinationale, care au o structura complexa a serviciilor si mii de utilizatori. ERP-urile de nivel 1 sunt adaptate pentru a se conforma cu succes la diverse legislatii nationale, companiile care adopta un astfel de sistem avand filiale in multiple tari. Implementarea unui sistem ERP Tier 1 dureaza in medie 18 luni, implicand procese complexe de migrare, integrare si personalizare, iar costurile sunt proportionale cu amploarea proiectului.

ERP Tier 2

Sistemele ERP Tier 2 sunt furnizate cu precadere ca implementari bazate pe cloud si sunt utilizate de companii medii, cu multiple puncte de lucru. ERP-urile de nivel 2 sunt solutii software adaptabile si scalabile, menite sa sprijine expansiunea afacerii, ce ofera functionalitati similare cu sistemele ERP Tier 1, dar la costuri mai reduse. Acestea ofera o baza de date unica, care gestioneaza mai multe entitati sau filiale, ceea ce faciliteaza consolidarea rapoartelor financiare la nivelul intregii organizatii. Anumite sisteme ERP de Tier 2 au incluse, de asemenea, module financiare pentru diferite regimuri fiscale si sunt disponibile in mai multe limbi. In Romania, exemple de solutii ERP de nivel 2 sunt SeniorXRP, SeniorERP.

ERP Tier 3

Sistemele ERP Tier 3 sunt dedicate de obicei companiilor de mici dimensiuni si ofera o serie de functionalitati esentiale, cu o concentrare pe aspectele financiar-contabile. ERP-urile de nivel 3 sunt solutii la indemana, care pot fi rapid implementate si utilizate, dar cu optiuni limitate de personalizare si o scalabilitate redusa, nefiind ideale pentru sustinerea cresterii pe termen lung a afacerii. Cu toate acestea, ele pot sustine mai multe entitati, care ar putea fi in alte state sau tari, dar acesta este un scenariu mai putin obisnuit pentru utilizarea lor.

Clasificarea sistemelor software pentru managementul resurselor intreprinderii dupa modelul de implementare

In contextul structurarii softurilor ERP pe diferite niveluri, exista doua abordari principale pentru instalarea si utilizarea sistemelor de Planificare a Resurselor Intreprinderii: implementarea in cloud sau pe propriul server (on-premises). Fiecare dintre aceste alternative prezinta avantaje si dezavantaje specifice, care pot fi evaluate in functie de necesitatile si resursele disponibile ale fiecarei organizatii.

ERP in cloud

In cloud inseamna ca sistemul ERP online este gazduit pe servere externe, accesibile prin internet, si este administrat de un furnizor de servicii cloud. Acest lucru reduce costurile initiale si de intretinere ale sistemului, ofera o scalabilitate mai mare si o securitate sporita, dar necesita o conexiune stabila la internet si o dependenta fata de furnizorul de servicii.

ERP on premises

Pe de alta parte, on premises inseamna ca sistemul ERP este instalat pe serverele proprii ale organizatiei, pe care trebuie sa le achizitioneze, sa le configureze si sa le mentina. Acest lucru ofera un control mai mare asupra sistemului, o personalizare mai usoara si o compatibilitate mai buna cu alte aplicatii, dar implica un cost initial mai mare si un risc crescut de pierdere a datelor in caz de defectiuni.

Totusi, evolutiile in tehnologie le permit companiilor sa utilizeze metode hibride de implementare. Astfel, softurile ERP pot fi, de exemplu, implementate on-premises, dar pot oferi, in acelasi timp, metode de backup in cloud, asigurand astfel o mai mare securitate a datelor.

Enterprise Resource Planning system - ERP in cloud sau on premise

Clasificare sistem ERP in functie de industrie

In plus fata de clasificarea pe niveluri si optiuni de implementare, sistemele de Planificare a Resurselor Intreprinderii (ERP) variaza, de asemenea, in functie de personalizarea specifica industriei. Furnizorii de ERP si-au adaptat solutiile pentru a raspunde nevoilor unice ale anumitor industrii.

