5 tendinte in planificarea si analiza financiara de urmat in 2022

Schimbarile produse de pandemie, dar si de alte evenimente cu impact la nivel global, au determinat aparitia unor noi moduri de lucru in cadrul companiilor si necesitatea implementarii unor strategii prin care acestea sa faca fata provocarilor aparute.

Noul context impune o transformare si o adaptare rapida a afacerilor, insa odata cu acestea apar si noi oportunitati. Organizatiile care vor progresa odata cu aceste schimbari sunt cele care reusesc sa identifice si sa incorporeze noile oportunitati, constentizand faptul ca procesele financiare ocupa in prezent un rol mai important ca niciodata.

In urmatorul articol sunt prezentate 5 tendinte ce tin de planificarea si analiza financiara, testate de companii, care au influente pozitive asupra tuturor zonelor de business.

Automatizarea proceselor financiare

Dedica mai mult timp analizei datelor si mai putin timp manipularii acestora!

In zona de financiar, sarcinile devin din ce in ce mai complexe, iar procesele financiare traditionale ingreuneaza deseori activitatea depusa de personalul acestui departament. Astfel, departamentele financiare petrec o buna parte din timp realizand planificari pe foi de calcul si activitati de intretinere si manipulare a datelor de afaceri in loc sa se ocupe de analiza acestora, ceea ce genereaza o desincronizare intre strategie, financiar si operational.

Adoptarea de tehnologii inovatoare ce permit automatizarea sarcinilor neesentiale si standardizarea proceselor (CPM – Corporate Performance Management / EPM – Enterpise Performance Management) – ajuta enorm la eficientizarea activitatilor din zona de financiar. Prin automatizare, procese precum cele de planificare si control, raportare, inchiderea exercitiilor financiare, activitatile ce tin de consolidare si declaratii – pot fi desfasurate rapid si fara erori, lasand astfel mai mult timp specialistilor pentru analiza si intelegerea datelor.

Impactul automatizarii poate fi observat si in afara departamentelor financiare, sistemele software concepute pentru cresterea performantelor financiare (precum EPM / CPM) permitand, printre altele, eliminarea deconectarilor dintre strategie, financiar si operatiuni. Reunind datele financiare si operationale intr-un singur loc, se asigura transparenta asupra tuturor informatiilor de business, personalul din zona de financiar avand asadar posibilitatea de a intelege pe deplin in ce mod afecteaza acestea rezultatul final si unde anume sunt necesare imbunatatiri.

Rapiditate in elaborarea de scenarii

Anticipeaza provocarile si reactioneaza mai repede!

Adeseori organizatiile nu reactioneaza suficient de rapid la schimbarile din piata, mai ales ca, in ultimii ani, ritmul dupa care se produc schimbarile este unul mult mai accelerat. Metodele clasice de previziune nu sunt pregatite pentru complexitatea si incertitudinea determinate de modificarile aparute in ultimii doi ani in mediul economic.

Platformele digitale moderne (precum CPM / EPM) se dovedesc esentiale in pregatirea afacerilor pentru elaborarea unor previziuni si planuri adecvate. Fara digitalizare, elaborarea de strategii ar consuma foarte mult timp, iar factorii de decizie din companii ar fi pusi in imposibilitatea de a pregati setul de date necesar planificarii operatiunilor viitoare. In acelasi timp, fara tehnologie planificarea de scenarii este dificila atunci cand apar schimbari bruste sau fara precedent. Businessurile pot beneficia de viteza si agilitatea necesare progresului prin utilizarea unor instrumente adecvate pentru planficarea si analiza financiara care permit trecerea de la o atitudine reactiva la o abordare cu totul proactiva.

Avand in vedere faptul ca schimbarile din piata raman imprevizibile, organizatiile trebuie sa adopte o gandire orientata spre viitor care sa le permita sa elaboreze intr-un timp scurt multiple scenarii variate. Procedand astfel, procesele decizionale vor avea la baza un set bogat de date, ceea ce le va permite companiilor sa fie mai bine pregatite si sa fie capabile sa foloseasca abordari alternative in operatiunile lor pentru a progresa.

5 tendinte in planificarea si analiza financiara de urmat in 2022 software bugetare si raportare

Planificare predictiva

Realizeaza planificarea end-to-end pe baza unor previziuni precise!