De exemplu, un sistem ERP conceput pentru un producator va avea caracteristici si functionalitati distincte in comparatie cu o solutie adaptata pentru un retailer. Aceasta personalizare specifica industriei asigura ca softul ERP se aliniaza la cerintele si procesele specifice ale nisei vizate.

Selecteaza module soft ERP

Astfel ca, atunci cand alegi un soft ERP, este esential sa iei in considerare modulele disponibile care vin la pachet cu fiecare tip. Modulele reprezinta diferite domenii functionale pe care le acopera ERP software, iar in functie de sistemul ales, poti beneficia de o varietate de module disponibile in cadrul solutiei ERP. Unele dintre modulele comune intalnite in softul ERP includ:

Financiar si Contabilitate: Permite monitorizarea in timp real a performantei companiei, operarea cu acuratete a platilor si incasarilor, urmarirea bugetelor, previzionarea veniturilor.

Procesarea si urmarirea comenzilor: Acest modul se ocupa de intregul ciclu de viata al comenzilor, de la introducerea comenzilor pana la expedierea si urmarirea acestora, asigurand o gestionare eficienta a comenzilor.

Stocuri si Logistica: Modulul se concentreaza pe gestionarea proceselor de transport, de gestionare a stocurilor, de depozitare si de distributie, optimizand lantul de aprovizionare.

Productie: Acest modul sprijina gestionarea eficienta a proceselor de achizitie, compunere si productie a marfurilor comercializate.

Controlul calitatii: Modulul de control al calitatii permite implementarea unor standarde de calitate, realizarea inspectiilor, asigurarea conformitatii cu cerintele de reglementare.

Managementul lantului de aprovizionare: Acest modul cuprinde gestionarea de la un capat la altul a lantului de aprovizionare, inclusiv achizitiile, prognoza cererii, gestionarea furnizorilor si optimizarea stocurilor.

Managementul proiectelor: Modulul ofera asistenta in planificarea, executarea si monitorizarea proiectelor, inclusiv alocarea resurselor, gestionarea sarcinilor si colaborarea in cadrul proiectului.

Managementul relatiilor cu clientii: Faciliteaza organizarea activitatilor zilnice, setarea de notificari si accesul rapid la date despre vanzari, clienti si stocuri.

Alege cel mai bun soft ERP pentru afacerea ta

Sistemele ERP furnizate de Senior Software ofera o gama extinsa de functionalitati integrate care acopera cu succes toate componentele afacerii, indiferent de domeniul de activitate al companiei. Fie ca alegi un ERP online sau un ERP instalat local, este important sa alegi solutia cea mai potrivita afacerii tale!

Cum alegi cele mai bune sisteme ERP pentru afacerea ta?

Alegerea celui mai bun soft ERP pentru afacerea ta depinde de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea, domeniul de activitate, bugetul si obiectivele organizatiei. In general, companiile mai mari si mai complexe au tendinta sa se orienteze catre sisteme ERP de nivel superior, care pot raspunde nevoilor si provocarilor lor specifice, in timp ce organizatiile mici si mijlocii opteaza pentru sisteme ERP de nivel inferior, care le pot oferi caracteristicile si functionalitatile esentiale afacerii lor.

Cu toate acestea, nu exista o solutie universala atunci cand vine vorba de sistemele ERP. Companiile ar trebui sa isi evalueze cu atentie nevoile actuale si viitoare, sa compare diferite optiuni si furnizori si sa selecteze un ERP software care se potriveste cel mai bine situatiei lor unice.

Prin urmare, exista o serie de factori pe care este important sa ii iei in considerare atunci cand evaluezi diferite optiuni ERP, printre care:

Dimensiunea si complexitatea afacerii

Alege un sistem ERP care are capacitatea sa se adapteze odata cu cresterea afacerii si sa faca fata diversitatii si volumului de tranzactii si date. Este posibil ca o intreprindere mica sau mijlocie sa nu aiba nevoie de acelasi nivel de personalizare si de functionalitati ca o companie mare sau o multinationala.