Metodele clasice de bugetare si previziune sunt depasite in contextul actual. O practica de prognozare cu rezultate dovedite in companii este planificarea predictiva realizata cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie. Tot mai multe organizatii constientizeaza importanta incorporarii analizelor predictive, realizate cu ajutorul unor solutii software performante (CPM / EPM), in procesul de planificare end-to-end. Acestea au la baza modele avansate de analiza care se folosesc de istoricul de date pentru a genera predictii cat mai exacte asupra unor viitoare evenimente, comportamente sau rezultate ce pot influenta activitatea companiei.

Datorita analizelor predictive, planificarile realizate de personalul din zona de financiar sunt sustinute de informatii de incredere. Prin urmare, afacerile beneficiaza de un ciclu de planificare accelerat care ghideaza in directia corecta factorii decizionali din departamentul financiar, dar si de la nivelul intregii organizatii. Un alt aspect important aici il reprezinta automatizarea activitatilor de planificare ce permite personalului din departamentul financiar sa se focuseze pe activitati ce aduc plus valoare companiei.

Inteligenta umana combinata cu tehnologia predictiva si utilizarea adecvata a datelor ajuta organizatiile sa realizeze analize si planificari financiare imbunatatite si de o acuratete crescuta, in spatele carora se regasesc previziuni eficiente, fiabile. Tendinta actuala este de a adopta o filosofie bazata pe gandirea inainte care le permite companiilor sa genereze rapid scenarii variate si, procedand astfel, un set bogat de date poate determina procese decizionale mult mai eficiente si businessuri mai bine pregatite in a avansa prin abordari alternative in operatiunile lor.

Transparenta si colaborare imbunatatita

Asigura transparenta proceselor de planificare si analiza, necesara fortei de lucru remote!

Efectele pandemiei au determinat modificari inclusiv in cultura organizationala, multe din businessuri fiind nevoite sa accepte un mod diferit de lucru, respectiv cel remote, o schimbare ce pare sa persiste dincolo de motivele initiale care au dat startul lucrului de la distanta. Prin urmare, munca la distanta este in prezent acceptata de majoritatea companiilor ca facand parte din noua normalitate.

In ceea ce priveste departamentul financiar, efectele pandemiei au impus o schimbare fundamentala a principiilor de planificare si analiza financiara. Influentate de nevoia unei colaborari facile, procesele trebuie sa devina transparente si mai simplu de gestionat. Datele trebuie sa fie usor de accesat si standardizate, astfel incat toti angajatii sa-si desfasoare activitatea folosind o singura versiune de adevar.

Solutiile digitale (cum sunt sistemele CPM / EPM) care inlatura fragmentarile si centralizeaza datele intr-o singura platforma se pozitioneaza in varful eforturilor de transformare digitala.

Ce este EPM - Enterprise Performance Management Software business performance

Adoptarea unei abordari extinse in planificare si analiza

Extinde principiile de planificare si analiza si in celelalte departamente!

Modelul clasic de planificare si analiza financiara prezinta limitari. Indicatorii financiari sunt folositi doar pentru a masura performantele in zonele de bugetare, planificare, previziune si analiza, actiunile limitandu-se pe un singur departament. Prin urmare, alte zone critice de business sunt separate de acest proces, ceea ce determina o nesincronizare si dificultati in atingerea obiectivelor organizatiei, din lipsa alinierii departamentelor.

Pentru a elimina aceste provocari, e nevoie de o abordare mai cuprinzatoare, care sa se manifeste si in afara departamentului financiar (posibila cu solutii CPM / EPM). Astfel, elementele de baza ce tin de planificarea si analiza financiara sunt preluate si aplicate de companii si in alte zone ale businessului (vanzari & marketing, HR, logistica etc.) promovand o abordare integrata. Extinderea principiilor de planificare si analiza in afara departamentului financiar determina o vizibilitate crescuta asupra tuturor operatiunilor si permite imbunatatirea procesului decizional.

Adoptarea unei abordari extinse in planificare si analiza schema

In final, rezultatul urmarit de cei care au ales o astfel de abordare este cel de a crea un proces integrat de planificare si analiza care sa vizeze intreaga organizatie, toate functiile critice fiind concepute si focusate pe aceleasi obiective de business. Este important de retinut ca la baza acestui aspect sta o defalcare completa a unui volum imens de date pentru a livra o singura versiune de adevar, actiune sustinuta de sistemele moderne dedicate planificarii integrate a afacerii.

Aceasta tendinta va creste treptat in urmatorii ani pe masura ce pentru companii imbunatatirea eficientei prin reducerea in acelasi timp a costurilor va capata o importanta din ce in ce mai mare.

close-link
close-link
close-link
close-link