Industria si sectorul de activitate

Este esential sa optezi pentru un sistem ERP care se conformeaza cu reglementarile si standardele industriei si sectorului din care faci parte. De asemenea, acesta trebuie sa fie capabil sa sustina procesele si fluxurile de lucru specifice, care sunt unice pentru domeniul de activitate. De exemplu, o companie de productie poate avea nevoie de un sistem ERP care sa poata gestiona planificarea productiei, controlul calitatii, planificarea cerintelor de materiale si gestionarea lantului de aprovizionare, in timp ce o companie de servicii poate avea nevoie de un sistem ERP care sa urmareasca timpul, cheltuielile, facturile si gradul de satisfactie al clientilor.

Bugetul si resursele disponibile

Alege un sistem ERP care sa se incadreze in bugetul disponibil si care asigura un return on investment satisfacator. De asemenea, trebuie sa iei in considerare costurile de implementare, intretinere, formare si asistenta care sunt asociate cu fiecare tip de ERP.

Caracteristicile si functionalitatile necesare

Selecteaza un soft ERP care poate indeplini atat nevoile de afaceri curente, cat si pe cele viitoare. Identifica provocarile majore pe care intentionezi sa le solutionezi cu ajutorul sistemului ERP, precum si avantajele si beneficiile pe care urmaresti sa le obtii. De asemenea, ar trebui sa prioritizezi caracteristicile si functionalitatile esentiale asupra carora nu poti face compromisuri, precum si cele dezirabile, pe care le poti adauga mai tarziu.

Furnizorul de sisteme software

Ai nevoie de un furnizor de incredere, care are experienta in industria si sectorul in care activezi, dar nu numai. Ar trebui sa evaluezi istoricul providerului de sisteme software, recenziile clientilor, referintele, serviciile de asistenta, masurile de securitate, capacitatile de inovare si compatibilitatea cu sistemele de care dispui deja, daca este cazul.

sistem software ERP Romania pentru imm si companii mari

SeniorERP si SeniorXRP – sisteme software moderne si scalabile de tip ERP pentru companii de toate dimensiunile

Pentru ca implementarea unui soft performant este o masura strategica, cu beneficii majore, ce permite dezvoltarea afacerii pe termen lung, Senior Software furnizeaza doua sisteme de tip ERP, fiecare cu particularitatile si avantajele ei, care acopera cu succes nevoile unei varietati mari de industrii si verticale de business.

SeniorERP soft ERP dedicat companiilor mici si mijlocii

SeniorERP este un soft ERP dedicat companiilor mici si mijlocii, cu fluxuri de lucru relativ standard. Avand o interfata intuitiva, programul informatic este dezvoltat in totalitate de Senior Software, fiind o solutie flexibila care se adapteaza cu usurinta la particularitatile afacerii si, totodata, un sistem usor de asimilat de catre utilizatori.

Un avantaj important al sistemului SeniorERP este faptul ca poate fi implementat rapid, iar in cazul unui proiect standard, GO LIVE-ul poate avea loc chiar si intr-o luna.

Pe de alta parte, SeniorXRP este un sistem ERP web cu functionalitati extinse, dezvoltat pe o platforma internationala, care se adapteaza perfect pietei din Romania. Aceasta solutie ERP cuprinde o diversitate mare de sectoare de afaceri si este dedicata companiilor cu fluxuri de lucru complexe si cu numeroase integrari de sisteme.

Mai mult, sistemul software dispune de o flexibilitate avansata, permite integrarea cu orice aplicatie existenta si administreaza cu succes volume mari de date. SeniorXRP este mai mult decat o solutie ERP online, este o platforma de dezvoltare si un sistem flexibil cu capabilitati avansate de gestionare a proiectelor unice.

SeniorXRP sistem ERP web cu functionalitati extinse
close-link
close-link
close-link
close-link